Hirdetés
Hirdetés

Télen, a Balatonon egy restiben lehet olyat enni, amiről hetek múlva is beszélünk?

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. január 18.
A csopaki vasútállomáson lévő Resti by Laurel talponállóból lett bisztróétterem.
Hirdetés

 Akár lakásétterem is lehetne, annyira pici, egyszerre mindössze 10 embert tud kiszolgálni. Nagyobb baráti társaságnak vagy családnak ideális, de teljesen idegeneket is egy pillanat alatt összehoz. Ehhez kell a Csopaki Resti by Laurel séfjének, Karácsony Bencének a segítsége is, aki először kicsit zavarba jön a folyamatosan érkező kérdésektől, de hamar belejön a házigazda szerepébe – a Resti esetében inkább a házigazda a megfelelő kifejezés, persze professzionális értelemben –, és elmeséli, hogyan is lett egy lepukkant váróteremből izgalmas bisztróétterem. 

Resti by Laurel

A helyszínbe Báthory Gergely, a Laurel Budapest tulajdonosa szeretett bele, de a pályázatát, amit az üzemeltetésre írtak ki, nem fogadták el. A nyertes később meggondolta magát, így 2021-ben Gergőék átvehették, és júliusban meg is nyitották. Ekkor még a kinti rész üzemelt, street food ételekkel, amelyek közül a legnépszerűbb Mede Ádám, a Laurel séfjének ikonikus fogása, a mostani degusztációs menüben is szereplő körömpörkölt volt, bodaggal. A Restit pedig télen sem szerették volna bezárni és a belső térben egy mindössze 10 férőhelyes lakáséttermet alakítottak ki. Egy amerikai konyhában vagyunk: az egyetlen asztalnál négyen, a pultnál pedig hatan ülhetnek le. Utóbbi hely szerintem sokkal izgalmasabb, hisz itt semmiről nem maradunk le, sőt, néha azt is nehéz megállni, hogy bele ne kóstoljunk az éppen készülő fogásokba. Mégiscsak egy bisztróétteremben vagyunk. A kinti részen most csak a Green Egg áll, amelyben Bence a bodagot süti a vendégekkel közösen. 

A Resti Magyarország legkisebb bisztro étterme, amelyben a bisztrókonyha és a fine dining érdekes fúzióját kóstolhatjuk hatfogásos degusztációs menüsorral, természetesen a körömpörköltet is beleértve. A konyhát Karácsony Bence viszi Mede Ádám, a Laurel séfjének szakmai irányításával. 

Karácsony Bence

Bence, mielőtt a Balaton mellé költözött, dolgozott a Costesben, a Central Kávéházban és az anyaétteremben, a Laurel Budapestben. A Resti nyitásakor rögtön jelentkezett séfnek, és azóta dolgozik itt. A házigazda nem jön zavarba attól sem, hogy árgus szemekkel figyelik minden mozdulatát, sőt kifejezetten élvezi, hogy minden munkafolyamatról hosszan beszélhet.Az ételeket a Kertész utcai Laurelben készítik elő, csak az utolsó lépés, a füstölés, sütés és persze a tálalás marad Bencére. Ezek persze egyáltalán nem lebecsülendő folyamatok, hiszen a fine dining éttermektől megszokott tálalással kapjuk a fogásokat, de sokkal kötetlenebb formában. A fogások között érdemes kinézni az ablakon, és bár sokszor nem zavarja meg vonat érkezése a csendet, a télen kihalt vasútállomáson nagyon izgalmas egy ilyen gasztroélményben részesülni. Az is előfordul, hogy az arra tévedő emberek, meglátva a fényt és a mozgást, elvitelre szeretnének kérni ételt, de a Restibe most csak a hét meghatározott napjain, pénteken vacsorára, szombaton ebédre és vacsorára és vasárnap ebédre és csak foglalással lehet érkezni. Nyáron viszont már a körömpörköltet és a bodagot haza is lehet vinni.

6 fogásos degusztációs menü

A menüt nem csak lazábbra, hanem időben is rövidebbre is vették. A fogások nem variálhatók, szerepel benne olyan, amelyet a Laurelből is ismerhetünk. Az ételsor kovászos kenyérrel és a Restiben füstölt vajjal indul. Elég nehéz abbahagyni, de az első és legfontosabb szabály: aperitifből és kenyérből a mértéket kell tartani. A következő fogás pisztráng, gomba, savanyú káposzta névre hallgat. Halas fogás mindenképpen kell a Balaton mellé, bár a pisztráng Tahitótfaluról érkezik. A hal hidegen füstölt, köré pedig tejszínes, citromos savanyúkáposzta veloutét és japán, almaecetes gombasalátát tesz a séf. Ezután az a zöldség következik, amelyet van, aki kipiszkál a vasárnapi húslevesből, de ha itt megkóstolja, biztosan ad neki ott is egy második esélyt. A fehérrépa, soy balzsam és dió nevű ételhez a fehérrépát először megsütik, ezután olajjal vákuumozzák, majd a tálalás előtt vajban megpirítják. Ettől lesz különleges, egyszerre édes és kesernyés íze, amely tökéletes összhangba kerül a pirított dióval és a redukált szója- és balzsamecettel. 

Pisztráng, gomba, savanyúkáposzta

El is érkezünk a Laurel signature fogásához, a kakasramenhez, amelyet házi ramentésztával szervíroznak. Alighanem a halottak is feltámadnának tőle olyan ereje van, és a téli, nyirkos, borongós estét biztosan feldobja. A levestől felmelegedve kifejezetten jólesik a szabad levegő, ahol Bence a Green Eggben megsüti a soron következő körömpörkölthöz kínált bodagot. 

Kakasramen

Aki úgy érzi, - ahogy én is, hogy biztos abban, hogy a körömpörkölt nem az ő étele, most érdemes tenni egy próbát. Egyébként ennél az egy fogásnál lehet választani a gomba- és a körömpörkölt közt, gyanítom az olyanok miatt is, mint amilyen én vagyok. 

A körömpörkölt mellé kínált bodag ötletét Mede Ádámnak köszönheti az étterem. Ádám Ózdon született, és a borsodi ízvilágot szívesen ülteti át a fine diningba. Ilyen a szintén a pörkölt mellé kínált, répa nélküli fehércsalamádé is. A bodag receptjét csak annyiban változtatta meg, hogy szódabikarbóna helyett élesztővel készíti, a tésztája pedig három napot pihen a hűtőben. No de vissza a Green Egghez, amelyben, faszénen sütve, picit itt-ott megperzselve hamar elkészül a cigánykenyér, a vendégek pedig a rövid levegőzés után újra az étteremben lehetnek. A körömpörkölt igenis szerethető étel, persze ehhez Resti-féle elkészítés mód is szükséges. Mindenképpen ki kell próbálni. Ha pedig mégsem, a gombapörkölt is nagyon rendben van. 

Gombapörkölt, bodag, fehércsalamádé

Már csak a desszert van hátra a menüből, amit Ötvös Zsuzsanna, a Laurel cukrászmestere és Bence együtt alkottak meg. Bence eredeti szakmája cukrász, így a rumbabát, a rumba áztatott francia élesztős süteményt különös szeretettel készíti.  A rumbaba a Laurelből érkezik, a krémet Bence főzi hozzá a Restiben.

Rumbaba

A menühöz Tüű Péter, kétszeres magyar sommelier bajnok, a Laurel head sommelie-je által válogatott borpárosítást kérhetünk, de ne csak ezért ne menjünk autóval a Restibe. Kifejezetten ajánlott vonattal érkezni: konkrétan az étterem ajtajában lehet leszállni, és az élmény pontosan így lesz teljes, Budapesten a pályaudvari találkozóval, a vonaton beszélgetéssel, és végül a Balatont meglátva és újra és újra rácsodálkozva a szépségére.

Árak:

6 fogásos menüsor: 17,500 Ft

Borpárosítás: 12,000 Ft

A Csopaki Resti by Laurel weboldala és Facebook oldala

 

Tovább olvasok:

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram