Hirdetés

7 dolog, ami miatt nem öregszik a Rosenstein Vendéglő

SZERZŐ: DiningGuide
2021. október 29.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Idén két díjat vehettek át a Dining Guide Év Étterme Gála színpadán: az Év Szerethető Étterme és a saját csapatukhoz a pandémia alatt leglojálisabb étterem díját. De mi is a Rosenstein Vendéglő titka?
Hirdetés

Nyitókép: Marhapofa meggymártássál dödöllèvel / Fotó: Rosenstein Vendéglő

Mert tartalommal töltötték meg a családi vendéglő fogalmát

Fájóan kevés itthon az olyan családi vendéglő, cukrászda vagy akár büfé, amelyet egy szerető, összetartó és szorgalmas család üzemeltet – egymás munkáját kiegészítve, összefogásban. Rosenstein Tibor és Róbert séf-tulajdonosok jelenlétét a háttérből támogatja hosszú évtizedek óta Tibor felesége. Robi felesége, Rosenstein Timi pedig miközben bedolgozik az étterembe, cukrászként önállóan is nevet, ismertséget szerzett, sőt saját online piteboltot is visz.

Menylocsolás: Rosenstein Tibor és Timi

A Rosenstein pasta kínálatot elnézve pedig várható a következő generáció bejelentkezése is a konyhába.

Rosenstein Luca és a spagettije

Mert nem egyedieskednek – tényleg egyediek

Jócskán megugrott a száma a budapesti éttermeknek, és érthető is a logika, hogy sokan közülük az egyedi, netán kimódolt megjelenéssel, extra dizájnnal is szeretnének vendégcsalogatóak lenni. Ez sem elmarasztalható törekvés, a szemnek is kellemetes környezet hozzáadhat a kulináris élményhez. A budapesti tömegturizmus berobbanásával azonban ellepték a várost a trendi bisztrók teljesen felejthető konyhával. Míg ezek küzdenek a vendégekért – a vendégeknek hétvégente gyakran küzdeni kell azért, hogy a Rosensteinben asztalhoz jussanak.

És míg komoly tőkét fektettek az utóbbi időszakban is a konyha modernizálására, a vendégtér maradt ugyanabban, mára ugyanabban a vendéglős stílusban, ahogyan megismerhette a közönség.

Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Mert soha nem feledkeztek meg a visszajáró vendégeikről

A 2010-es éveket jellemző, fent említett (és visszavárt) turistaőrület idején rendszerint beteltek a foglalások a vendéglőben. Pontosabban beteltek volna, Rosensteinék ugyanis ekkor is gondoltak azokra a magyar vendégekre, akik hűségesek voltak hozzájuk, és fenntartottak asztalokat a magyar közönségnek is.

Mert a Rosenstein többet tud, mint gondolnánk

A vendégtéren kívül valójában még hat teremmel várnak. Legyen az egy bensőségesebb, hatfős vacsora elszeparálva a nyüzsgő vendéglőtől, vagy 55 fős rendezvény nagy társaságok számára a galérián – hatféle különhelyiséget is kínálnak a hagyományos vendégfogadáson kívül. Ilyetén kérés esetén pedig házhoz is megy a Rosenstein a szükséges kiszolgáló személyzettel, és ez nem a pandémia vívmánya esetükben.

Mert ők már akkor sem pazaroltak, amikor ez még nem volt központi téma

Néhány éve sokat hallunk az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemről, a nose-to-tail mozgalomról vagy épp a komposztálásról, akár városi környezetben is. Egyre többen hallják meg az idők szavát, Rosensteinék viszont már e közkeletű hívószavak előtt is vallották, hogy lehetőleg az állat minél több részét feldolgozzák, akár többféle ételben is – a sóletbe például a libarészek mellett füstölt marhanyelvet is főznek, a hihetetlenül gazdag leveseikről nem is beszélve –, hiszen a pazarlás nagy luxus.

Sólet Rosenstein-módra / Fotó: Rosenstein Vendéglő

Egy kevéssé ismert tény pedig, hogy a vendéglő mellett működő Kürtös Ételbárban is Rosenstein-konyha vár. Ez egy vérbeli kifőzde, még inkább sallangmentes, mint a nagyétterem, egyben kiváló lehetőség a konyhai logisztikára. Ha egy-egy étel, aktuális ajánlat nem fogy olyan mennyiségben, ahogyan azt várták, azonnal mehet is át az ételbárba. Így az étel frissen és nem utolsósorban kedvezőbb áron lehet a vendégeké. A Kürtöst jól ismerik a helyben élők, tanulók és dolgozók, amely tisztességes kifőzde lévén hétköznapokon tart nyitva ebédidőben (11 és 16 óra között, de érdemes mielőbb érkezni). Szerencsésebb napokon a becsületes levesek, főzelékek, tészták és masszív húsételek mellett a legnagyobb Rosenstein-klasszikusok is felbukkannak, ilyen például a tárkonyos őzraguleves, a szalontüdő vagy a vörösboros vaddisznóragu.

Mert Rosenstein Tibor immár 64 éve dolgozik szeretettel és szenvedéllyel a szakmája iránt

Ismeretes mentalitás: sokaknak fáj a munka, és azok vannak kevesebben, akinek örömet, energiát ad. Rosenstein Tibort egyszer 77 éves korában, a pandémia első hulláma idején kerestük fel interjúra, ő éppen beszerzőkörúton volt a Nagycsarnokban, és olyan lelkesedéssel beszélt a friss tavaszi zöldségek vásárlásáról az étterembe, mintha legalábbis nem egy évtizedes rutinról volna szó. Egy életen át tartó virágzó kapcsolat Rosenstein Tiboré és a vendéglőé, amit fia, Robi után minden remény szerint az unokák visznek tovább.

Rosenstein Róbert és Tibor a 2021-es Dining Guide Év Étterme Gálán a kiérdemelt két díjjal a kezükben

Rosenstein Tibor a 78. születésnapján így mesélt a korához fűződő viszonyáról:

„Nekem az a taktikám, hogy naponta csak egyszer nézek bele a tükörbe. Egy öreg ürgét látok benne, de belül teljesen más van. Szoktam mondani, hogy a csomagolás gyűrődik, de az a kérdés, hogy mi van az emberben belül? Én mindig talpon vagyok, ma, a születésnapomon is, amit annyira széppé tett a családom. Szándékosan nem kértem semmilyen ajándékot, de végül bedobtam egyet: legóhajót kértem... Ez volt ugyanis Ármin unokám vágya. Én megkaptam, együtt megépítjük! De mindenkitől kaptam valami szépet. Az egyik unokám rajzolt, a másik legóból épített konyhát. Ilyen család mellett lehet is bírni a nagy melót, semmi okom a panaszra. Nyilván nem vagyok olyan gyors, mint valaha, egy picit néha sántikálok is, de ezt elég, ha én érzem."

Rosenstein Tibor a Gourmet Fesztiválon / Fotó: Balkányi László

Mert számukra egyszerre természetes a tradíció és az újítás

Lehetetlen, hogy a Rosensteinben ne legyen az étlapon a már említett tárkonyos őzraguleves, csontvelő pirítóssal, csigából készült ételek vagy halászlé, ahogyan számos libamájas fogás, a vörösboros-gombás vadragu krokettel és a vörösboros vadpörkölt juhtúrós galuskával sem hiányozhat a sokoldalas menüről. A saját tradícióik nélkül nem lenne a Rosenstein a Rosenstein, mégsem unalmasak. Ezt részben Rosenstein Robinak köszönhetjük, akinek újító, kísérletező ételeit a konyhafőnök ajánlatában és a napi-heti kínálatban találjuk, vagy éppen a Gourmet Fesztivál határfeszegető ételei között azon boldog esztendőkben, amikor van Gourmet Fesztivál.

Rosenstein Vendéglő: cordon bleu csicsókapürèvel, marinált zöldségekkel

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram