Hirdetés

Tésztában az igazság: hazai pizzakörkép | II. rész

2025. május 28.

A hazai pizzakultúra virágzik, egyre több olyan hely nyílik, ahol a pizzakészítés igazi szakmai elköteleződés. Nápolyi buborékos tészta, római stílusú, roppanós alj, 48 vagy 72 órás kelesztés, prémium alapanyagok, izgalmas feltétek, natúr bor vagy tiramisu a végén – minden pizzéria más karakter, más történet. Pizzakörképünk második részében újabb öt helyet mutatunk be, amelyek szerintünk nemcsak kiváló pizzát készítenek, de hozzá is tesznek a hazai színtér sokszínűségéhez.

Hirdetés

Belli di Mamma

1074 Budapest, Akácfa utca 45.

@bellidimammabp

Az egyik legautentikusabb nápolyi pizzéria Budapesten, amelyet olasz–magyar csapat visz, egyenesen Milánóból. Az eredeti olasz receptből gondos odafigyeléssel készülő tészták valódi fatüzelésű kemencében sülnek. Az étlapon klasszikusok és kreatív különlegességek is helyet kapnak – például pizzák pisztáciával, mortadellával vagy nduja-val. A hely kicsi, hangulatos, mindig telt házzal.


IGEN 

1027 Budapest, Margit körút 60.

@igen_italia

A Margit körúti IGEN nem próbál többnek látszani, mint ami: őszinte pizzázó, ahol az alapoktól kezdve minden a nápolyi stílus körül forog. A pizzák levegős, mégis puha tésztával készülnek, klasszikus olasz feltétekkel vagy épp kreatív, szezonális változatokkal. A pizzák fatüzelésű kemencében sülnek, az illatok és a látvány pedig már a rendelés előtt meggyőző. A hely hangulata otthonos és közvetlen, így nem meglepő, hogy sok fővárosi pizza rajongó törzshelye.  


MANU+

1053 Budapest, Vámház körút 8. 

@manupluspizza

A MANU+ a belvárosi pizzarajongók egyik biztos pontja, ahol a nápolyi pizzakészítés szabályait nemcsak követik, hanem újra is értelmezik. A tésztához olasz liszteket használnak, és a tésztát hosszan érlelik, mielőtt pár percre a kemencébe kerülne. Az étlapon minden tétel koncentrált minőséget képvisel, legyen szó egy klasszikus Margheritáról, Funghiról vagy éppen egy szezonális, feltét-alapú újdonságról – és persze bármikor választhatunk levezetésként egy tiramisut. 


IDE Pizza Pozsonyi

1137 Budapest, Pozsonyi út 22.

@idepizza

A nápolyi pizzák után itt az idő, hogy felfedezzük a római stílusú pizzák világát, amelyet az IDE Pizza Pozsonyi hozott el Budapestre. Az IGEN pizzéria csapata által megálmodott hely a római "pizza al taglio" hagyományait követi: téglalap alakú, vastagabb, mégis könnyed tésztájú szeletek, gazdag feltétekkel. A tészta hosszan, hideg helyiségben kelesztett, sok vízzel hidratált,  hosszú ideig, alacsonyabb hőfokon elősütött, majd fogyasztás előtt pár percig rámelegített pizzáról beszélünk, melynek tésztája szép levegős. Az IDE kínálatában megtalálhatók a klasszikus ízek, de különlegesebb variációk is, például a szarvasgombás vagy a krumplis pizza.


Pizza Művek

1111 Budapest, Bartók Béla út 44.

@pizzamuvek

A Pizza Művek nem a klasszikus nápolyi vagy római iskola útját járja, mégis megkerülhetetlen szereplője a budapesti pizzatérképnek. Saját stílust hoztak létre: ez a Budapest Style Pizza, amely a kenyérlángos, a tökipompos és a Detroit stílus ihlette pizzák fúziója. Vastag, de könnyű tészta, ropogós, karamellizált széllel, bőséges feltétekkel – mindezt egy vagány, urbánus környezetben. A pizzák látványosak, ízletesek és jóllakatnak, de közben nem érződnek nehéznek.

Borítókép: Facebook, IGEN

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram