Hirdetés

Mintacsárda, giccs nélkül – A Tenkes Csárda télen-nyáron megéri a kitérőt

SZERZŐ: DiningGuide
2020. július 8.
Ekkora kertet és ennyi kinti asztalt látva eszünkbe juthatnak a főváros olykor szinte megmosolyogtató "teraszai", néhány asztallal és olyan levegővel, amit jobb lenne talán egyáltalán nem belélegezni. Irány most a vidék, abból is az igazibb fajta, ahol nem is házszám, hanem helyrajzi szám mutatja az utat, és a szó átvitt és valódi értelmében is valódi ízt kap a csárda műfaja.
Hirdetés

A gyakorlott étterembe járók, már akiknek nem mindegy, hogy mivel laknak jól, a csárda szó hallatán tesznek egy óvatos lépést hátrafelé. Teszik ezt úgy is, ha közben régóta vágynak kemencés sültekre, becsülettel és rengeteg hallal főzött halászlére, és szívesen ennének brassói aprópecsenyét nem nyesedékből, hanem értékes húsrészekből.

A csárdakultúra az egyik legszebb hagyománya lehetne a magyar vendéglátásnak,

az évtizedek alatt lezajlott devalválódása viszont közismert. Ezért is dobban meg az éhes utazó szíve, ha egy valódi csárda valódi konyhát visz, megelevenítve a vendéglátás e tradicionális formáját.

Esti Tenkes / Fotó: Tenkes Csárda

A Tenkes Csárdáig a Dunántúl egészen déli pontjáig kell utaznunk, közel a határhoz. Baranyában, azon belül is az Ormánságban járunk, közel a harkányi gyógyfürdő, Pécs, még északabbra a hertelendi termál. A csárda a Tenkes-hegyről, a Villányi-hegység második legmagasabb csúcsáról kapta a nevét. Mászni-fürödni-látnivaló bőven akad a környéken, és évről évre sok-sok fiatal pár ünnepli itt az eskövőjét.

Orjaleves / Fotó: Tenkes Csárda

A Tenkes némi romantikus túlzással 1889 óta jó választás. A jelenlegi tulajdonosai mintegy húsz éve viszik a csárdát, de legendássá lett ételük, a kukoricás kenyérrel kínált Tenkes parasztos libamáj immár negyven éve szerepel az étlapon. Ételdivatok jönnek és mennek, de épp úgy vétek lenne eltávolítani az étlapról a sokak ízlése számára ma már olykor vaskos fogásokat, mintha legalábbis minamalista, modern épületet akarnának faragni a régi parasztházból és paraszti udvarból.

A drávai halászlé / Fotó: Tenkes Csárda

Mégsem érezzük időkapszulában magunkat. A hűen helyreállított épület, a régi paraszti tárgykultúra és a tradicionális magyar konyha itt olyan természetességgel él és virul, és vonz nagy számú vendéget, hogy megfogalmazódhat bennünk:

valahogy így körvonalzódik a kortárs csárda fogalma.

Tenkes libamáj/ Fotó: Tenkes Csárda

Emberes adagok érkeznek, mégsem ír felül mindent a mennyiségre törekvés (ahogyan sok kis piroslábosos, fatálas vendéglőben megesik). A konyha újító szándéka tulajdonképpen csak visszatérés a főzés gyökereihez és a csárdahagyományokhoz. Ilyenkor, nyáron mindenképpen érdemes a friss gyümölcsökből készült levesek, desszertek közül válogatnunk, és egész évben vihetünk haza emlékbe/ajándékba a Tenkes kamra saját termékei közül a házi ajvártól vagy lilahagymalekvártól a meggy- és málnaszörpön át a füstölt chiliolajig.

Na és a híres Tenkes parasztos libamáj/ Fotó: Tenkes Csárda

Sok játékosságot és rugalmasságot is visznek a mindenki számára ismerős ételsorba. Most éppen úgy kínálnak friss gyümölcsökből főzött, egy tányérban jin-jang formában tálalt kajszi- és szilvakrémlevest, hogy a vendég választhatja csak az egyik ízt is. Ez nem az önmegvalósító séfek, nem az "énkonyha" terepe. Itt a magyar vendég az úr, aki ismerős ízekre vágyik csalások nélkül. (Bár a szezonális krémleves "a séf kénye-kedve" szerint készül!)

Kacsa citrussalátával / Fotó: Tenkes Csárda

Ez egy igazi csárda, ahol nem hiányozhat az orjaleves az étlapról, ahol a drávai halászléhez a konyha tanúsága szerint egy liter vízhez 2 kilogramm halat használnak a főzéshez, a csirkepaprikás kanállal szaggatott nokedlivel és a brassói aprópecsenye szalonnaszafttal, szalonnából kanyarított kakastaréjjal, "meglehetősen fokhagymásan" érkezik az asztalra. Van persze opció a könnyedebb ételekre szavazóknak is, a halételek és salátákkal kínált húsok nekik szólnak.

Tenkes lazac / Fotó: Tenkes Csárda

Az egész közvetlen, házias és kedves. A libamáj "féltve" abált, lakomát kínálnak igazi kurucoknak, Buga Jakab szája íze szerint, legutóbb pedig a (gagyi) bolti, de persze tömegek által kedvelt krémtúró csárdaverzióját készítették el háziasan, gyümölcsösen.

Tenkes túrógombóc / Fotó: Tenkes Csárda

Van az a társaság, amelynek tagjai között nem feltétlenül dicsekszik el vele az ember, hogy mennyire szeret olykor így és ilyet enni. De azokat a társaságokat talán jobb is kerülni, ahol nem lehet őszinte az ember. Nosztalgiával látjuk viszont az étlapon a jó öreg vegyes köretet, és teátrálisan bökjük meg először a villánkkal a félgömb alakban tálalt párolt rizst, és kicsit sincs ellenünkre, ha a helyi kukoricás kenyérrel is kérhetjük a pacalpörköltet.

Mákos guba Tenkes-módra / Fotó: Tenkes Csárda

A Tenkes Csárda pontosan azt nyújtja, amit ígér, ami bár evidensnek tűnik, valójában nagy szó – tudja ezt minden étterembe járó. És még egy saját macska is részt vesz az étterem életében, minden félelem nélkül járkálva a vendégek között, pontosan tudva, valójában ki az úr a házban.

 Fotó: Tenkes Csárda

Az idei első fél év kiheverésére a Tenkes is csatlakozott a Turisztikai Ügynökség "vendégvisszaváró" programjához. Ennek keretében kéthetente megújuló külön menüsort is kínálnak az étlapon kívül, bomba áron. A július 15-ig érvényes extra menüt 4190 forintért kérhetjük szezonális krémlevessel; házi sajttal, saját füstölt sonkával, petrezselyemkrémmel töltött rántott csirkemellel, petrezselymes burgonyával és rizzsel, tejes pite desszerttel.

Árak: a 3 legolcsóbb előétel-főétel-desszert 5450 Ft, a 3 legdrágább előétel-főétel-desszert 12.400 Ft

Tenkes Csárda

7811 Csarnóta, Kültelek 011. hrsz.
Nyitvatartás: minden nap 12:00-22:00
Az étterem weboldala

Keressék a pezsgőlimonádét is az étterem aktuális ajánlatai között!

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram