Minden éttermek legszeretnivalóbb értékelését kapta meg a veszprémi Fricska. Ákom-bákom gyerekbetűkkel örökítették meg a papíralátéten: jó volta kaja Michelin 5*. Bár a Michelin Guide eleddig három csillagban maximalizálta értékeléseit, egy jó lakott kissrác/lány, kiosztotta a világbajnok öt csillagot. Mi többet, mi mást kívánhatna még egy vendéglátóhely? A veszprémi Fricska maga a szerethető étterem – érdemes felfedezni nem csak a városlakóknak.
Két Fricskáért is lehet itthon rajongani. A budapesti Fricska gastropubként definiálja magát, és a város legjobb gourmet éttermeinek élbolyát erősíti. (A VII. kerületi szórakozónegyedbeli hely jelenleg zárva tart, újranyitása ősszel várható). A veszprémi Fricska nevében a lakásétterem szerepel, de nem a szó bevett értelmében használják. Egy középkori, mintegy 500 éves malom ódon falai keretezik az épületet, ahol boltívek alatt tudnak leültetni több mint 50 embert.
Itt nem szitokszó az eklektika
Udvariasan (és némileg helytelenül) eklektikusnak szokás nevezni azokat a berendezéseket, ahol kissé túlszaladt, vagy soha nem is volt jó ízlés, vagy éppen praktikus okokból halmoztak fel egymástól elütő stílusú tárgyakat. A veszprémi Fricska beltéri valóban eklektikus, de a szemnek kellemetesa trendi, réz színű buboréklámpák sora, a klasszik retró 3D kockás burkolat és türkiz csempe. Az lehet talán az egyik kulcsa a jól működő eklektikusságnak, hogy nincsen túlzsúfolva.
Egyszóval bent jó, kint pedig imádnivaló. A Séd patak partján terül el a kinti rész, és csak óvatosan használnánk a terasz kifejezést, hiszen a legnagyobb szmogban az autóút szélére kipakolt két-három asztalt is szokás annak nevezni. Nem is az épített-dobogós-faszerkezetes fajta, hanem a leglazább, amit ebben a műfajban csak elképzelni lehet. Mindenesetre 2017-ben elnyerték vele a Magyarország Leghangulatosabb Teraszának járó címet.
A csobogó patak partján, hintaággyal, napernyők alatt, kilátással a természetre és a veszprémi várra – miközben a malomban működő konyhán igazán korrekt munka zajlik.
A Fricskában tényleg ott van a fricska, ugyanis csak a patakparti, külső pultos helyszínt látva akár kocsmának, ivós-burgerezős kerthelyiségnek is gondolhatnánk a helyet, pedig egyáltalán nem elhanyagolható konyhát visznek.
Csipeghetünk is, salátázhatunk és vehetjük emberesre is. Korábban is jeleskedtek már benne, de még inkább rárősítettek a BBQ vonalra. A burgerükkel megágyazva bele lehet merülni egy nyáresti fröccsözésbe, sörözésbe, olyannyira, hogy folytathatjuk is az étterem bezárta után. Trükkös malom ez ugyanis, ide tartozik a Felönt a garatra romkocsma is, úgyhogy nem fognak tíz-tizenegy táján kitessékelni minket a padokról, és a csap is nyitva marad.
1473-ban már feljegyezték Veszprém Frick Malmát, közel a várhoz. Ma itt működik a Fricska. Atom burgerrel, BBQ-val, tapasokkal, koktélokkal, éjszakába nyúló tivornyákkal. Vajon mit szólnának hozzá mai formájában a közel 550 éve itt élt eleink?
Fricska lakásétterem és Felönt a garatra
Veszprém, Miklós u. 10.
Az étterem Facebook-oldala