Hirdetés
Hirdetés

Találmány egy édesebb világért: Gianni az olasz lágyfagylaltokról mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2019. szeptember 1.
Ezen a héten egy kicsit szokatlan témával állok elő. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvannak a Carpigiani fagylaltok. Igen, az a bizonyos gépi fagyi, amit csavart fagylaltként is szokás nevezni, műfaját tekintve pedig lágyfagylaltnak hívjuk. Nem igazán szoktam márkákról mesélni, de ez egy igazi olasz sikertörténet. Itt az indián nyár, tartanak a harminc fokok, de idén egy granita cikken kívül még nem is „fagyiztunk” ebben a rovatban. Tartsatok velem ezen a héten is!
Hirdetés

A Carpigiani márkanév mindenkinek ismerős lehet, hiszen az egész világot meghódította ez az olasz találmány. Manapság már hajlamosak lehetünk élből mindent visszautasítani, ami nem „kézműves”, de a világ ma már természetesen nem itt tart. Legyen szó szőlészetről-borászatról, kenyérsütésről vagy cukrászkodásról, gépek sora könnyíti meg az emberek dolgát.

A Carpigiani cég pedig igen drága, felsőkategóriás fagylaltgépeket gyárt 1946 óta, és fejleszti tovább őket folyamatosan. Ma már jó néhány olyan gyártó van a különböző országokban, amelyek ugyanazt az eljárást – vagy legalábbis annak utánzatát – alkalmazzák, amit a Bologna melletti gyártó fejlesztett tökélyre. A fogaskerekes gép egy speciális levegőbefújó szivattyúval működik, az általa készített fagylalt pedig ennek a technológiának köszönheti a hihetetlen lágyságát, könnyedségét, ami megkülönbözteti a többi fagylalttípustól a „Carpigiani-fagyikat”.

Azért is kell idézőjelbe tenni ezt a szót, mert „Carpigiani-fagyi” mint olyan, igazából nem létezik. Attól függően változik a fagylalt íze, minősége, hogy ki megvásárolja a gépet, milyen alapanyagot tölt bele, és milyen receptúra szerint készíti a fagylaltját.

Sokan Carpigianinak nevezik a gépi fagyikat, pont úgy, ahogyan Magyarországon a gyorsfagyasztott termékeket mirelitnek nevezzük a Mirelite cég innovációja nyomán,

de ugyanilyen példa a Xerox, amit sokan a fénymásológép szinonimájának tartanak. Külön kuriózum, hogy a fénymásoláshoz szükséges képrögzítési eljárást egy magyar fizikusprofesszor, Selényi Pál dolgozta ki, de ezzel egy kicsit elkalandoztunk a fagylaltok világából!

Új fogalom a XX. században: Autogelateria

A gépi fagylalt feltalálását egy Emilia-Romagna tartományban élt testvérpár, Bruto és Poerio Carlo köszönhető. 1944-re tehető, hogy megalkották az első „autogelateriát”, két évvel későbbre pedig a cég megalakulása. Igazán az 1960-as évekre robbant be a világpiacra, amikor a világháborúkat kihevert Európába beköszöntött a gazdasági fellendülés, és innen nem volt megállás, a Carpgiani gépek megkezdték világhódító útjukat.

A drága gépeket mind a mai napig folyamatosan fejlesztik, a legfrissebb törekvésük, hogy megfelelve korunk elvárásainak cukormentes fagylaltokat is tudjanak készíteni vele. Hiszen nem csak a tejszín vagy a tej használata lényeges a legendásan lágy és krémes állaghoz, hanem tetszik vagy sem, a cukor is.

Mára pedig a Carpigiani nem csak cég, hanem afféle intézmény lett. Múzeumot, sőt fagylaltakadémiát is alapítottak. Bologna belvárosától húsz kilométerre, egy 12 ezer főstelepülésen, Anzola dell’Emiliában találjuk a fagylaltmúzeumot, valamint a valamivel több, mint másfél évtizeddel ezelőtt alapított Carpigiani Gelato Universityt, azaz fagylaltakadémiát.

A Gelato Museum egy kiállított tárgya

A múzeum nem csak a fagyigépek, hanem a fagylaltozás világtörténelmét mutatja be egy modern és interaktív kiállítótérben, ami naná, hogy fagyizóval, sőt fagylaltkészítési lehetősséggel van kiegészítve.

Gelato Museum / Képkredit: Cantforget.it

A „gelato university” elnevezés pedig nem túlzás, ez valóban egy felsőoktatási intézmény. Kis érdekesség, hogy a Magyarországon, azon belül is Budapest belvárosában, a Szent István téren nagy sikerrel működő a rózsa alakú fagyikat kínáló Gelarto Rosa tulajdonosa is itt tanulta ki a professzionális fagylaltkészítést.

Remélem, hogy érdekesnek találtátok ezt a rendhagyó témát is, és meghoztam a kedveteket a fagyizáshoz a vénasszonyok nyarán, pardon, az indián nyárban is!

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek, hogy „Olaszul l’enni jó!”

Legyetek jók!
Gianni

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram