Hirdetés

Bár a rizs és a krumpli egyeduralmát egyhamar nem fogják megdönteni, a bulgur és a kuszkusz egyre gyakrabban bukkannak fel nálunk is köretalternatívaként. Ezen nem is csodálkozunk: a két közel-keleti és észak-afrikai régióból származó köret sokoldalú, és könnyen, szinte néhány mozdulattal elkészíthetők. Mivel natúr állapotban és elkészítve is nagyon hasonlóak, összegyűjtöttünk néhány fogódzót, ami segít különbséget tenni közöttük.

Hirdetés

Bulgur, a “török rizs”

Kinézetre a mi tarhonyánkra emlékeztet, ám a bulgur nem tésztaféle, hanem teljes kiőrlésű durumbúzából származó búzatöret. A többféle árnyalatban kapható gabonaféle rostokban, vitaminokban, nyomelemekben, valamint folsavban is gazdag. Mivel nálunk általában előfőzött bulgurhoz lehet hozzájutni, elég leforrázni, utána egy kicsit állni hagyni, majd jöhet az ízesítés.

Bulgur / youtube.com

A bulgur nálunk török rizsként is ismert, azonban nem csak Törökországban népszerű, hanem a Földközi-tenger keleti partvidékétől indulva, a Közel-Keleten át még Indiában is találkozhatunk vele.
Istanbul Çiğ Köfte Lausanne / Facebook

A bulgurt különféle finomságúra törik annak függvényében, hogy mihez használják. A nagyobb szeműt elsősorban salátákban láthatjuk viszont, mint amilyen például a friss petrezselyemmel és mentával készülő libanoni tabulé, vagy a paradicsomos-csípős, török kisir. Emellett egytálételekben és köretekben is gyakran felbukkan, például a narancssárga színű, paradicsommal készülő bulgur piláfban. Az apróbb szemű, finomabbra darált bulgurfajtát inkább töltelékekbe teszik. Ez a nyers török fasírtnak, a çiğ köftének is az egyik fontos alapanyaga, valamint rizspudingszerű desszertekbe is kerül belőle.

Miben más a kuszkusz?

Míg a bulgur egy gabonaféle, a kuszkusz egy tésztaféle (amelynek természetesen szintén gabona az alapja). A kuszkusz elnevezés egyszerre vonatkozik a hántolt durumbúzából készült darára, valamint az ebből készült húsos, zöldséges ételre. Eredetileg kölest használtak hozzá, és kézzel morzsolták; ma már gépesített a folyamat, a fő alapanyaga pedig a búza.

Kuszkusz / youtube.com

Olvasta már korábbi cikkünket a tunéziai konyháról? Gianni mesél: az egzotikus tunéziai konyha
A bulgur keleti irányból érkezett, a kuszkusz viszont inkább délről: Észak-Afrikában, a Szahara környéki Magreb régióban, Közep-, illetve Nyugat- Afrikában is megtaláljuk, de mindemellett a Közel-Keleten is elterjedt. Sőt, érdekes módon még az Afrikától egy kőhajításnyira fekvő Szicíliában is felbukkan: a Trapani régió minden évben még egy kuszkusz fesztiválnak is otthont ad.
Marokkói kuszkusz / youtube.com

A bulgurhoz hasonlóan a kuszkuszt egytálételekhez is használják, de köret, saláta, és desszert formában is találkozhatunk vele. A nálunk is kapható kuszkusz többnyire szintén előfőzött, ezért elegendő, ha némi forró vizet öntünk rá, és állni hagyjuk öt-tíz percig.
A rizsnél és a burgonyánál is gyorsabban elkészíthetőek, a szemek méretkülönbségei révén pedig nagyon fantáziadúsan variálhatóak a levesbetéttől a desszertalapanyagig.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok