Hirdetés
Hirdetés

Szív, lélek, a sütés szeretete és édesanyja receptje kellett Vámos Juci flódnijához - Ma már a legjobb éttermek és kávézók is tőle rendelnek

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. december 11.
A flódninál kevés töményebb édesség létezik, aki kitalálta vagy sosem fogyókúrázott, vagy akkora dió- és mákrajongó volt, hogy igyekezett minden kedvenc ízét egy süteménybe sűríteni.
Hirdetés

A flódni nem könnyű műfaj, egy többfogásos ebéd után lehet, hogy még egy szelet is kifog rajtunk, de a mák, a dió, a szilvalekvár és az alma négyese, mindez puha tésztalapok közé halmozva egészen különleges ízélményt ad a szájban. Mintha egyszerre ennénk mákos és diós bejglit szilvalekváros kiflivel és almáspitével. Igen, ez a flódni amely a nevét az elkésztési módjáról kapta. Aki most kedvet kapna a sütéshez, kétszer is gondolja meg, mert nem egy ötperces, sőt nem még csak nem is egy laza délelőtti elfoglaltságot jelent. Érdemes, sőt kell is egy egész napot rászánni, főleg, hogy a tésztának is pihennie kell az összeállítás előtt. 

A sütemény eredete nem teljesen egyértelmű, a zsidó családok ünnepi asztalán a 20. század eleje óta látható. Ennek ellenére még ma sem sütik minden zsidó családban, sőt, a flódni egyre inkább a keresztény kultúrkörnek a részévé vált, így egyre gyakrabban kerül a karácsonyi asztalra. A cukrászatokban ezt az igényt felismerve egyre többen sütik, főleg az ünnepi időszakban, hol jobbat, hol kevésbé finomat. 

Más, klasszikus, családi ünnepekhez is köthető ételekhez hasonlóan mindenkinek a saját flódnija a legfinomabb. Aki pedig nem tud vagy szeret sütni, rendel. Például Vámos Jucitól, A Flódnistól, akinek a brandje egy egészen pici vállalkozásból nőtte ki magát annyira, hogy mára már a legjobb éttermek is tőle rendelik a süteményeket. Bármennyire is szezonálisnak, ünnepinek gondoljuk a flódnit, Vámos Juciék cukrászata egész évben süti, töretlen rá a kereslet. A recept annyira titkos, hogy még a cukrászai sem ismerik.

Hogy indult A Flódnis története?

35 évesen változtatni szerettem volna, és arra gondoltam, hogy miután a családunkban fontos szerepet tölt be a sütés – édesanyám, sőt az öcsém is nagyon jól süt –, elhatároztam, hogy én is megtanulok. Anyukám süteményeiért egyenesen rajongtak. Beiratkoztam cukrásziskolába, tanultam, majd kitaláltam, hogy nyissunk egy családi cukrászdát. A végén úgy alakult, hogy a férjemmel valósítottuk meg az ötletemet. 

Hogyan kezdték el árulni a süteményeket?

Először gyakorlatilag házról-házra jártunk, az ismerősökkel kóstoltattunk. Szerencsére elég széles az ismeretségi körünk, és ez is közrejátszhatott abban, hogy nagyon hamar „sikersztori” lett a kínáltatásból. Mára elmondhatjuk, hogy nagyon sok minőségi étterembe és kávézóba, delikáteszbe mi szállítjuk a süteményeket.

A desszertválasztékot mennyire bővítették?

Először a flódnit ajánlottuk, később bekerültek a kínálatba a piték és a zserbó is. Kezdetben egy cukrászdahelyiséget béreltünk, de amikor kinőttük, vásároltunk egy üzemet, ahol ma készülnek a sütemények. Mostanra két brandünk fut párhuzamosan, az olasz monodesszerteket gyártó Angelo és A Flódnis, amelyik a házias, anyukás, nagymamás vonalat képviseli. A MOM Parkban lévő cukrászdánkban pedig az összes süteményt meg lehet kóstolni.

A flódnit szinte mindenki a téli ünnepekhez köti. Mennyire szezonális sütemény, vagy keresik év közben is?

Azt gondolnánk, hogy a flódni, ahogy a bejgli is, főleg a téli ünnepekhez kapcsolódó sütemény, de a magyarok annyira szeretik a mákot és a diót, hogy nyáron is ugyanúgy keresik. Amikor nyáron készítem a tölteléket, sokszor még magam sem hiszem el, hogy ennyire közkedvelt. Persze a karácsony az igazi szezonja, az éves forgalmunk jelentős részét is akkor termeljük meg, de év közben sem panaszkodunk. A zserbóra ugyanúgy igaz ez az állítás. A többi süteményeink, például a pitéink töltelékeit szezontól függően változtatjuk, nyáron a könnyedebb gyümölcsös, ősszel és télen pedig a gesztenyés és csokis változatokat sütjük. A karácsonyi szezonban pedig folyamatosan sülnek a bejglik is.  

Most is az édesanyja receptjeiből dolgozik?

A flódni- és a bejglitöltelék, valamint a zserbó alapreceptje anyué, de egy picit már változtattam rajta. A flódnink is kicsit eltér a hagyományostól, mert nem csak szilva-, hanem házi baracklekvár is van benne, valamint bor helyett tejet használunk. A többi sütemény már inkább én vagyok.

Hogyan tudják kigazdálkodni a növekvő alapanyagárakat?

Állandó beszállítókkal dolgozunk. A megnövekedett árak mellett azzal tudunk valamennyire gazdálkodni, hogy alapanyagban nagy befektetésünk van, és ettől kicsit később ér minket az áremelkedés. Az a szerencsénk, hogy a legkevésbé árérzékeny réteget célozzuk meg, így a forgalmunk egyelőre nem esett vissza. Az emberek hajlandók többet fizetni a magas minőségért. Nekünk a Covid-világjárvány idején is szerencsésen alakult az életünk, mert ugyan az éttermek jóval kevesebbet rendeltek, viszont sokkal több magánembert ki tudtunk szolgálni.

A mostani válsághelyzetben mennyire kellett emelni az árakon?

Idén már emeltünk 25 százalékot, de még mindig nem követtük teljesen a mostani áremelkedéseket. Most kisebb haszonnal dolgozunk, de egyrészt próbáljuk elérhetővé tenni a termékeinket, másrészt túlélni a válságot. Most sajnos olyan időket fogunk élni, hogy az energiaköltségek minket is meg fognak viselni. 

Az éttermek rendelésének mennyisége hogyan változott a Covid-világjárvány óta?

Inkább azt mondanám, hogy a piac rendeződött át. A pandémia hullámai alatt szinte nem volt turista, a vendéglátóhelyek nagy része Budán nyílt meg. A teljes nyitás óta a pesti oldalon is újra nyílnak a helyek, újra jönnek a turisták, és a budai helyek forgalma csökkent. A mi feladatunk, hogy folyamatosan figyeljük a piac mozgását, ehhez igazítsuk az értékesítést, figyelve, hogy miben és hogyan fejlődjünk. 

Megkeresik a partnereket, vagy ők találnak önökre?

Az az igazság, hogy nincs időnk kutatni, az autónk felmatricázva folyamatosan járja a várost, és szájhagyomány útján terjed a hírünk. Arra nagyon odafigyelünk, hogy ha egy étteremben bizonyos termékpalettával jelen vagyunk, és mellette nyílik egy új hely, ahol szintén szeretnének tőlünk rendelni, oda nem szállítjuk ugyanazokat a süteményeket, amiket a már meglévő ügyfelünknek.

A flódni olyan sütemény, amelyre minden családban megvan a legjobb és saját, bevált recept. Miért lett ennyire sikeres Vámos Juci flódnija?

Mert nagyon bonyolult és időigényes megsütni. Mi nem a családi receptekkel versenyzünk, hanem nagy gonddal válogatott, magyar termelőtől vásárolt alapanyagokból, különleges, krémesre darált mákból, saját magunk által főzött baracklekvárból, egyfajta almából állítjuk össze a süteményünket. Bár ízlés kérdése, de szerintem azért is szeretik a mi flódninkat, mert tömény édesség, de a mienkben az édes és savanykás rétegek pont megfelelő arányban vannak jelen. Mindig nagyon örülök a visszajelzéseknek is, ezekből úgy érzem, megsütöttük a mindenki által szerethető flódnit. 

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram