Hirdetés

Csillagkapu Balatonfüreden a nagyvilágra: Mór24, ahol tényleg mindent meg kell kóstolni

2021. november 7.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Mór24, Balatonfüred. Szakmai előképzettségben, minőségi hozzáállásban és kivitelezésben a Balaton abszolút legjobbjai között van a helyük a megnyitásuk kezdete óta. Két kiváló ízű fogás között magunk is kereshetjük a jól csengő magyar megfejtést a „small plates" vagy a „sharing" koncepcióra.
Hirdetés

„Itt mindent meg kell kóstolni", szólott egy lelkes Mór24-vendég, a jó hír pedig az, hogy itt mindent lehetséges is végigkóstolni. Az egy asztaltársaságban ülőknek vétek ugyanazokat az ételeket kikérni, a kóstolgatás-falatozgatás itt az élmény része, a tányérokkal variálni és az asztalon átnyúlni pedig kifejezetten ér.

Megírták a régi illemtankönyvek, hogy az asztalon átnyúlkálni a közös étkezések során merő illetlenség. Habár továbbra sem praktikus könyékig merítkezni egymás tányérjaiban, a régi regulát írják felül a napjainkban egyre népszerűbb kistányéros étkezések.

Fotó: Mór24

Nyelvi bökkenők

Amit a Közel-Keleten mezze lakomáin, Spanyolország tapasbárjaiban vagy a hosszas olasz aperitivók alkalmával oly természetesen neveznek (és művelnek) az asztaloknál, azt a magyar nyelvben kicsit döcögősen sikerül csak plántálni.

Kénytelenek vagyunk behozni több idegen kifejezést is, és láthatóan a hazai vendéglátók számára is kihívás a small plates és a sharing alapú étkezésekre a valóban jól is hangzó magyar elnevezések megtalálása. Egy korábbi jól sikerült kifejezés egy rokon műfajra a sörkorcsolya, ami elsőre meghökkentő, és milyen találó.

A small plates mint kistányéros (szervírozás) hordoz magában némi gyermekmenüs vagy zónaadagos felhangot. (Kisasztal, kisszék, kistányér... Nem túl szerencsés.) A food sharing, avagy a megosztott ételek sem ülnek jól magyarul.

„Mi a földbolygón élünk, nem egy országban"

Kókuszos sültkarfiol-krém / Fotó: Mór24

Ezért is alakulhatott úgy, hogy a Mór24 tulajdonosai, Almás Edit és Albrecht Tamás éttermük tavalyi megnyitásakor még tapasnak nevezték a megszokottnál kisebb adagos ételeiket, mára pedig így identifikálják magukat:

Innovatív „small plate" étterem és vagány natúrborbár. A nagyvilág ízei félúton a tapasok és mezzék között, Balatonfüreden.

A balatonfüredi Mór24 bejárata valóban ajtó a nagyvilágra, a tapas pedig félrevezetőnek bizonyult. Almás Edit így fogalmazott idén a Dining Guide-nak adott interjúban: „úgy döntöttünk, elfelejtjük a tapasozást. Áttértünk a small plates megnevezésre, mert amit mi csinálunk, az nem hagyományos spanyol vagy baszk tapas, és nem szeretnénk az elnevezéssel senkinek sem csalódást okozni.

A tapas szó hallatán sokan keresték a tipikus spanyol ételeket, ezt a keretet viszont mi szétfeszítjük. Mi a földbolygón élünk, nem egy országban. (Mosolyogva.) Tavaly a marketingeseink tanácsára neveztük magunkat tapasétteremnek, akik azért javasolták ezt, hogy könnyebben tudjanak beazonosítani minket az emberek."

Tóth Szilárd (a budapesti SALT étteremje séfje) által jegyzett dry crued coppa ír sörös kenyéren / Fotó: Mór24

A Mór24 kétségtelen bája, hogy ugyanazzal az egyszerűségre és eredetiségre törekvéssel keresi meg a maga ízeit, mint a hasonlóan nagy hangsúlyt kapó borait. A natúrborok szépen rímelnek is a világra nyitott, de egyedi és tiszta forrásokat felkutató hitvallásra, a mindig szezonális ételeik pedig a fine dining éttermek stílusát idézve mesélnek a fogásokról:

Sertés tarja, feketefokhagymás pecsenyelé.

Csirke, kelkáposzta, sózott citrom.

Balzsamecetes báránylapocka, tarkabab.

Fotó: Mór24

Almási Edit eredetileg cukrász, Albrecht Tamás pedig sok évnyi szakácskodás után most a saját éttermük séfje. A Mór24 sikere pedig Balatonfüred és az északi part vendéglátásának sikersztorija is, hiszen sosem voltak hangosak, sem PR-ban, sem az étterem megjelenésében. Főszezonban is csak négy napot tartanak nyitva, ami igencsak redukálja a beeső vendégek számát.

A Mór24-nek gyorsan híre ment, nem estek abba a hibába, amelybe sok étterem, amelyek a nyitás körüli lendület után a következő évadban már sokkal kevésbé figyelnek oda. Külön értékük, hogy nem csak a nyaralókra lőnek, egészéves nyitvatartásban gondolkodnak.

Fotó: Mór24

Kívánkoznak is ide a tematikus borvacsorák a szeretett borászaikkal, nemrég pedig egy hússütős minifesztivállal mutatták meg magukat a szabad ég alatt is, amelyről így vallottak: „Mindig is rajongtunk a szabadtűzi sütésért, szerintünk parázsban csak jó dolgok készülhetnek, és a fatüzelés aromái össze sem hasonlíthatók a szénével. Ebben a hitvallásunkban osztozik a Bitang Burger csapata is, így nem is volt kérdés, hogy helyi srácokként közösen vágunk bele ebbe a kalandba."

Még sokat ilyen kalandot mind a móroktól, mind a bitangoktól. Mindkét csapat a régió reményteli, újvonalas vendéglátósait erősíti.

Árak: small plates 750-2900 Ft

MÓR24

Balatonfüred, Jókai Mór u. 24.
Nyitvatartás: Cs 18:00-22:00, P-Szo 12:00-23:00, V 12:00-16:00 (H-K-Sze zárva)
Az étterem weboldala, Facebook-oldala, Instagramja

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram