Hirdetés
Hirdetés

Sznobizmussal nem vádolható alapanyag – Kihirdették a budapesti Bocuse d'Or Európa-döntő tányértémáját

2022. január 27.
A Bocuse d'Or Europe-ra vegetariánus tányértémát kaptak a versenyző csapatok.
Hirdetés

Hat évvel a szép emlékű, 2016-os budapesti Bocuse d’Or Europe után, amelyen Széll Tamás Európa-bajnok lett, ismét a magyar főváros ad otthont a legrangosabb nemzetközi szakácsversenynek. A magyar csapat séfje egy ifjú tehetség, Dalnoki Bence, a commis (séfsegéd) Nyikos Patrik.

A Bocuse d'Or Európa-döntőt 2022. március 23-án és 24-én rendezik meg magyar-francia koprodukcióban. A gasztronómiai esemény lesz egyúttal az egyik első nagy, nemzetközi rendezvény a helyszín, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ teljes megújulását követően.

Hirdetés

Tányértéma vs. hústál

A Bocuse d'Or-versenyek egyik jellegzetes látványosságát jelentik a grandiózus megjelenésű, úgynevezett hústálak. A versenyzők az emeletes tálakon prezentálják a végtelen aprólékossággal kidolgozott főételt a zsűritagok számára. Már tavaly novemberben kihirdették, hogy a tavaszi Európa-döntőn olyan kiváló magyar alapanyagokat kell használniuk a hústálhoz, mint az őzgerinc és őzcomb, a kacsamáj, valamint az elkészítendő háromféle köret közül az egyikben túrónak és tejfölnek is szerepelnie kell.

A magyar csapat hústálja, 2019, a séf Pohner Ádám / Forrás: Bocuse d'Or

A tányértémát a mai napon hirdették ki. A zsűritagok számára – az éttermi gyakorlattal megegyezően – tányéron szervírozott versenyételekről van tehát szó. Ez ugyanolyan lényeges produkciója a versenynek, a pontozást illetően is, habár a versenytányérok a hústálaknál kevésbé teátrális megjelenésűek.

Kis tányértéma retrospektív

A 2016-os Európa-döntőn igen progresszív tematikát kaptak a csapatok: vegán ételeket kellett megalkotniuk, azaz Széll Tamáséknak hús, hal, tojás, állati zsiradék, tej és tejtermékek nélkül kellett dolgozniuk.

A következő versenyző, Pohner Ádám tányértémája a chartreuse volt. A formában készített, klasszikus francia fogást az előételek királynőjének is szokás nevezni. A magyar csapat kagylófélékkel, burgonyával és padlizsánnal készült alkotása az Hommage Robuchon nevet kapta – a 2018-ban elhunyt francia séfnagyság előtt tisztelegve.

Chartreuse "Hommage Robouchon", 2019, séf: Pohner Ádám / Fotó: Fekete Antonio/Designfood

Veres István és csapata a minden tervet felülíró pandémia miatt speciális tányértémát kaptak. A többszörösen elhalasztott, és végül szurkolóközönség nélkül zajló nemzetközi versenyeken elviteles ételeket kellett bemutatniuk a csapatoknak, megemlékezve a vendéglátóhelyek működését megbénító étterembezárások időszakáról.

Újjáéledés: Spring plate

A 2022-es Európa-döntőn a Spring plate, azaz Tavaszi tányér fantázianevet kapta a hústál melletti étel, az elnevezésben utalva talán a pandémia után remélt újjáéledésre is.

A lyoni Bocuse d'Or Akadémia versenykiírása értelmében vegetariánus melegételt kell készíteni 14 fő részére, amelynek kötelező eleme a krumpli. Ez tehát nem vegán, hanem vegetariánus étel lesz, vagyis tojást, tejet és tejtermékeket tartalmazhat.

Elvontsággal, luxusérzettel és sznobizmussal nem vádolható a versenytányérok főszereplője, a burgonya.

Háromféle burgonyát használhatnak fel a fogáshoz a csapatok: Coronada, Anuschka és Madison fajtákkal dolgozhatnak.

Dalnoki Bence és csapata Széll Tamás coach segítségével készül a versenyre, amelyre kevesebb, mint két hónap múlva kerül sor a Hungexpón.

A 2022-es Bocuse d'Or Europe alkalmával Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Törökország, Ukrajna és hazánk szakácscsapatai mérkőznek meg.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram