Hirdetés
Hirdetés

Téli melengetők és kísérői: a chili és a többiek

SZERZŐ: Király Márton
2024. december 4.
Immár hivatalosan is beköszöntött az év leghidegebb fele. A decembert ugyan még áthatja az ünnepvárás melege, de még előttünk a január, sőt a február sokszor igazán kétségbeejtő napjai. Ilyenkor az ember kívül belül melegségre vágyik, a konyhák pedig étlapjaikra tűzik a melengető komfortételeket.
Hirdetés

Egy nagy tál forró levessel, egy napokon át készült cassoulet segítségével és esetleg cikkünk mai témájával, egy klasszikus texasi chili segítségével a leghidegebb napokat is feldobhatjuk. A lassú tűzön, hosszan készülő ételeknek megvan az a csodálatos tulajdonságuk, hogy elkészítési idejüknek köszönhetően felső hatványaira emelik a jövőbeli fogyasztók várakozási kedvét. Magyarra lefordítva, ezeket az ételeket jó elkészíteni, jó várni rájuk, amíg főnek és utána nagyszerű közösen elfogyasztani.

A texasi chili igazi komfortklasszikus. Számtalan fajtája létezik, az internet pedig receptek milliárdjait szabadította a feltörekvő konyhaművészekre, akik bele kívántak kóstolni az amerikai konyhaművészet eme klasszikusába.

Ha sikerült kiválasztani az általunk preferált változatot, rendet vágni a hagyományos, marhahúsra, feketebabra, hagymára épülő, vagy az egészen vad kávét és csokoládét is felhasználó, netalán a soványabb hússal és zöldséghelyettesítőkkel dolgozó reformreceptek között, még akkor is előttünk áll sok-sok óra, ami alatt a chili hozzávalói a saját összegüket is meghaladó különleges csodává állnak össze. Hiba lenne ezt az időt tétlenül tölteni. Szerencsére, ha háztartásunk legnagyobb (lehetőleg zománcozott és öntöttvas) edénye magába nyelte a chili összetevőit, még akkor is előttünk a kérdés, mi kísérje az ételt, milyen köretet adjunk e kulináris nehézbombázó mellé.

Itt pedig végképp bele lehet veszi a részletekbe, hiszen ahány háztartás, annyi köretmegoldás, lévén a chilinek nincs kőbe vésett kísérőpartnere, a kiegészítést mindig a konyha, az éghajlat, a kultúra és a körülmények alapanyagai inspirálták. Ha legközelebb úgy döntenénk, hogy belevágunk a vállalkozásba és chilit készítünk, legalább ebben a kérdésben segítséget nyújthat következő írásunk. Az alábbiakban összeszedtünk néhány kiváló kísérőt, fejedelmi köretet, melyek felveszik a versenyt a tányér főszereplőjének gazdagságával, sőt, az élményt képesek magasabb szintre is emelni. Válasszuk az alábbi köretek bármelyikét, biztosak lehetünk benne, hogy remek kísérőt találunk főfogásunkhoz.

Cornbread Crostini

Az amerikai Dél kukoricakenyeréről pörköltköret-körképünkben már említettük. Most egy újabb formájában érkezik Dixie mindennapi kenyere, méghozzá kiváló textúrakontrasztot csempészve tányérunkra. A roppanós szeletek ezen kívül mártogatásra is tökéletesen felhasználhatók.

Héjában sült krumpli

Egy-egy méretesebb, sütnivaló burgonyát készítsünk el a sütőben, bőven elég, ha csak sóval, borssal és olívaolajjal fűszerezzük, de a bátrabbak vajjal és sajtfeltéttel is kipróbálhatjuk. Sütőből, azonnal, forrón tálaljuk, és kanalazzuk a chilit egyenesen a tetejére!

Tejföl korianderrel és lime-mal

Nem köret, inkább feltét, annyi azonban bizonyos, hogy a tejföl savanykás íze, a koriander jellegzetes fűszeressége, és a lime frissítő savai remekül passzolnak a nehéz chili mellé. Feldobják, könnyítik, izgalmasabbá teszik a klasszikus ételt.

Sajtos pirítós

Az egyszerűnek hangzó feltét valójában igencsak potens kísérő, mindössze néhány szabályt kell betartani a teljes élmény érdekében. Használjunk érett cheddar sajtot, jó minőségű kenyeret! Forrólevegős fritőzzel a könnyed, ropgós-nyúlós sajttextúra sem lehetetlen küldetés. Esős napokra kifejezetten ajánlott kombináció.

Guacamole

Tex-mex konyha a köbön. Egy adag házi készítésű guacamole frissességet és könnyedséget kölcsönöz bármelyik tál chilinek. Ráadásul, ha kukoricacsipszet kínálunk mellé, egy újabb izgalmas elemmel gazdagítjuk tányérunkat.

Olajban sült krumplipüré-golyók

Apró, dióméretű krumplipürégombócok, amiket olajban alámerítve sütünk kívül roppanósra, belül krémesre. Az alapja természetesen a jó krumplipüré, amiből nem érdemes kihagyni a szerecsendiót és a zellert, a kulcs pedig a megfelelő sütési hőmérsékletben rejlik. Aranybarna színével a kísérőétel látványnak sem utolsó!

Paradicsomos kukoricasaláta

E salátának mindkét összetevője ott szerepel a chili alapanyagai között. Most más formában kerülnek a tányérra, de éppen emiatt rímelnek olyan jól a chili mélyebb ízeire. A salátaforma ráadásul megint csak könnyedséget párosít a komfortétel komolysága mellé.

Cobb-saláta

Szintén amerikai klasszikus, jól megfér a texasi főszereplő mellett. A hozzávalók között csirkemellet, főtt tojást, zöld salátaleveleket, paradicsomot avokádót, metélőhagymát, bacont és kéksajtot találunk. Ezt olvasva nem meglepő, hogy a Cobb-saláta általában főételként szokott szerepelni az étlapokon, de ha némileg módosítunk az arányokon, köretként is megállja a helyét. Ha pedig a tetejére szórunk néhány cornbread crostini crouton-t, két receptet kombinálhatunk a chili mellé.

Brokkolis Cornbread

A kukorica alapú lepénykenyér egyik legnagyobb erőssége, hogy számtalan módon lehet variálni. Ebben a variációban sült zöldség dobja fel, de a brokkoli mellé bátran tehetünk jalapeno paprikát, cheddar sajtot is.

Forrás: southernliving.com | finedininglovers.com

Fotók: Pexels, 123RF

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram