Hirdetés
Hirdetés

Szikra Gabi és a balatoni Konyhám is megtette tétjeit a kaszinótojás mellett

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. április 6.
A kaszinótojás a történelem során nem először csúszott le a divatos fogások listájáról. Feljegyzések szerint először kaszinótojást az első században Rómában készíthettek. Több csúcsétterem mellett a fonyódi Konyhámban is újra slágerlistán a retró kedvenc.
Hirdetés

A húsvéthoz épp úgy hozzátartozik a kaszinótojás, mint a sonka, a kalács és a torma. A 20. század végén feltűnően népszerű tojásos ételkülönlegesség azonban napjainkra úgy tűnik, csak egy letűnt kor gasztronómiájának emléke, amelyet valóban csak az ünnepekkor látunk viszont. Hogyan lehetne ismét divatossá tenni a kaszinótojást? Mi az oka annak, hogy bizonyos fogások kiesnek a presztízsből? A balatonfenyvesi A Konyhám (több mint) strandbüfé és a fonyódi A Konyhám Stúdió 365 séfjével, Szikra Gabival keressük a válaszokat, akinek a trükkjeivel kizárt, hogy unalmas legyen a húsvéti lakoma.

Szikra Gabriella / Fotó: A Konyhám stúdió 365

A kaszinótojásról egy bizonyos generációnak igen élén emlékei lehetnek, hiszen régen a rendezvényeken ez volt az egyik legkelendőbb fogás. A hidegtálak virágkorában a kaszinótojásért sokan rajongtak, és nem is tűnik olyan távolinak az, amikor a már szinte üres tál felett még többen versengtek az utolsó darabért. A háziasszonyok is kedvelték, hiszen bár maszatolós, de összességében nem túl bonyolult elkészíteni. Az imbisztálak azonban már nem tartoznak a legkelendőbb party cateringek közé, és ezzel együtt úgy tűnt, a kaszinótojás napja is leáldozóban, kissé elcsépeltté vált. A fiatal generáció számára már kevésbé ismert ételkülönlegesség. A legtöbben talán a húsvéti és a karácsonyi időszakban találkozhatnak vele, vagy a nagymamák repertoárjából ismerik.

„Nehéz ismét divatba hozni ezt az ételt, hiszen a jelen fiataljainak nem mond semmit. Vannak olyan fogások, melyek kifejezetten kötődnek bizonyos korszakokhoz.

Van egy aranykoruk, aztán eltűnnek a gasztronómia térképéről. Jóllehet, aztán lesz valaki, aki képes lesz újra felfedezni bizonyos ételkülönlegességeket. A kaszinótojásnak a bája pont az egyszerűségében rejlik, ugyanakkor ez nem hagy sok teret az újragondolásra.”

Készülnek a kaszinótojások / Fotó: A Konyhám Stúdió 365

A húsvéti időszaknak nagy slágere a kaszinótojás még ma is, ezért jó alaklom lehet rá, hogy népszerűsítsük ezt az ételt. Azért maradhatott fenn ennek az ünnepnek a menülistáján ilyen töretlenül, mert tagadhatatlan, hogy húsvétkor a magyar emberek hideg fogásokat esznek. Míg külföldön kedvelt étel a nyúl vagy a bárány sült is ezen az ünnepen, addig itthon mindig is a sonka, főtt tojás, kalács, és torma kvartettje volt a fővonal egy tisztességes húsvéti asztalnál.

„Több oka van annak, hogy itthon miért jellemző az, hogy ezen az ünnepen hidegétkezést folytatunk. Az első, hogy a régi falusi állattartás időszakában még megszokott volt, hogy akik januárban disznót vágtak, azoknak tavaszra, tehát húsvét ünnepére érett be a sonka. A másik kézzel fogható magyarázat, hogy

a magyar gasztronómiában a bárányhús, melynek fogyasztása ezen alkalomkor szimbolikus jellegű lehetne, valójában soha nem volt széles körben elterjedt.

Ez az ünnepi étkezési szokásrendszer nálunk a hagyomány, amit a fiatalok máig ugyanígy örökölnek tovább.”

Kaszinótojás / Fotó: A Konyhám Stúdió 365

A kaszinótojás egy kis változatosságot csempészhet a főtt tojás mellé a húsvéti asztalra. Ilyenkor a hideg terítéknek nincsen behatárolható étkezési ideje, szinte reggeltől estig lehet fogyasztani ezeket az ételeket. Ennek van egy fajta praktikussága is, hiszen a fogások előre elkészíthetők, így az ünnep napján nem kell a főzéssel, az étel melegen tartásával foglalkozni.

„A kaszinótojásnak mindenképpen jót tesz, ha akár egy egész éjszakára állni hagyjuk a hűtőben, hiszen így érnek össze benne igazán az ízek. Arra pedig kifejezetten érdemes vigyázni, hogy ne felejtsük kint, hiszen megsavanyodhat, megromolhat. Az elkészítésnél a legjobb, ha a tojássárgáját kiszedjük, és azt keverjük be finom krémnek. Ezt azonban könnyen el lehet rontani, ha az ember túltormázza vagy túltejfölözi, hiszen ez utóbbitól nagyon folyós lesz, de az sem szerencsés, ha a zöldségeket túlblansírozzák hozzá.”

Kaszinótojás / Fotó: A Konyhám Stúdió 365

A kaszinótojást kész formában szupermarketekben is be lehet szerezni, ettől azonban óvva intenénk mindenkit. Bármilyen egyszerűnek tűnik is ez az étel, minden fogást le lehet fokozni, ahogy magasabb szintre is emelhetjük őket. Érdekes csavart adhat egy kaszinótojáshoz a bacon, rák, kimchi, kapor, egy kis savanyúság, Sriracha-szósz vagy éppen a wasabi.

„Volt egy Bíró Lajos számára készített vacsoránk, aki körülbelül a hetvenes évek óta áll a gasztronómiai porondon, és az ő pályája alatt ikonikussá vált ételeket akartuk megeleveníteni mai felfogásban. Az egyik ezek közül a kaszinótojás volt, aminek az ízesítésén alakítottunk, csempésztünk bele egy kis wasabit és korszerűen tálaltuk. A húsvét alkalmával azonban kicsit eltávolodunk a klasszikus hideg étel vonaltól. Előételképpen sonkát kínálunk majd tormahabbal és kaszinótojással. Főételként pedig omlós báránybordát készítünk, ezzel igyekszünk valami újdonságot csempészni az emberek mindennapjaiba.”

Képünk illusztráció: Füstölt kaszinótojás jalapeñóval, baconnel és metélőhagymával @parktavernsf Instagram

A kaszinótojás a történelem során nem először csúszott le a divatos fogások listájáról. Feljegyzések szerint először kaszinótojást az első században Rómában készíthettek. Európában gyorsan elterjedtek a hidegkonyha alapreceptjei, köztük ez is. Sokáig azonban nem tulajdonítottak neki túl nagy jelentőséget: hosszú ideig csak előételként tálalták, és majd csak a 13. századtól jelent meg a klasszikus svédasztalokon. Valódi fénykora azonban nem ekkor, hanem csak a 19. század végén kezdődött, amikor egy szakácskönyv az elsők között javasolta a majonéz használatát a tojássárgájából készült krém készítéséhez, ami a mai klasszikus recept előképe volt. Magyarországon a 20. század végén a több évtizeden keresztül volt a hidegtálak főszereplője. Szereplése pedig mondhatni felejthetetlenre sikeredett, hiszen a mai napig nehéz kitörölni a köztudatból.

Világszerte különböző néven ismerik ezt a fogást, de itthon is belefuthatunk több fajta elnevezésébe: töltött tojás, mimózatojás, salátatojás, öltözött tojás vagy éppen orosz tojás. A legtöbben mégis kaszinótojás néven ismerik ezt az ételt. A “kaszinó” elnevezést Magyar Elek, gasztronómiai szakírónak köszönheti, aki az eredeti recepttől eltérő töltött tojásokat nevezte így: szerinte a kaszinótojás átverte a fogyasztóit, akár a szerencsejáték.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram