Bár nem várható el, hogy megértsük a japán teaszertartás összes szokását és formalitását, azonban, ha részt akarunk venni egy ilyen eseményen, legalább azt tudnunk kell, hogy hogyan fejezzük ki a hálánkat a házigazda felé. Ellentétben például a brit hagyományokkal, ahol teázás közben elvárják, hogy csendben kortyolgassunk, a japán teaszertartás során valójában arra ösztönznek minket, hogy szürcsöljünk.
Fontos tisztázni, hogy nem szükséges a teázás teljes ideje alatt szürcsölő hangot adni, ezzel mindössze azt kell jelezni vendéglátónknak, hogy végeztünk a forró itallal, emellett azt is kifejezhetjük, hogy nagyon ízletesnek találtuk a teát.

A japán teaszertartás útmutatója turistáknak
A hivatalos japán teaszertartás kaiseki-stílusú étkezéssel kezdődik, amelyet egy adag sűrű tea, majd később egy adag könnyedebb tea követ. Bár az egész folyamat titka az egyszerűségben rejlik, mégis, az egész rituálé elsajátítása éveket vehet igénybe. Nem kell aggódni, ugyanis azt, hogy mindezt megtanuljuk és a gyakorlatban is kivitelezni tudjuk, senki nem várja el tőlük. Sőt, egy Japánban tett látogatás során éppen az jelentheti az egyik legnagyobb élményt, hogy megpróbáljuk elsajátítani a különböző lépéseket.
Bár a formalitások attól függően változhatnak, hogy hová megyünk, érdemes mindig a „wabi sabi” stílusnak megfelelően öltözni, amikor a szertartásra érkezünk. Tehát azt az elvet kell követni, hogy „az egyszerű a legjobb” – tehát azt is mondhatnánk, hogy a kevesebb több. Ez nem csupán a ruházatra, hanem az ékszerekre és a sminkre, illetve parfümökre is vonatkozik. Érkezéskor elvárják, hogy kezet mossunk a kertben, mielőtt belépünk a tatami terembe, ahol helyet foglalunk és meghajolunk a házigazda előtt. A teát megelőzi egy édesség, amit el kell fogyasztani még az ital érkezése előtt. Amikor a teát elénk teszik, szokás szerint a jobb kezünkkel kell felvenni, és az óramutató járásával ellentétes irányba kell fordítani, mielőtt belekortyolunk.
Amikor befejeztük, ne feledkezzünk meg a szürcsölő hangról, majd a csészét helyezzük vissza magunk elé, szemben a vendéglátónkkal, ezzel jelezzük ugyanis, hogy végeztünk. Így tudni fogják, hogy nyitottak vagyunk arra, hogy esetleg újra megkínáljanak minket.
Forrás: tastingtable.com
Fotók: Unsplash
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.