Vagy legalábbis lessünk el olyan apró trükköket tőlük, amelyekkel szebben, izgalmasabban tálalhatunk otthon mi is. A sárgarépából farigcsált díszítések ideje lejárt.
Természetesen egy pillanatig sem gondoljuk, hogy Széll Tamás versenytányérjait kellene otthon koppintanunk (keserves kísérlet lenne). A szépséges fine dining tányérok ugyanakkor adhatnak ihletet, hogy kivételes alkalmakkor egy kicsit elszakadjunk a szokás tálalástól, és vigyünk bele némi stílust és kreativitást. Tíz pontba szedtük a segítséget ehhez.
Menjünk biztosra, tálaljunk fehér tányéron!
Egyszerűen ezen mutat a legjobban bármi. Nagyon jól tudnak kinézni a most divatos grafit színű vagy fekete étkészletek is, de ahhoz már nagyon érteni kell a tálaláshoz, hogy tudjuk, mi és hogyan mutat jól rajtuk. Egy sötét alapon könnyen kisebbnek, sápadtabbnak, árnyékosnak tűnhet a feltálalt étel. A fehér a legbiztosabb alap.
A tányér formája jó, ha változatos
Tanácsos tehát a fehér színnél maradni, de nem kell egyentányérokban gondolkodni. Ma már könnyen beszerezhetőek különböző – háromszög, négyszög, csónak alakú– tányérok, és divatosak a csepp formájúak is.
Beleértve a mélytányért is, amelynek nem csak a formájával, a mélységével is lehet játszani.
Negatív terek használata
A kevesebb néha több elvét jól ismerjük a fine dining tányérokról. A cél, hogy a tányér eleganciát, és ne szegényességet, befejezetlenséget sugározzon. Különleges, ínyenc alapanyagokra is jól rá lehet irányítani így a figyelmet.
Kerüljük az egyhangúságot
Az ízlésesség és a barokkos túlzások kerülése nem egyenlő az egyhangúsággal, még akkor sem, ha minimál kompozícióban gondolkodunk.
De miért is kellene abban gondolkodnunk? Színekkel, változatos textúrákkal, ötletes elrendezéssel, kirajzolódó alakzatokkal variálhatunk az összképen.
Segít a geometria

A kontraszt mindig hálás
Az egymástól elütő színek is hatásosak lehetnek. Lehet játékos a fehér szín az élénk rózsaszínnel, nyújthat friss, üde benyomást a fehér a zölddel, vagy maradhatunk a hagyományos fekete-fehér kontrasztnál.
Az egymásnak "felelgető" formákkal, színekkel, textúrákkal is lehet kreatívkodni, mint itt is, ha nagyon belejöttünk a koncepciózuskodásba.
Gondolkodjunk függőlegesben is
Megbonthatjuk a rendezőelvet azzal, ha nem csak horizontálisan gondolkodunk. A tányérból kiemelkedő elemek játékosak, akár meglepőek is tudnak lenni. Ezen a képen például egy maximálisan puritán alapanyag, a hagyma került szokatlan kompozícióba
Játék a textúrákkal
Erről a témáról természetesen könyveket lehetne írni. Mi most csak olyan apró trükkökre gondolunk, amelyekkel az egyes hozzávalók anyagbéli sajátosságait kihasználhatjuk. Csavarjunk, hajtogassunk, szórjunk, csepegtessünk, folyassunk, forgácsoljunk...
Friss zöldek
Még kísért a nem is olyan távoli múltból a cikk-cakkra vágott narancsok képe tányérdíszítésként. Hagyjuk a gyümölcsök fúrás-faragását,akár csak néhánylevélnyi jól megválasztott zöld feldobhatja a tányérunkat. Lehet a díszítőelem levél, szép szár vagy ehető virág is.
Nem is kell túlbonyolítani a beszerzést. Ha nincsen kéznél mindenféle kertészeti kuriózum, egy-egy jó sikerült petrezselyem-, kapor- vagy koriandertépet is jó szolgálatot tehet.
Csíkozzunk, pöttyözzünk, kenjünk
Az eszközöket már bemutattuk ahhoz, hogy a látványos keneteket, csíkokat és pettyeket mi is feladhassuk művünkre. Lám, egy szelet citromtarte tányérját így meg lehet őrjíteni szorgalmas pöttyözéssel.