Hirdetés
Hirdetés

Tányérnapló: a 96 éves trendellenes divatikon étkezési anti-tanácsai

2018. március 29.
Iris Apfel személyét itthon kevésbé ismerik, nemzetközi divatkörökben viszont nagy kultusz övezi a 96 éves (cikkünk 2018-ban íródott! – a szerk. megj.) amerikai divatikont. A Bon Appétit magazin munkatársai magánál Irisnél kíváncsiskodtak arról, milyen elvek mentén étkezik a díva.
Hirdetés

A lassan matuzsálemi korú hölgy igazi stílusnagymester: a hosszú évek során kereskedett textilekkel, dolgozott belsőépítészként (többek között a Fehér Házban is), mindemellett az évek alatt hatalmasra duzzadt ruhaköltemény- és ékszergyűjteménye a párját ritkítja. Hatalmas, feketekeretes szemüvege védjegyévé vált, és a róla készült felvételeken megnyugtató könnyedséggel mozog korához képest. De vajon mit vall ez a törékeny alkatú, mégis fitt hölgy az ételek terén?

@AnneMarije50 Twitter

A magát „korosodó sztárocskának” becéző Iris

minden reggel 9-kor fogyasztja el frissen facsart narancsléből, sovány tejjel nyakon öntött koffeinmentes kávéból és gabonafélékből – zabpehelyből, kukoricadarából vagy búzadarából – készült meleg kásából álló reggelijét. Bár még 96 évesen is nyüzsgő életmódot folytat, Apfel energikus és roppant vidám személy hírében áll, és ez részben egyszerű, de egészséges életmódjának köszönhető.

@Facebook Iris Apfel

„Amikor fiatal voltam, a férjemmel sok kalandba keveredtünk. Sokat utaztunk, és mindent kipróbáltunk.” Apfel ódákat zeng férje omlettjéről (ő 2015-ben elhunyt), aki tudományát a híres New York-i La Grenouille alapítójától, Charles Massontól leste el. Annyira elfoglaltak voltak, hogy csak elvétve főztek maguknak. Az évszázados korhoz közelítve Apfel most már egyszerűbb életet él, és talán nem meglepő módon nem szereti a túlkomplikált ételeket és a nagy adagokat.

Fotó: Kat kate spade new york 015 / @Facebook Iris Apfel

Ebéd és vacsora alkalmával általában fehér húsú hal vagy más sovány hús landol Apfel tányérján zöldségkörettel, desszert gyanánt pedig gyümölcsöt fogyaszt. A korát meghazudtolóan vitális ikon saját bevallása szerint az ételek terén a szokások rabjává vált, de igen magas elvárásai vannak. A hamburgerpogácsához például mindig steaket vesz, amit otthon darál le. Desszertként pedig csak gyümölcsöt eszik, bár ünnepekkor azért lecsúszik egy szelet sütőtökös pite is.

@Facebook Iris Apfel

Mindemellett rendületlenül hisz a kurkuma egészségre gyakorolt jótékony hatásában, és gyanakvással szemléli az összes felkapott diétát. Éles kritikája tömör és sokatmondó: „Nem hiszek a trendekben. Az összes zagyvaság.

Szerintem az a leghatásosabb diéta, ha felállunk az asztaltól.”

@Facebook Iris Apfel

Iris egyébként kerüli a nyers halat és húsokat, mióta saját szemével látta a kolerajárvány pusztító hatását Nápolyban 40 évvel ezelőtt. Ezenfelül táplálékkiegészítőkkel sem él, és ügyel arra, hogy utazás közben is tartsa étrendjét. Szerethetően őszintén és nyers stílusban felelt a Bon Appétit magazinnak arra a kérdésre, hogy melyek a kedvenc helyei, éttermei és ételei:

„Ez egy hülye kérdés. Nem eszem gyorskaját, kerülöm a sót, nem iszom szénsavas üdítőket és főleg nem adok tanácsot senkinek. Nem feladatom megmondani senkinek, hogy mit kezdjen az életével.”

Forrás.

Kövesse Iris Facebook-oldalát!
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram