Hirdetés
Hirdetés

Tapasban is lehet újat mutatni: az UnoMas az Újlipótváros kritikus közönségét is meglepte

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. május 20.
Nem kellett nagy hírverés a Pozsonyi út legújabb spanyol bárjának, az UnoMas Tapas & Bar-nak.
Hirdetés

A tavaly augusztusban nyílt tapasozó a soft opening ellenére is hamar népszerű lett, és nagyon jól megfér az újlipótvárosi régivágású éttermek közé beékelődve.Az Újlipótvárosban rizikós új helyet nyitni. Dévényi Dániel és Csizmazia Attila ennek ellenére belevágtak, és az utazós élményeik inspirálta koncepciót felhasználva megnyitották a bárt.  

A soft opening bejött, szépen csendben ment híre a helynek, amely a mai napig szinte mindig teltházzal üzemel. Az első hónapokban este 11-ig volt konyha, de abban az időben még csak délután nyitottak ki, de idén tavasztól már ebédmenüvel is készülnek, így egy kicsit korábban kell érkeznie annak, aki vacsorázni szeretne. 

A tapasbárok már itthon is nagyon népszerűek, sőt maga a small plate koncepció sem újdonság, hiszen ezt a fajta étkezési stílust a tapasozók hozták el, hogy aztán a közel-keleti éttermek elszaporodásával váljon igazán népszerűvé. A tapas szó egyszerre utal az étkezés jellegére (közösen, hosszan, sokféle kis fogást eszünk) és az apró falatkákra, kisebb ízelítőkre is.

A food sharing nagyon jó irány, nem csak annak, aki bizonytalan a saját választásában, és mindent megkóstolna, hanem a feszengősen induló találkozókat is pillanatok alatt feloldja. A tányérokon ennek megfelelően kisebb adagok érkeznek, de pont azért, hogy legyen esélyünk minél többféle fogást kipróbálni, legyen az a sajátunk vagy a partnerünké. A végén pedig az étkezés egy komplex ízélménnyé válik, és nem mellesleg jól is lakunk. És most már a Pozsonyi úton is találunk egy ilyen gasztronómiai élményt kínáló helyet, nem kell a belpesti kerületekbe látogatnunk.

Húsok, halak, zöldségek Spanyolország minden régiójából

Az UnoMas nem cövekelt le Spanyolország egyetlen tájegységénél sem. Dévényi Dániel, bárhol jár is az Ibériai-félszigeten, mindenhonnan hoz valamilyen inspirációt, ami visszaköszön az étlapon. Nem sztárséfekkel dolgoznak, egy magyar, sokáig Spanyolországban dolgozó szakács és egy itthon élő spanyol séf készíti a fogásokat, utóbbinak az édesanyja is a konyhán dolgozik. Az étlapról egy tapasztalt tapasozónak is érdemes segítséget kérni, hogy megtudhassa, hogy a signature és így levehetetlen fogást, a grillezett polipot füstölt paprika olajjal mindenképpen érdemes kipróbálnia, de a szarvasgombaolajos bikini-szendvics és az érlelt argentin hátszín is legyen a listánkon. 

A klasszikusokkal, a sült padron paprikával, sonka-, sajt- és olívaválogatással, vörösboros chorizoval vagy a chorizo kolbászkrémmel és mézzel sem lehet mellélőni. A menü nem szezononként változik, inkább, a törzsvendégeknek is kedvezve csak egy-egy fogást cserélnek ki, illetve ha sikere van, beemelik a táblás ajánlatból. 

Az étlapon hideg előételekből, meleg előételekből és a keményvonalasabb húsos főételekből választhatunk, de a vegetáriánus vonal is erős. Ötletes, nem megszokott tapasbáros felhozatal, sokkal szélesebb a merítés, nem csak a kötelező spanyol sztereotípiákkal. A beltér is klisémentes, sehol egy bikafej vagy torreádorkalap, a viszonylag kis helyiség is tágasabbnak hat így. Ezt egészíti ki a terasz, ahol kicsit szellősebben lehet leülni és amely szintén szépen megtelik már ebédidőben is. 

A legtöbb alapanyag, a halak, a tenger gyümölcsei és a húsok is Spanyolországból érkeznek, a zöldségeket igyekeznek magyar termelőktől vásárolni. Az italválogatás is spanyol, cava-k, borok, ibizai tengeri sós vodka és az elmaradhatatlan sangria alkotja a kínálatot. Aki csak egy italra ülne be munka után, annak is tökéletes az UnoMas, de ne csodálkozzon senki, ha a végén mégis egy kellemes vacsorázásba torkollik az este. 

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram