Hirdetés
Hirdetés

Thai csirkés rétessel kínált ital győzött az Árpád Pálinka koktélversenyén

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. március 28.
Először rendezett koktélversenyt az Árpád Pálinka. Az eseményen három különleges párlat – Mandarin, Kávé és Gyömbér – felhasználásával készült italok, és egyedülálló módon, hozzájuk kínált bár snackek közül választotta ki a zsűri a legjobbakat.
Hirdetés

Az előzsűrizés után tíz bártender jutott az Árpád Párlat koktélverseny döntőjébe, ahol bármilyen típusú koktéllal előrukkolhattak, feltéve, ha azok tartalmazták az Árpád Pálinka három új termékének valamelyikét. A megmérettetést a Magyar Bártender Szövetség támogatta.

Az Árpád Pálinka újdonságai közül a Mandarin, a Kávé és a Gyömbér is igen határozott, erőteljes ízvilágú italok. Előbbi a magyar gyümölcsből készülő pálinkához hasonlóan erjesztéssel, majd lepárlással, utóbbi kettő pedig gabonaszesz alapon készül – csakúgy, mint a klasszikus ginek.

Épp a gin óriási népszerűsége volt az, amelynek hatására Békéscsabán két éve kísérletezni kezdtek ezen új italok megalkotásával. Mindhárom termék ízvilága remekül fejleszthető tovább különböző stílusú koktélokban. Az eddigi tapasztalatok szerint a magyar piacon egyedülálló, és nemzetközi környezetben is ritkaságnak számító Gyömbér a legnépszerűbb a bártenderek és a fogyasztók körében is – ezt jelzi az is, hogy a koktélverseny döntősei is, tízből öten ezt választották, és olyan is volt, aki a Mandarin párlattal kombinálta.

 Különleges szerepben a bár snack

Az idén először megtartott, de a tervek szerint a jövőben évente megrendezendő verseny különlegessége, hogy a bártendereknek nem csak az italt, hanem a hozzá ízben és megjelenésben is tökéletesen illeszkedő bár snacket is el kellett készíteniük. Amíg  a versenyzők az italokon dolgoztak, a közönség végigkóstolhatta az említett párlatokat is.

A Hard Rock Hotel Budapest bárjában megtartott döntőn a bronzérmet Szabó Attila Pál, a Tati Farm to Table bártendere szerezte meg, Gingivere fantázianevű koktéljával, amelyben a Gyömbér Párlat mellett a bazsalikom a lime és a grapefruit szóda voltak a legfontosabb összetevők A Gingivere bar snack párja pedig asztalt gyömbér volt.

A Boutiq Bar koktélfelelőse Laczkó Zoltán, Árpád Love Mandarin elnevezésű alkotása ezüstérmet nyert. Laczkó ebben az italban nem csak a Mandarin Párlatot, hanem a Gyömbért is használta, melyeket mások mellett Pandan sziruppal és ananászlével gazdagított. Az Árpád Love Mandarint házi készítésű fűszeres-gyömbéres burgonya chipsszel, stílusosan papírpohárban szervírozta.

Az első Árpád Párlat koktélverseny győztese a Trattoria Toscana bártendere, Szurgyi László lett. Az általa készített, Moments nevű koktélban ugyancsak a Gyömbér Párlat ízeire épített. A látványosan díszített italba került többek között skót single malt és zöld kardamomos méz víz is. A hozzá kínált thai csirkés rétes pedig parádésan vitte tovább az édes-savas-gyömbéres kompozíciót.

A győzteseket nem csak pénznyereménnyel és Árpád Pálinka webshop ajándékutalványokkal díjazták, hanem a következő egy évben szponzorálja is őket az Árpád Pálinka, így a Békéscsabán készülő termékekkel versenyezhetnek bárhol a világon.

A szakmai megmérettetést követően az Árpád Pálinka Facebook oldalán közönségszavazás is indult, amelyben mind a tíz döntőbe jutott versenyző koktéljára és a hozzájuk tartozó bár snackekre is lehet szavazni még március 30-ig!

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram