Szeretjük a sört és a koktélt. De tényleg létezik sörkoktél?

SZERZŐ: diningguide
2021. július 23.
a Sörsztorik rovat
támogatója a
Csúszik a lager, jólesik az IPA, szinte desszert a stout. Ahogy a hét vége felé haladva megjön a kedv egy jó Old Fashioned, egy Martini, vagy egy Gimlet koktél elszürcsöléséhez. Németh Gábor, vagy ahogy a sörös világban ismerik, Grabovszky egy igazi kísérletező, egy “sörszobrász”, aki a kedvenc italunkból még izgalmasabb és személyre szabottabb alkoholos frissítőket készít. Néhány villámkérdés megválaszolásával segített nekünk, hogy megtudjuk, mi is az a sörkoktél.
Hirdetés

A laikus azon mélázik: vajon minek ilyen hangzatos névvel illetni a megannyi fiatalkori emlékből ismert, kollégiumi bulikon is hősiesen fogyasztott dízelt (sör és kóla), a korai radlert (sör és Fanta), vagy a már sokkal szofisztikáltabb rigót (világos és barna sör elegye)? A témát azonban nem lehet ennyire leegyszerűsíteni. Németh Gábor segített, hogy tisztába kerüljünk a műfajjal.

Mióta léteznek sörkoktélok? Te mikor kerültél a közelükbe?

Németh Gábor Grabovszky: Hogy a sörkoktél, mint műfaj mióta létezik, azt sajnos nagyon nehéz behatárolni. Szigorúan véve koktélnak azt nevezhetjük, ami legalább három alkotóelemből áll. Jómagam 2012 óta kísérletezem különleges sörök felhasználásával, új
kevert italok életre hívásával.

Milyen az elfogadottságuk? Nem néznek ferde szemmel a sörkoktélokra? Egyáltalán ismerik a műfajt ma, Magyarországon?

Eleinte keresztbe állt a sörfőzők torkában a gondolat, hogy hozzányúlnak a kész termékeikhez, azonban azóta ez nagyot változott. Jó pár éve szerencsém volt több sörgyár felkérésének is eleget tenni különböző eseményeken, ahol a söreik felhasználásával készíthettem kevert italokat. Az legnagyobb személyes élmény mindig az volt, ha a sörfőző dicsérte az általam létrehozott italt. 2012 óta egyre többen próbálkoznak ezzel a műfajjal, bár én azt hiszem, még bőven nincs a megérdemelt helyén, elfogadottságban és ismertségben sem. Első nekifutásra magam is ördögtől valónak tartottam, és fáztam a dologtól, hogy sörhöz nyúljak, mint koktélalapanyag, de a speciálisabb sörök, melyeknek valódi karaktere van, nagyon jól viselkedtek, és adták egymás után az ötleteket, hogy mivel kívánnak kiegészülni.

 

Milyen a sörrel dolgozni, kevert italok esetén? Zabolátlan? Könnyű megszelídíteni?

Határtalan lehetőség mutatkozik a sörben, hiszen annyi ízt képes működtetni, amennyit csak a jellege elbír. Jómagam mindig azokat az ízeket kerestem, amik nem csupán egy élményt, inkább egyfajta utazást nyújtanak. Az ízek egymásutánisága és ezek üteme elégít ki.

A sörhöz más alkoholok is becsatlakoznak egy ilyen ital esetében? Nagyot dob ez az alkoholfokán?

Az általam készített sörkoktélokba nem feltétlenül, de többnyire csupán pár cent kerül valamely ízes párlatból, vagy likőrből a sör karakterét színesítve, de nem módosítva azt. A kezdettekkor úgy képzeltem, hogy a sört egyfajta fenyőfaként kezelem, amit díszítgetek különféle gyógy- és fűszernövényből készült kivonatokkal, ízes párlatokkal és bitterekkel, így formálva egy ízléses karácsonyfát belőle. Azóta már nyugodtan és magabiztosan használok sört, csupán egy alkotóelemként is, új és izgalmas italok kikísérletezésekor.

Fotó: Grabovszky Beertending Facebook

Milyen ételekhez tudod elképzelni a sörkoktélokat? A tipikus báros komfortételekhez például? Burger, BBQ húsok, vagy akár kifinomultabb, szofisztikáltabb ételekhez is?

Bármilyen menüsorba be lehet illeszteni a gondosan kiválogatott söröket! Köszönve ezt annak, hogy az utóbbi évtizedben oly mértékben növekedett meg a sörkülönlegességek elérhetősége, hogy igazi kihívást jelent olyan sört találni, amilyet még valaki ne készített
volna el.

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram