Hirdetés
Hirdetés

Tengeri halat vacsorára! Tischler Petra készítési tanácsaival

2017. november 2.
Hogy milyen egészséges és finom, minden bizonnyal ecsetelnünk sem kell. Arra viszont sokan nem gondolnak, ha egy gyorsan összeüthető vacsorán gondolkodnak, hogy milyen kevés időt vesz igénybe egy tengeri hal kisütése. Van olyan tengeri hal, amelynek a megsütése mindössze öt percet vesz igénybe, és ebben már a hal kicsomagolása és a serpenyő elmosása is benne […]
Hirdetés

Hogy milyen egészséges és finom, minden bizonnyal ecsetelnünk sem kell. Arra viszont sokan nem gondolnak, ha egy gyorsan összeüthető vacsorán gondolkodnak, hogy milyen kevés időt vesz igénybe egy tengeri hal kisütése.
Van olyan tengeri hal, amelynek a megsütése mindössze öt percet vesz igénybe, és ebben már a hal kicsomagolása és a serpenyő elmosása is benne van. A tengeri halak közötti választásban Tischler Petra ad hasznos tanácsokat.
Olvasta már nagyinterjúnkat Tischler Petrával?
Főz, alkot, mesél, ragyog – Tischler Petrával beszélgettünk 

Tischler Petra

A fejenkénti 22 kilós Európai Unió-s átlaghoz képest egy magyar ember évente még három kilónyi halat sem eszik meg.

Hosszasan nem is sorolnánk, milyen sok szempontból egészséges a halfogyasztás. Már egészen kicsi kortól segíti a fejlődést, idősebb korban pedig segít megelőzni a demenciát, a szívrohamot, az agyvérzést, a mellrákot és a reumát. A hal nem emeli meg a koleszterinszintet, ellenben magas az ásványianyag- és a vitamintartalma. Számos érv szól amellett, hogy hetente egyszer, de legalább havonta egy alkalommal fogyasszunk halat. A tengeri hal mellett pedig eggyel több érv is szól az édesvízi kopoltyúsokkal szemben: nem kell annyit bajlódni a szálkákkal.
Előnyök ide vagy oda, kevesen tudják, hogy melyik tengeri halból mit és hogyan készítsenek. Ennek talán az egyik oka, hogy kevesen ismerik a tengeri halakat, hiszen jóval kevesebbet találkozunk velük a piacon vagy a nagyobb üzletekben, mint például a ponttyal vagy harcsával.

A legfőbb szabály

Tischler Petra szerint a tengeri halat nem lehet elrontani, akkor tehetjük vele a legrosszabbat, ha túlsütjük. Tehát ne vigyük túlzásba a hőkezelést, hiszen a legtöbb filé mindössze néhány perces sütéstől sem marad nyers. Ha pedig mégis úgy érezzük, hogy nem sült át a hal, még mindig visszatehetjük a serpenyőbe. Ha azonban túlságosan megsütjük, azon már nem tudunk változtatni.
Laza(c)
Az egyik legismertebb, legkedveltebb és legkönnyebben beszerezhető tengeri hal a norvég lazac, hiszen akár még egy középkategóriás étteremben is összefuthatunk vele, karácsony közeledtével pedig a füstölt lazac kerül inkább előtérbe. (Éppen a napokban írtunk róla behatóbban! Mi lesz veled, norvég lazac?)

A lazac otthoni körülmények között is könnyen elkészíthető, főleg akkor, ha eleve porciózva – fejenként 150-200 g hallal számolunk – vásároljuk meg, hogy ne nekünk kelljen vele bajlódnunk.
A friss lazacot elég közepesen átsütni, így a bőre ropogós lesz, ám a hal nem veszít élvezeti értékéből. Sütés előtt papírtörlővel töröljük szárazra a halat, majd miután sóztuk és borsoztuk, teflonsütőben, kevés zsiradékon, a bőrös részével lefelé kezdjük el sütni. Ha kézzel vagy egy spatulával az edényhez nyomjuk, a levegő kiszorításával segíthetjük a sütést.
Pár perc sütés után, amikor világosodni kezd a hús, fordítsuk meg a halat, és akár nagyobb lángon is süthetjük, hogy kissé megkérgesedjen. Így kívül ropogós, de belül szaftos marad a hal.

Akár egészben is: tengeri süllő (branzino)

Akár filézve, akár egészben is elkészíthető, hiszen a tengeri süllőt már egy adagos 300-400 grammos mérettől is megvásárolhatjuk. Mindössze öt percet vesz igénybe az előkészület és a halsütés.

francescosapienza / Instagram


Zsírtartalma alacsony, sütés után mégis szaftos, ropogós bőrű hal kerül a tányérunkra, de csak akkor, ha nem sütjük túl, és nem szárítjuk ki. Akkor járunk a legjobban, ha feldolgozva – egész hal esetében pikkelyezve, belezve vagy filézve – vásároljuk meg.

Sütés előtt a hal hasüregét mindig mossuk át, majd rakjuk meg kedvenc fűszernövényeinkkel és egy kis citrommal.

Irdaljuk be a hal bőrét, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Mielőtt sütőpapírba vagy fóliába csomagolva megsütnénk a sütőben, a hal bőrös részére serpenyőben rápiríthatunk.

Hasonlóan, mint a branzinót: aranydurbincs

Ez a szinte szálkamentes, lágy húsú hal több méretben, és idehaza is sok helyen beszerezhető. Elkészítése a tengeri süllőhöz hasonló.
Kivételes alkalmakra: atlanti tőkehal
Egy prémiumkategóriás halat is ajánlunk, az atlanti tőkehalnak nem csak az ára magasabb, beszerezni is kicsit nehezebb, mint a többi tengeri halat.

Ha atlanti tőkehalat vásárolunk, különösen figyeljünk a frissességre, mert előfordulhat, hogy korábban lefagyasztott, majd kiolvasztott halat kapunk drága pénzért.

Ez pedig ront a hal minőségén, a hús íztelen, sütés után pedig túl porhanyós lesz.
Ezzel a viszonylag nagy testű hallal egészben ritkán találkozunk a maga valójában, ám ha mégis, ügyeljünk arra, hogy a kopoltyúja élénkpiros legyen, mert ha sötétebb, barnás színű, biztos, hogy nem friss a hal. Szintén árulkodó jel lehet, ha a hal szeme nem vizes, áttetsző, hanem opálos, megfáradt. Ebben az esetben se vegyük meg!

Ne ijedjünk meg, ha a hal nyálkás, ez a védőréteg is a frissesség jele, ami feldolgozás előtt könnyedén lemosható.

Az atlanti tőkehal filéje akkor friss, ha a húsa szép fényes, a színe élénk, szinte fehér, és nem pépes, darabos.
A tengeri halaknak köztudott nagy előnye, hogy szinte alig van bennük szálka. Ha mégis találunk bennünk, akkor szemöldökcsipesszel könnyedén eltávolíthatjuk. Ügyeljünk arra, hogy a húshoz minél közelebb csippentsünk rá a szálkára, és a növekedési iránynak megfelelően húzzuk ki. 
Lazítsunk a csirke-marha-sertés trión – merjünk halat venni és enni!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram