Hirdetés

A Stand25 titka? Egyenlő jogok a csülkös körömpörköltnek és a luxuspezsgőnek

SZERZŐ: DiningGuide
2021. november 19.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Szerethető konyha csúcsminőségben.
Hirdetés

Nyitóképen: Cordon bleu mangalicából parasztsonkával és Maszlik-sajttal töltve, burgonyapürével / Fotó: Fekete Antonio/Designfood

Mára lassan, de biztosan sikerül végre felülemelkednünk azon a nézeten, hogy az éttermekben-vendéglőkben ezerszer csalódást okozott, közhelyesnek, sőt elcsépeltnek tűnő ételeknek semmi keresnivalója a legjobb éttermekben, és csakis az elvont ételek emelhetnek egy séfet és egy konyhát szakmai magaslatokba. E küldetés egyik hazai úttörői Szulló Szabina-Széll Tamás étteremtulajdonos séfek, akik a Stand25 Bisztró megnyitásával megfogalmazták a konyhai hitvallásukat.

A Stand25 büszkeségei a régi üzlethelyiségben Fotó: Stand25

Öt év távlatából látszik igazán tisztán, mekkora dobás volt Széll Tamás 2016-os Bocuse d'Or versenymenetelését követően megnyitni a Stand25-öt, ezt a merőben más stílusú helyet, mint amit előzőleg a Szulló Szabina-Széll Tamás séfpárostól láthatott-kóstolhatott a közönség. Az elegáns, belvárosi Onyx után új arcukat mutatták fel: a belváros maradt, de az „evőpiacnak" szánt Hold utcai csarnok lett az új otthonuk, ahol új életet kezdtek. Innen származik a név is, a Belvárosi Piac 25-ös standján, bizonyos Laci egykori zöldséges-gyümölcsös árusítóhelyén rendezkedtek be. A Stand25 alapképletét séfeken kívül Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán kettőse alkotja, és több régi onxyos kolléga is feltűnt a régi-új csapatban.

Képregényfal a (régi) Stand25-ben

Sűrű időszak volt ez, a hangos Bocuse d'Or Európa-győzelemmel és a nem kevésbé dicsőséges 2017-es világdöntőn szerzett 4. helyezéssel. Lyonból ekkor Széll Tamás két különdíjat is elhozott, a legjobb hústálnak és a legjobb plakátnak járó elismerést. Így is történhetett meg, hogy a piacozó vásárlókért és az éttermi vendégekért többé-kevésbé folyamatosan küzdő Hold Utcai Piacon a Stand25 azonnal berobbant a köztudatba, és a 2017 februári megnyitás után állandó teltházzal mentek, heteket kellett várni egy-egy szabad asztalra.

A Stand25 gulyáslevese

Rendhagyó volt az itteni vendégélmény. A sokszor hűvös, cúgos sarok a környező foghíjas standokkal, lehúzott rolókkal. Voltak persze fénypontjai a piacnak, fent több étterem is sikerrel ment, és akadtak unikális árusok is. A vegyes összképből mégis kitűnt a Stand25. A Széll-Szulló séfpáros híres perfekcionizmusa, a csapatmunkájukra jellemző germános fegyelem, valamint a csúcsgasztronómiára jellemző legmagasabb minőségi követelmények egyaránt

egyfajta egzotikummá tették őket a vásárcsarnoki környezetben.

Sokan emlékezhetnek a kezdeti idők állandó – mára ikonikussá vált – ételeire a szűkre szabott menüről: a gulyás, a rakott krumpli és a somlói triójára. Akkoriban paradigmaváltó volt Széll Tamásék gondolata, aminek nyomán a közfelfogás szerint leginkább elcsépelt, közhelyes magyar ételeket emelték csúcsszínvonalra. A 2012-13-as Bocuse d'Or versenyről így emlékezik meg könyvében Széll Tamás:

„Amikor 2013-ban kihirdették a lyoni döntőben feldolgozandó alapanyagokat, és a hús az ír biomarha lett, logikus módon nekem egyből az ugrott be, hogy ha marha, akkor gulyás. (...) Amikor Rasmus-szal erről beszélgettünk, kerek-perec megmondtam neki, hogy egyvalami biztos: gulyást nem fogok főzni. Ő erre azt felelte, hogy akkor jó nagy idióta vagyok, hiszen a gulyást mindenki ismeri, mindenki tudja, hogy magyar étel. Rasmus azt mondta, hogy igenis lehet gulyást csinálni, csak akkor az legyen olyan jó, hogy a zsűri csak annyit tudjon kinyögni, miután megkóstolta, hogy wow." (Részlet a Széll Tamás sokszínű élete című könyvből)

Évértékelő 2020 januárjában / Fotó: Stand25

A Stand25 magabiztosan folytatja megkezdett útját. A pesti vásárcsarnokot hamar kinőtte a bisztró koncepciója, két évvel ezelőtt pedig megnyitott a mai Stand25. Az Attila úti üzlethelyiség már egy új fejezet. A tágas, nagyablakos, kétszintes étteremhez teraszrész is társul, a látványkonyha pedig végre a megérdemelt méretekben tud üzemelni a hét hat napján.

A gulyás-rakott krumpli-somlói hármasa nem bizonyultak egy-két nyári slágernek, továbbra is az étlap alapelemei, a magyar konyha rajongói pedig folyamatosan kapják az új és új impulzusokat: csülkös körömpörkölt pacallal, krumplival és uborkasalátával, túrós csusza, tojásos nokedli fejes salátával, csirkepörkölt galuskával, sőt a sárgaborsófőzelék vagdalttal is jó ideje étlapon szerepel.

Egészben sült borjúfasírt, sárgaborsófőzelék, pecsenyelé / Fotó: Fekete Antonio/Designfood

Noha nagy hangsúlyt kapnak a házias magyar ételek, a minőség és sokszínűség jegyében szerepeltetnek olyan ínyencfogásokat is a kínálatban, mint a Label Rouge minőségjelzetű skót lazac, az Omaha Angus Amerikából vagy az étlap legdrágább tétele, a Wagyu ribeye steak Ausztráliából.

A Stand25 népszerű ebédelőhely, este aztán megmutatja az étterem a kimódoltabb, elegánsabb oldalát is. Ahogy mondani szokás, szép borok és még szebb pezsgők pukkannak, a látványkonyha pedig mintha az esti fényekben nyerné el az igazán látványos mivoltát.

Fotó: Fekete Antonio/Designfood

Közönségkedvenc ételek: gulyás, francia hagymaleves, rakott burgonya, brassói, somlói,túrógombóc

Árak: ebédmenü: 2 fogás 5500 Ft, 3 fogás 6500 Ft; vacsoramenü: 3 fogás 11.500 Ft; előételek-levesek 2900-5900 Ft, főételek körettel 3500-24.900 Ft, desszertek 2950-3150 Ft

Stand25

Cím: Budapest I. kerület, Attila út 10.
Nyitvartás: ebéd H-Szo 12:00-16:00; vacsora H-Szo 18:00-23:00; vasárnap zárva
Az étterem weboldala, Facebook-oldala

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram