Hirdetés
Hirdetés

A jó kalács nyolc megtestesülése – Húsvéti kalács teszt

SZERZŐ: DiningGuide
2017. április 13.
A jó foszlós kalács sok családnál egész évben a reggelizőasztalok sztárja, de ünnepek alkalmával, így húsvétkor is, még azoknál is kötelező szereplő a bevásárlólistán, akik amúgy nem annyira kedvelik. Jó kalácsot sütni nem is olyan egyszerű, ezért sokan úgy vagyunk vele, hogy ezt érdemes talán a profikra bízni. A kenyértésztánál lágyabb, nem lehet élesztőízű, ugyanakkor […]
Hirdetés

A jó foszlós kalács sok családnál egész évben a reggelizőasztalok sztárja, de ünnepek alkalmával, így húsvétkor is, még azoknál is kötelező szereplő a bevásárlólistán, akik amúgy nem annyira kedvelik. Jó kalácsot sütni nem is olyan egyszerű, ezért sokan úgy vagyunk vele, hogy ezt érdemes talán a profikra bízni. A kenyértésztánál lágyabb, nem lehet élesztőízű, ugyanakkor a hozzáadott tej, tejszín, cukor emelheti az élvezeti értékét. Körülnéztünk néhány kézműves pékség kínálatában, és a csúcs nyolcast el is hoztuk!

Medvehagymás sós kalács (Jacques Liszt)
A banki ügyvédből lett pék és belvárosi csúcskategóriás pékműhelye már jól ismert nevek a témában. Az olasz-magyar hagyományokat, no meg egy kis francia beütést ügyesen elegyítő látványpékségbe mindig érdemes betérni, mi ezúttal háromféle kalácsot is találtunk a húsvéti tematikához. A medvehagymás hozza a „várt” jellegzetes illatot, ám szerencsére cseppet sem tolakodó módon. Az arany barnára sült, szezámmaggal szórt héj puha, nem sült túl. A tészta levegős, könnyű szerkezetű, amikor összenyomjuk, rugalmas. A tészta pont annyira sós, amennyire lennie kell: jólesik hozzá a vaj, de a körözött és a főtt tojás is. A kalács bélzete, benne a medvehagyma darabokkal kifejezetten szép, egyenletes.
Értékelés: 9,25/10

Fonott kalács (Culinaris)
A honlapon található leírás szerint „Búzalisztből, nádcukorból, alpesi vajból, bio tojásból készült klasszikus fonott kalács. A kiváló alapanyagoknak köszönhetően ez a kalács omlós, és puha, sós vajjal a legfinomabb. Ez a termék minden reggel frissen készül saját pékségünkben.”
A tészta már illatra is édeskés, kóstoláskor is édesebbnek érezzük a megszokott fonott kalácsokhoz képest. A belseje tömör, nedves szerkezetű, finom, enyhén vajas ízű. A héja egyenletes barna, nem sült túl, nem száradt ki. Összességében egy finom kalácssütemény, amit akár lekvárokkal, de sós kencékkel is jólesik fogyasztani.
Értékelés: 9/10

Fonott kalács (Pipacs pékség)
Az óbudai Pipacs biopékséget három fiatalember, Fülöp Ádám, Tóth Márton és Simor Máté kenyér iránti szeretete hívta életre. A srácok az egyetem és főiskola, no meg néhány év irodista  munka után döntöttek úgy, hogy szerencsét próbálnak a világban, és a népmesei fordulatot a valóságba átültetve elszegődtek inasnak egy franciaországi pékségbe. Az itt szerzett tapasztalatokkal, és a tiszta, jó minőségű alapanyagokból készült jóféle kenyér iránti vágyukkal megpakolva indították el sütödéjüket 2014 tavaszán.
Pipacs pékség kalácsa nem klasszikus fonott kalács: kicsit lágyabb a bélzete, és édeskés az íze. A tésztája részben kovászos, részben élesztős, és ez, valamint a hosszú kelesztés azt eredményezi, hogy a kalács belül puha és sárgás, és íze krémesen vajas, ami persze az illatán is érződik. A kalács – az élesztő kivételével – csakis minősített bio alapanyagokat tartalmaz.
Értékelés: 9/10

Fonott kalács (Panificio Basilico)
Szabadfi Szabolcs neve is fogalom a szakmában. Olaszországi és ausztriai tapasztalatszerzés után hazatérve olyan pékséget szeretett volna nyitni, ahol az olasz és a magyar technológiák, alapanyagok, formák, ízek keverednek igazi vendéglátással, olaszos virtussal, kedvességgel. A budai bolt megnyitása után hamar jött a folytatás, és már Budapesten már három, Szentendrén pedig további egy üzlettel büszkélkedhet a Panificio. Ahhoz képest, hogy itt már komoly hálózatról beszélhetünk, szerencsére szó sincs a tömegtermelésre jellemző minőségbeli romlásról: úgy érezzük, a kézműves jellegét nem vesztette el az itt készült kalács.
Elsőre gyönyörű, citromos illatát érezzük, aztán a vajas illat is megérkezik. Az előző fonott kalácshoz képest valamivel levegősebb szerkezet. Vékony héj, de sütéskor nem száradt ki, összességében a legjobb fonott kalács ebben a kategóriában.
9/10

dav


Fonott kalács (Kiskovász Pékség)
Tavaly ősszel nyitott meg a Kiskovász a Nagymező utcában, azzal a reményteli ígérettel a nevében, hogy itt valóban kovásszal készül a kenyér. Ez természetesen így is van, a remek pékáruk mellett jóféle pesztók és balatoni borok is színesítik a kínálatot. Több is, mint pékség, hangulatos falatozó is: napi levessel és néhány hete már reggelivel is várnak.
Első pillantásra teljesen átlagos fonott kalácsnak tűnik, akár kommersz boltinak is nézhetnénk. De nem, nagyon nem az. Ha egy új ízekre kicsit sem nyitott, elkötelezett (bolti kalács) konzervatívnak akarnánk felmutatni, hogy miért érdemes gyári pékáru helyett kézművest venni, a Kiskovász kalácsa tökéletes választás volna. Kívül fényes és kemény, nincs a kelleténél továbbsütve. Belül foszlós, puha, és van tartása a tészta textúrájának, ami pedig a legjobb benne, hogy nem túl édes! Vajjal megkenve egy pohár kakaó mellett épp olyan jól működhet, mint húsvéti sonka és torma kísérőjeként.
Értékelés: 9/10

Fonott kalács (Brót)
A Brót a Villa Bagatelle péksége, ahol adalék- és vegyszermentesen, sütőpor felhasználása nélkül, kézműves módon készülnek a kenyerek, pékáruk és cukrászdesszertek. Mindennek ellenére, a mostani felhozatalból a Brót fonott kalácsa volt a legkevésbé meggyőző, bár rossznak semmiképpen nem mondanánk. A héj sajnos mintha túlsült volna, kiszáradt, ráadásul elég vastag rétegben. A kalács bélzete vastagabb, tömörebb az előzőekhez képest, de szárazabb is. Ha vakteszt lenne, erre simán rámondanánk, hogy „a bolti” kalács, íze sem mutat semmi feltűnőt: nem is túl édes, de nem is sós.
Értékelés: 7/10

Húsvéti fonott koszorú (Jacques Liszt)
Illata enyhén cukros-karamellás, de kóstoláskor már nem hozza a várt nagyon édes ízt. Nem tolakodóan édes, pont kellemesen jó. A kelesztéssel és kovásszal készült sütemény az igazi, jó értelemben vett házi kalácsokra emlékeztet. A bélzete puha, de némileg ront az összképen, hogy a teteje túlsült, ki is száradt, és talán egy árnyalattal sötétebb lett a kelleténél. A húsvéti asztalon persze mindenképpen ott a helye egy ilyen koszorúnak, nem hibázunk, ha ezt választjuk.
Értékelés: 8,5/10

Babka (Jacques Liszt)
A babka nem egyszerűen kalács. A babka fogalom, falatonként kóstolható örömünnep. Az orosz–lengyel gyökerekkel bíró (az elnevezés az orosz babuska „nagymama” szóra utal), zsidó konyhából eredő kalács valójában egy egyszerű kelt tészta, amit kakaóval, fahéjjal, vagy más finomsággal tesznek gazdagabbá, ünnepivé. Misi, a pék babkájánál az az érzésünk, hogy minden falattal megjutalmazzuk magunkat – méghozzá gazdagon. A tökéletes kelt tészta némi narancsos-csokoládés illattal hívja fel magára a figyelmet, minden falatnál rabul ejt a kakaós-vajas csoda. Otthonos, házias és gazdag egyszerre. Egy apró „hiba”, hogy a teteje túlságosan megsült, kissé kis is száradt a héja. A húsvéti kalácsok között mi inkább desszertként kezelnénk vagy még inkább: ezt ennénk reggelire egy finom tejeskávé mellé, hogy biztosan jól induljon a nap.
Értékelés: 9,1/10
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram