Hirdetés
Hirdetés

A tavasz ébredése – a sauvignon blanc

SZERZŐ: DiningGuide
2017. március 8.
A tavasz borának is nevezik, és való igaz, tavasszal (és nyáron) esik igazán jól, elsősorban azért mert van benne valami az  évszakra jellemző lendületes frissességből a herbálos, virágos és gyümölcsös jegyei miatt.  A nagy fajták közül ár-érték arányban az egyik legjobb választás. A sauvignon blanc francia fehérbor hazájának a Loire-völgyet és Bordeaux térségét tekintjük. A […]
Hirdetés

A tavasz borának is nevezik, és való igaz, tavasszal (és nyáron) esik igazán jól, elsősorban azért mert van benne valami az  évszakra jellemző lendületes frissességből a herbálos, virágos és gyümölcsös jegyei miatt.  A nagy fajták közül ár-érték arányban az egyik legjobb választás.

A sauvignon blanc francia fehérbor hazájának a Loire-völgyet és Bordeaux térségét tekintjük. A világ egyik legelterjedtebb borszőlőfajtája, ennek köszönhetően rengeteg különféle stílusú és ízű sauvignon blanc-nal találkozhatunk.
Maga a szőlőfajta a cabernet sauvignon a sauvignon blanc és a cabernet franc kereszteződéséből jött létre valamikor a 18. század környékén Bordeaux-ban. A sauvignon blanc jelentése „vad fehér” (sauvage = vad), s állítólag azért kapta ezt a nevet, mert a régióban vadon nőtt, akár a gyomok.
A szőlő érettségétől, a termőhelytől és a technológiától függően a belőle készült borban éppúgy felfedezhetjük a zöldalmát, a lime-ot, a maracuját, mangót és a barackot, mint a virágos mező karakterjegyeit, de néha találkozhatunk egresre, fűre, bazsalikomra, citromfűre és tárkonyra vagy akár zöldpaprikára emlékeztető aromákkal is – utóbbi a szőlőből származó aromavegyületeknek, a pirazinoknak köszönhető. Érdekesség, hogy a modern borkészítés atyjaként ismert Emile Peynaud éppen a sauvignon blanc szőlő kóstolásakor vette észre a késleltetett ízélményt: első harapásra enyhe az íze, de 20-30 másodperc elteltével visszatér egy sokkal erőteljesebb ízélmény. A jelenség csak bizonyos borok, gyümölcsök és zöldségek kóstolásakor jelentkezik, a hátterében pedig a szánkban élő baktériumok és a gyümölcsben található tiol nevű kénszármazék találkozása áll. A bor aromáiban megjelenő egzotikus-illatos gyümölcsösség is akkor jön elő, ha fermentáláskor tiol keletkezik.
A legtöbb sauvignon blanc száraz, leggyakrabban reduktív eljárással készül. Ezek a gyümölcsös, friss fajták, amelyek nem tűrik igazán a hosszabb palackos tárolást. Előfordul (főként Kaliforniában és Új-Zélandon), hogy egy kevés cukrot meghagynak benne, ami gazdagítja a textúráját. Egyre többen kísérleteznek tölgyfahordós érleléssel a sauvignon blanc esetében – ezeknél a boroknál megjelenhet a vanília, a kókusz, a szerecsendió, a kapor és a tejszín aromajegye is. A tölgyfahordós fajták testesebb borok, és hosszabb életűek palackos tárolás mellett.

A sauvignon blanc általában könnyebb vagy közepesen testes bornak számít, élénk savak jellemzik. Az egyetlen aromatikus fehérbor a világfajták között. A tölgyfahordós bor fogyasztási hőmérséklete 11 ºC, a reduktív fajtáé 8 ºC. Franciaországban gyakran házasítják a semillon vagy a muscadelle fajtákkal, Magyarországon önálló fajtaként kezelik.
Világviszonylatban a nyolcadik legelterjedtebb borszőlő, Európában Franciaországban vannak a legnagyobb területei, de jelentős még Olaszországban és Spanyolországban is. Fontosak még a romániai, erdélyi területek is. Magyarországon a hűvösebb területeken terem, például az Etyek-Budai vagy az Aszár-Neszmélyi borvidéken. Az újvilágban Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, Chilében, Dél-Afrikában és Ausztráliában vannak jelentős területek.
Az ásványosabb karakterű sauvignon blanc illik oszrigához, kagylóételekhez, rákhoz és egyszerű, grillezett tengeri halakhoz. Nagyon jól passzol a friss paradicsomos ételek, saláták mellé is vagy akár egy hűsítő gazpachohoz. Bármilyen kecskesajt-sauvignon blanc párosítással nyert ügyünk van. (A kecskesajt amúgy is klasszikus párja a fajtának, ami a Loire-völgyben található egyik fő termőterületnek, Sancerre-nek köszönhető. Itt készítik a világviszonylatban is jelentős kecskesajtot, a Crottin de Chavignolt.). A tapas-estéket is feldobhatjuk sauvignon blanc-nal, hiszen a levegőn szárított sonkát is jólesik leöblíteni vele, akárcsak a szusit vagy bármilyen ázsiai gőzgombóc ételt.

A citrusosabb sauvignon blanc fajtákat inkább nyári grillezéskor tegyük az asztalra: akár halat, csirkét vagy pulykát sütünk, jól járunk vele. Ha ez a sütögetés netán tematikus, például mexikói vagy görög stílusú, sok olajbogyóval, avokádóval, fetasajttal és friss zöldségekkel, nyert ügyünk van. Minden olyan fogást is kísérhetünk vele, amelyhez fokhagymát használtunk.
A herbálosabb fajtákat válasszuk spárgaételek mellé, vagy zöldborsós ételekhez. Akármilyen friss salátához, illetve olyan tengeri halból, rákból készült fogáshoz jó, amely erősebben fűszerezett. Az ázsiai konyha gyömbérses-chilis, fokhagymás ízvilágát is tökéletesen kiegészíti.
A testesebb, tölgyfahordós sauvignon blanc-t szintén választhatjuk fehér húsból vagy borjúból készült ételekhez, különösen jól kiegészíti a tejszínes mártással készül a fogásokat, tésztaételeket, serpenyőben sült vagy füstölt halakat.
 
 
 
 
 
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram