Hirdetés

Egy bátor nyitás a bezárások idején: a mindig készséges Szomszéd Debrecenben

SZERZŐ: DiningGuide
2021. augusztus 13.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Családi vállalkozás egy kertvárosi család házban: a Szomszéd Bisztró Debrecen idei meglepetése.
Hirdetés

A gasztronómia iránti rajongás oly sok formában ölthet testet. Ki az ízek felfedezésével éli ki szenvedélyét, ki nagy családi-baráti vacsorák házigazda szerepében, ki hobbitermesztőből lesz pályaváltó gazda. Tóth Tamás, a Szomszéd Bisztró társtulajdonosa és üzletvezetője professzionális szereplő, neve és arca ismert a környék vendéglátásában. Korábban dolgozott üzletvezetőként az encsi Anyukám Mondtában, ahol végigjárva a ranglétra fokait idővel Dudás Szilárd tulajdonos jobb keze lett. Ezután rövidebb ideig a miskolci Avalon Parkban dolgozhatott szintén üzletvezetőként Bajusz Gergely (Dining Guide Év Szervizembere-díjasa, 2021) kezei alatt.

Fotó: Szomszéd Bisztró

Fotó: Szomszéd Bisztró

Nem fellángolás tehát a Szomszéd Bisztró megalapítása, nem csak a menő éttermek külcsínét ismerték az alapításkor, tudták, hogy mire vállalkoznak. Mindehhez adjuk hozzá az időpontot: 2021 januárjában jelentkeztek be Debrecen éttermi életébe – a hagyományos értelemben tehát meg sem nyithattak. Házhoz szállítással startoltak el tehát, amikor senki sem tudhatta, meddig húzódik el az étteremstop. A városban egyszercsak felbukkantak a Szomszéd Bisztró-feliratú szállítókocsik, és a Covid-szülte szolgáltatásra ők nem muszáj-rosszként tekintenek, mind a mai napig megtartották a rendelés lehetőségét.

Kacsaduó, hagymás tört burgonya, lilakáposztakrém Deliziosa / Fotó: Szomszéd Bisztró

Lasagne classico / Fotó: Szomszéd Bisztró

A Szomszéd Bisztrót Debrecen új kertvárosi részében találjuk, ahol májusban végre megindult az a pezsgés és társasági élet, amiért a vendéglátás fogalma egyáltalán megszületett, és megnyithatott a terasz. De közel sem csak a helyben lakók tudhatják magukénak: Miskolcról, Gyöngyösről is kerül ki az állandó vendégkörből, és a városba látogató turisták is megtalálják őket.

Fotó: Szomszéd Bisztró

Fotó: Szomszéd Bisztró

A társasági élet részét rendkívül tudatosan építik. Már a nevükben, a cégéren is feltüntetik a közösségi tér funkciót, és rendezvényhelyszínként is épp olyan komolyan veszik a küldetésüket, mint étteremként. Vendégtereik alkalmasak közös meccsnézésre, de megfordult már náluk előadói esten Csányi Sándor színész is, és a Helló Szomszéd! Terítéken a színművészet! sorozat folytatása várható. A korábbi családi ház egykori wellness helyiségeiben ma boros pince működik (hányan kívánnák ezt a saját házuk alsó szintjén, nem igaz?). A boros programok a kiváló Gizella Pincészet estjével indultak, és az étterem ambícióit látva lesznek itt még késő éjszakába nyúló palackbontogatások.

Fotó: Szomszéd Bisztró

Fotó: Szomszéd Bisztró

A bisztróban két vendégtérrel, az emeleten két tárgyalóval és terasszal várnak, a házban ezenkívül rendhagyó módon helyet kapott ezenkívül egy magyar dizájner ruhaboltja is. Márton Ancsa tervező nevére sok olvasónk rá is bólinthat, vagy ha így ismerősebb: az Art on Me márka üzlete található "a Szomszédban". A street fasion style darabokról ismert Art on Me a hazai divattervezés egyik gyöngyszeme, valóban hordható, kortárs, haza darabokkal (a hazai ruhatervezől számos típushibáját elkerülve).

Fotó: Szomszéd Bisztró

De vissza a gasztronómiára. A Szomszéd Bisztró biztosra ment: magyar és nemzetközi komfortételek olasz behatással, erős pizzakínálattal. Ők maguk nápolyi pizzának írják a honlapjukon, de ne egy az egyben a klasszikus nápolyi pizzát értsük alatta, bár valóban hozza a pillanatok alatt sült, felhólyagosodott szélű tésztakorongok stílusjegyei, közelít a vékonytésztás római pizzához is.

Deliziosa / Fotó: Szomszéd Bisztró

Prosciutto e funghi / Fotó: Szomszéd Bisztró

Rántott csirkecomb, petrezselymes burgonya, uborkasaláta / Fotó: Szomszéd Bisztró

A konyha magabiztos, jó ízű, kísérletezés helyett biztosra megy: a vendégek szívéhez keresi az utat, nem a Bocuse d'Ort megnyerni. Mindez nem jelent biztonsági játékot, és a rántott csirkecomb, lasagne, pizzák és tiramisù mellett olyan izgalmakat is rejt az étlap, mint az éttermekben még mindig ritkán kóstolható préselt malacfej rántva és más, otthon nehezen elkészíthető gourmet fogások, legyen az hideg mangalicaízelítő vagy konfitált mangalicapofa.

Préselt malacfej rántva, csicseriborsópüré, mustármag / Fotó: Szomszéd Bisztró

A Szomszéd Bisztró mindent megtesz azért, hogy a szomszédokat törzsvendégekként kötelezze el, és minél nagyobb hatósugarú körben gondoljanak rájuk úgy, hogy "jöttünk, láttunk, visszamennénk", bizonyítva, hogy a környéken nem csak az encsi Anyukám Mondta vagy az erdő szélén fellelhető Avalon Ristorante éri meg a belvárosi étteremkeresgélés helyett a kitérőt.

Szomszéd Bisztró és közösségi tér

Cím: Debrecen, Akadémia utca 96.
Nyitvatartás: H-Cs 11:00-21:30, P-Szo 12:00-22:00
Az étterem weboldala, Facebook-oldala, Instagramja

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram