Hat évvel a szép emlékű, 2016-os budapesti Bocuse d’Or Europe után, amelyen Széll Tamás Európa-bajnok lett, ismét a magyar főváros ad otthont a legrangosabb nemzetközi szakácsversenynek. A magyar csapat séfje egy ifjú tehetség, Dalnoki Bence, a commis (séfsegéd) Nyikos Patrik.
A Bocuse d'Or Európa-döntőt 2022. március 23-án és 24-én rendezik meg magyar-francia koprodukcióban. A gasztronómiai esemény lesz egyúttal az egyik első nagy, nemzetközi rendezvény a helyszín, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ teljes megújulását követően.
Tányértéma vs. hústál
A Bocuse d'Or-versenyek egyik jellegzetes látványosságát jelentik a grandiózus megjelenésű, úgynevezett hústálak. A versenyzők az emeletes tálakon prezentálják a végtelen aprólékossággal kidolgozott főételt a zsűritagok számára. Már tavaly novemberben kihirdették, hogy a tavaszi Európa-döntőn olyan kiváló magyar alapanyagokat kell használniuk a hústálhoz, mint az őzgerinc és őzcomb, a kacsamáj, valamint az elkészítendő háromféle köret közül az egyikben túrónak és tejfölnek is szerepelnie kell.
A tányértémát a mai napon hirdették ki. A zsűritagok számára – az éttermi gyakorlattal megegyezően – tányéron szervírozott versenyételekről van tehát szó. Ez ugyanolyan lényeges produkciója a versenynek, a pontozást illetően is, habár a versenytányérok a hústálaknál kevésbé teátrális megjelenésűek.
Kis tányértéma retrospektív
A 2016-os Európa-döntőn igen progresszív tematikát kaptak a csapatok: vegán ételeket kellett megalkotniuk, azaz Széll Tamáséknak hús, hal, tojás, állati zsiradék, tej és tejtermékek nélkül kellett dolgozniuk.
A következő versenyző, Pohner Ádám tányértémája a chartreuse volt. A formában készített, klasszikus francia fogást az előételek királynőjének is szokás nevezni. A magyar csapat kagylófélékkel, burgonyával és padlizsánnal készült alkotása az Hommage Robuchon nevet kapta – a 2018-ban elhunyt francia séfnagyság előtt tisztelegve.
Veres István és csapata a minden tervet felülíró pandémia miatt speciális tányértémát kaptak. A többszörösen elhalasztott, és végül szurkolóközönség nélkül zajló nemzetközi versenyeken elviteles ételeket kellett bemutatniuk a csapatoknak, megemlékezve a vendéglátóhelyek működését megbénító étterembezárások időszakáról.
Újjáéledés: Spring plate
A 2022-es Európa-döntőn a Spring plate, azaz Tavaszi tányér fantázianevet kapta a hústál melletti étel, az elnevezésben utalva talán a pandémia után remélt újjáéledésre is.
A lyoni Bocuse d'Or Akadémia versenykiírása értelmében vegetariánus melegételt kell készíteni 14 fő részére, amelynek kötelező eleme a krumpli. Ez tehát nem vegán, hanem vegetariánus étel lesz, vagyis tojást, tejet és tejtermékeket tartalmazhat.
Elvontsággal, luxusérzettel és sznobizmussal nem vádolható a versenytányérok főszereplője, a burgonya.
Háromféle burgonyát használhatnak fel a fogáshoz a csapatok: Coronada, Anuschka és Madison fajtákkal dolgozhatnak.
Dalnoki Bence és csapata Széll Tamás coach segítségével készül a versenyre, amelyre kevesebb, mint két hónap múlva kerül sor a Hungexpón.
A 2022-es Bocuse d'Or Europe alkalmával Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Törökország, Ukrajna és hazánk szakácscsapatai mérkőznek meg.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.