Hirdetés
Hirdetés

Szörpkultusz, a helyi törköly és luxusvzíz ingyen – Ezt igyuk Grúziában!

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. október 24.
A grúz boroknak híre van, sőt ősisége. A grúzok ugyanakkor tesznek róla, hogy aki az országukba érkezik, ne csak a boraikkal ismertessék össze – sok egyéb is kerülhet az asztalon álló kancsókba vagy üvegekbe. Ebben az országban nem csak enni, hanem inni is változatosan lehet. Az asztali örömök iránt érzett szenvedélyes vonzalom nagyon hasonlít az általunk, itthon megszokottra. És még pálinkát is tudnak főzni!
Hirdetés

A csacsa a helyi törkölypálinka. Ugyanaz a társadalomban betöltött szerepe, mint nálunk: vidéken a házigazda nem nyughat, amíg egy pohár csacsát bele nem diktál a vendégébe. Érdekes módon a kvevri bor és a csacsa hazájában a nagy eseményeken, családi vagy baráti bulikon sem látni macskarészeg, óbégató embereket:

a grúzok valahogy az ivás köré épített szertartásosságukkal képesek megőrizni a méltóságukat akkor is, ha bőségesen fogyasztanak.

Mintha nem az ivás, hanem a társaság, az együttlét és a beszélgetés vagy ünneplés lenne a fő apropó, melyhez az alkohol csak mellékszereplő.

Ki hallott már a lagidzéről? Palackozott, szénsavas szörpök ezek, néha meglepő ízekben: a hagyományos cseresznye, körte, citrom és szőlő mellett a legnépszerűbb a tárkonyos ital, de kóstoltunk csokis és vaníliakrém ízű szörpöt is (többé nem fogjuk). Kiötlőjük egy 1880-as években élt gyógyszerész, Mitrofan Lagidze, aki valószínűleg nagyon sokat unatkozhatott a gyógyszertárában, hogy kitalálta a tárkonyos szörpöt. (Grúziában a legenda szerint – és a valóságban is – hosszú életűek és egészségesek az emberek, kevés receptet válthatnak be, ha a patikus ennyire ráért.) Önmagában ez még nem különleges, az emberek sok mindent kitalálnak. A különös az, hogy el is terjedt, és a mai napig boldogan fogyasztják.

https://www.instagram.com/p/BoZY1grgESA/?tagged=lagidze

Bordzsomiba zötyögős, hegyi utakon át zarándokoltunk el. A csodás, hegyvidéki városka egy komoly erdőség közepén, egy romantikus völgyben csobogtatja ki magából a Borjomi ásványvizet. Külföldön a legmenőbb delikben kapható, rengeteg országba küldenek belőle. Nálunk 1600 forintba kerül egy liter, a világ legjobbjai közt tartják számon, az Eviannal és Perrier-vel osztja meg a dobogót.

Bordzsomiban egy kör alakú, kibetonozott forrásnál lehet ingyen és önállóan palackozni belőle. Igaz, a sor messze kanyarog, és aki nem hozott magával palackot, a közeli árusoknál azonnal beszerezhet egyet. A szénsavas víz nem csak hazájában népszerű, nincs pontos adat, hogy hány országban kapható: valahol 15 és 40 közt van az igazság.

https://www.instagram.com/p/BpTzk0ZnRIG/?tagged=borjomi

Ismerkedjen a grúz ízekkel és ősi boraikkal is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram