Hirdetés
Hirdetés

Sztárok cateringje - ilyen az étel a kulisszák mögött

2017. április 25.
A catering műfajról már írtunk, de ezen belül is egy speciális terület a koncertekhez kapcsolódó étkeztetés. Biztos sokakat érdekel, hogyan étkeznek, és mit esznek a Magyarországra érkező szupersztárok. Hogy pontosan mi történik egy-egy koncert alkalmával az úgynevezett „crewcatering”-ben, vagyis a turné étkezőjében és a kulisszák mögött? Vereb „Rocky” Adrienn backstage koordinátorként dolgozik egy koncertszervező cégnél, […]
Hirdetés

A catering műfajról már írtunk, de ezen belül is egy speciális terület a koncertekhez kapcsolódó étkeztetés. Biztos sokakat érdekel, hogyan étkeznek, és mit esznek a Magyarországra érkező szupersztárok. Hogy pontosan mi történik egy-egy koncert alkalmával az úgynevezett „crewcatering”-ben, vagyis a turné étkezőjében és a kulisszák mögött? Vereb „Rocky” Adrienn backstage koordinátorként dolgozik egy koncertszervező cégnél, de a gasztronómiához is van némi köze, hiszen éppen most végez el egy szakácsképzést. Ő mesél most a sztárok cateringjéről.
Kezdjük mindjárt az elején, vagyis azzal, hogy a világ egyik vezető szórakoztatóipari cégének, a Live Nationnek a hazai munkatársai hogyan készülnek fel egy-egy produkció, művész, és a hozzájuk tartozó catering csapat fogadására.
A szervezőknek szinte mindenben a koncert helyszíni forgatókönyve segít eligazodni. Ebben a cateringre vonatkozóan is minden szükséges információ szerepel, amire szükség lehet a sikeres rendezvény lebonyolításához. Mire megérkezik a koncertező művész és csapata, mi beszerezzük azokat a friss alapanyagokat, amire a vendégek igényt tartanak és mivel friss alapanyagokról van szó, ezt a turné catering nem hozza magával. A listán a legalapvetőbb friss zöldségektől kezdve egészen különleges élelmiszerek is szerepelnek, néha igen komoly „feladvány” beszerezni ezeket.
Nagyobb produkciók esetén, ahogyan ez várhatóan igaz lesz majd Bruno Mars májusi koncertjére is, saját cateringet hoz magával a turné. Ez azt jelenti, hogy akár egy egész kamion csak az étkezéshez, vendéglátáshoz szükséges eszközöket és árut szállítja. Mindennek ellenére is számítanak a segítségünkre, például a friss alapanyagok beszerzése tekintetében.
A show napját megelőző este, illetve a produkció hajnalán a futár már úton van a cateringmenedzserével és az elengedhetetlen bevásárlólistával. Előfordul, hogy úgy érkeznek a backstage-be, hogy néhány alapanyagot vagy készterméket nem sikerül beszerezniük, ilyenkor az én dolgom „felhajtani” ezeket, hogy a nap során mielőbb beszerezzük, amire igény van. Számos olyan kontaktom van, akiktől a leghétköznapibb vagy a legkülönlegesebb alapanyagot is be tudjuk szerezni. Mert ebben a szakmában a spontaneitás és a „feltalálom magam, és mindent megoldok” hozzáállás elengedhetetlen része és feltétele a munkának. Ha előfordul olyan kérés, amikor az adott alapanyag vagy étel nálunk nem kapható, igyekszünk alternatív megoldást keresni és ajánlani a művésznek és csapatának.
Mindeközben begördül a catering kamion, elkezdődik a konyha felállítása, az étkezőrész berendezése és dekorálása. „gőzerővel” indul a konkrét főzés.
A catering nagyon fontos része egy turnénak. Már több mint tíz éve vagyok a szakmában, és érdekes látni, hogy az évek során hogyan változik a turné catering, vagyis, hogy mennyire követik a kulináris és egészséges étkezési trendeket. Reggel 8 körül általában már illatozik az omlettől a folyosó. A kínáló asztal pedig telis tele van friss gyümölcsökkel, gyümölcscentrifugával, és sokszor a turnézók nemzeti ételeivel.  Természetesen a konyhai berendezések, a sütők és más egyéb gépek is a turnéval érkeznek.

Ahogy a reggeli véget ér, a catering csapat már készül is az ebédre – mintha csak egy újabb szerviz ideje közeledne az étteremben. Könnyű salátákkal, quiche-ekkel és szendvicsekkel várják a turné dolgozóit. Általában a catering felügyelete is az én feladatom, így már volt alkalmam megfigyelni, hogyan dolgoznak. Sokszor igen jó hangulatú csapatmunka folyik a konyhában, ahol mindenki tudja, és diszkréten teszi a dolgát.
A vacsora általában a show előtt van, hiszen amikor a produkció elkezdődik, a catering már összepakol: nekik másnap reggel már egy másik helyszínen kezdődik minden elölről.
A művészek öltözőjében is mindig van egy cateringasztal, egy úgynevezett bekészítés. Ez rendszerint friss gyümölcsöket és zöldségeket, olajos magvakat, energiaszeleteket, csokoládét és üdítőket jelent. Vagyis csupa olyan harapni való, ami a koncert előtt jól jöhet a művészeknek, hiszen a show-ra kell az energia.
Bruno Mars járt már Budapesten 2013-ban.  Ekkor egyebek között sok répát, banánt, zöldalmát, céklát, körtét, ananászt, avokádót és gyömbért kért. Ez utóbbi köztudottan toroktisztító, a legtöbb művész fogyasztja is, így sokszor szerepel az igénylistán.  Érdekesség, hogy az üdítők közül a dr.Pepper és az alkoholmentes gyömbérsör volt a legkülönlegesebb kérés, amit sikerült is teljesítenünk.

A show után sem marad éhes a művész és a turné csapata, akiket frissen készült étellel, salátával kínálunk. Az éjjel induló turnébuszokra bekészített ételt én magam szoktam rendelni mindenkinek, kívánság szerinti. Az egész napos hosszú munka után, az utazás és a pihenés előtt még az éjszaka közepén is jól esik egy finom, melengető étel.
Arra törekszünk, hogy a catering részleget minél otthonosabban rendezzük be, ezért az asztalterítő és a friss virágok soha nem hiányoznak az asztalokról.

Előfordul, hogy egy művész a saját séfjével érkezik a koncertre, aki kizárólag a zenekarnak főz. Bruno Mars is hoz magával saját séfet, Stuart Jacksont, ak egy híres amerikai superfood séf. A konyhafőnök egyébként tavaly, a Red Hot Chili Peppers-szel járt már Magyarországon. Akkor a kaliforniai banda beszerzési listáján füvön legeltetett marhahús, tanyasi csirke és bárány is szerepelt. Bevallom, a saját hentesemtől kértem segítséget, gyönyörű friss árut tudtunk beszerezni, ami a séfet is elkápráztatta. Anthony Keidisék a vacsora mellé rengeteg friss zöldséget, smoothie-kat ittak a koncert előtt. Szintén a Red Hot Chilii Peppers-szel történt, hogy a turné safety igazgatója el akarta vinni vacsorázni a barátnőjét, és tőlünk kérdezték, melyik éttermet ajánljuk. Egyből a Borkonyhát mondtam, ráadásul akkor csak ezért nyitottak ki Sárközi Ákosék.
Koncert után szinte kivétel nélkül minden előadó kér „afterfood”-ot, amit általában rendelünk, hiszen ekkorra a konyha már összepakol, már nincs séf és meleg étel. Tehát, ha ez az igény, akkor meg kell oldanunk, hogy 22:30-kor a kívánt étel (még melegen) felcímkézve megérkezzen a backstage-be a kívánt étteremből. Ha olasz, akkor általában a Trattoria Pomo d’Orot választják, ha nyitottak, akkor a Borkonyhát, ha magyaros ízekre kíváncsiak, akkor a Kisbírót, ha pedig biztosra akarnak menni, akkor a Nobut, hiszen azt a világon mindenütt ismerik.
Cikkünket hamarosan egy Stuart Jacksonnal készült interjúval folytatjuk, amelyből számos érdekesség mellett az is kiderül majd, hogy koncert előtt mit vacsorázik Bruno Mars.
Fotók: A szerző saját fotói; pixabay.com (Bruno Mars)

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram