Hirdetés

Éttermek kisugárzással: Indul a Dining Guide Szerethető éttermek rovata!

2019. július 3.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Vannak még igazán szerethető éttermek, igazi közönségkedvencek? Hát persze. Ha nem is a századelői értelemben, amikor szinte „bentlakó” vendégei is voltak a vendéglőknek és kávéházaknak, de az úgynevezett törzshelyek mind a mai az éttermi kultúra alapköveit jelentik. Tartsanak velünk, és várjuk a szavazatokat az Önök kedvenc helyeire is!
Hirdetés

Kedvenc éttermeink, ahová máshogyan készülünk, máshogyan érkezünk és máshogyan is érezzük magunkat, mint akárhol máshol. Egyszerűen komfortasabban, kicsit úgy, mint egy baráti látogatáskor, vagy netán, mintha hazamennénk.

Ma már más idők járnak, mint a századelőn, amikor az azóta a tankönyvekbe kéredzkedett, nagy irodalmáraink közül oly sokan majdhogynem a kávéházakban vagy kedvenc vendéglőjükben éltek. A ma is működő, krisztinavárosi Déryné teraszán előszeretettel ült és dolgozott Márai Sándor. A szintén nyitva álló óbudai Kéhli Vendéglőre hivatkozni Krúdy – és persze Szindbád – kapcsán ma már szinte közhelyes. Karinthy Frigyes írói korszakai egyenesen kávéházak szerint is besorolhatók, a Hadik kávéházat követte a Centrál kávéház, majd a New York-palota kávézójának időszaka, és az itt született művek.

Ha valakik, hát ők tudták, mit jelent a törzshely kifejezés – sőt, életmódszerűen élték a törzsvendég szerepét.

Világháborúk, politikai rendszerek követték egymást, majd a hazai gasztronómiai élet 2000-es évek óta zajló komoly változása: a fine dining éttermek berobbanása, a 2010 óta Magyarországra is érkező Michelin-csillagok. Látványosan erősödik a séf szakma státusza, kultúrája, és válik sok, egészen más végzettségű ember számára vonzóvá, hogy menő street food helyet, eredeti nápolyi pizzát készítő műhelyet vagy gourmet éttermet nyisson.

Az olló nagyra nyílt, választék van bőven.

A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz végső éttermi ranglistájának felállításához felkért, három Michelin-csillagos éttermet vezető séf, Enrico Crippa is meglepődött Budapest étteremkínálatán: „... milyen rengeteg van belőlük! Itt, a belvárosban láttam olyan utcákat, ahol egyik vendéglátóhely követte a másikat, másfajta üzletet nem is láttam, csak rengeteg éttermet. Óriási a választék.”

Ugyanakkor tény az is, hogy a gourmet éttermek megjelenése országos számokat nézve egy szűk réteget szólít meg, az sem titok, hogy ezek jó részét külföldi vendégek tartják el. Az éttermi szcéna legfelső rétege tehát hiába alakult ki Magyarországon is, és kínálnak olyan étkezési élményt és alternatívát, amire nemzetközi szinten is büszkék lehetünk, ezek nem a mindennapjaink, heteink része – és alapvetően nem is erre vannak kitalálva.

Az, hogy ki mit tekint törzshelyének, nagyban kulturális és talán még inkább anyagi kérdés. A Dining Guide-nak – minden típusú étterem esetében – az a vállalt feladata, hogy az adott kategóriából a legjobb minőségben szolgáltatókat mutassa fel. Mindig hangsúlyozzuk ugyanakkor azt is, hogy az éttermek értékelésekor nagyban számít a kedveltsége, látogatottsága is: vendégek nélkül nem beszélhetünk éttermi életről.

A szerethető éttermek egyik legnagyobb ereje éppen a visszajáró vendégkörben és a folyamatos teltházakban rejlik. A kedvenc ételek miatti kedv a visszatérésre, az érzelmi kötődés, az esetleges jó kapcsolatok a személyzettel, kicsit érzelgősen fogalmazva: a feloldódás érzése a hely miliőjében – ezek azok a sokszor nem is pontosan körülhatárolt fogalmak, ami miatt szívesen választunk újra és újra egy éttermek.

Olyan éttermekkel persze teli van az ország, ahol a konyha több évtizedes lemaradással, éppen hogy az elvárható minimumon teljesít, az adott étterem, vendéglő, söröző, falatozó mégis folyamatosan teltházakkal pörög. Mi ezek közül is azokat a helyeket szeretnénk bemutatni, amelyeknek a konyhája, szervize és atmoszférája is túlmutat a hazai átlagon. Céljaikhoz és adottságaikhoz mérten nem a Michelin-csillag szerzés bűvöletében élnek, hanem az lebeg a szemük előtt, hogy jót s jól főzzenek, Kazinczy szavaival élve, és a már megnyert, hű vendégkörük hűséges is maradjon.

Az első három – ami nem rangsort jelent – étterem nevét ezennel el is áruljuk: a Rosenstein Vendéglővel, a Déryné Bisztróval és a KIOSK-kal kezdjük a sort, három egészen különböző stílusú, konyhájú, vállalású és lokációjú közönségkedvenccel.

Új rovatunk indulásával pedig egyben közönségszavazásra is invitáljuk az étterembe járó olvasóinkat: keressük Magyarország kedvenc szerethető éttermét! Az 5 legtöbb szavazatot kapó étteremmel fogjuk befejezni a cikksorozatunkat.

Addig is arra szeretnénk buzdítani Olvasóinkat, hogy írják meg levélben az Önök kedvenc éttermét, hogy a szeptemberben induló közönségszavazáson voksolni tudjanak rá az étterem rajongói! Erre a címre várjuk az étteremneveket, amihez csupán a település nevét kérjük hozzáfűzni, a félreértések elkerülése végett.

Addig is kellemes olvasást és élményteli perceket kívánunk mindenkinek a kedvenc éttermében!

Új rovatunk a Törley Pezsgőmanufaktúra támogatásával valósul meg.

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram