Hirdetés

Üres betonteknő helyett pazar étterem a Városligetben – 32 éve kedvenc a Robinson Étterem

SZERZŐ: DiningGuide
2021. június 18.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
A Robinson minden szögből szexi: a túloldalon a Gundel Étterem történelmi épülete; üvegfala a Városligeti-tóra néz, az esti fényekben delejező látványt nyújtó szökőkúttal. Körülöleli a város szebb napokat megélt, jelenleg új életre kelő ligete, melynek nagy ismerője és szerelmese az étterem tulajdonosa, László Árpád. A Robinson azonban a város más pontjain is megállná a helyét, önjogán is látogatásra érdemes vendéglátóhely. Minden bútorából és szegletéből árad a stílus, az igényesség és odafigyelés. Több mint három évtizede a közönség szolgálatában a Városliget legendás étterme, a Robinson.
Hirdetés

Éttermekbe alapvetően nem az izgalmas történetük miatt járunk. Történeteket jó olvasni, hallgatni és továbbadni, de ha programot tervezünk, nem a létrejöttének körülményei miatt választunk egy helyet. Jól tudja ezt László Árpád, a Robinson tulajdonosa is, aki a Városliget helytörténetének élő lexikona, a városrész szerelmese, lokálpatriótája. Szívesen és élményszerűen meséli el a Robinson létrejöttének előzményeit, de immár több mint három évtized óta szem előtt tartja, hogy egy éttermet önmagában nem visz el a sztorija.

A Robinson étterem felújított terasza (2021)

32 év alatt számos életszakaszt maga mögött tudhat egy vendéglátóhely. Izgalmas étlapokat és jó séfeket, és még jobbakat, vagy éppen rosszabbakat. Felívelő időszakokat, amikor "mindenki odajár, aki számít", és csendesebb időket is. A magával ragadó környezettel, mint fő vonzerővel, sosem elégedett meg a tulajdonos – szemben számos turistahellyel. Egy kicsit azonban átadnánk László Árpádnak a szót. Vissza az 1980-as évek Városligetébe:

„Azt gondoltam, hogy itt ez az évek óta üres betonteknő, de milyen szép is lenne, ha lenne benne víz, egy szökőkút, egy kis sziget és rajta egy csupa üveg étterem…. Újabb látványrajzok születtek, és a még mindig tanácsházának nevezett intézmény illetékes elvtársához bejutva előadtam a nagy tervet. Röviden csak annyit mondott döbbenetében, hogy: tudja, hogy maga nem normális? Hogy juthat eszébe szigetet építeni a szárazon álló Városligeti-tóba? Erre senki nem fog engedélyt adni – mondta ő. Én azért megpróbálnám, válaszoltam."

Robinson étterembelső (2021)

A három részben megjelent interjút feltétlen ajánljuk elolvasásra mindenkinek, akinek kimaradt. László Árpád egyszerre szórakoztató és lenyűgöző sztorizásokkal bemutatott életútjának elmesélésekor a Robinson megnyitását végül így összegezte (az előzetes jogi és építészeti herce-hurcákat mindenképpen érdemes elolvasni, mert tökéletes korrajz a '80-as évek Magyarországáról):

"Végül is 1989. június 16-án egy időben nagy dolgok történtek a történelemben: a Hősök terén újratemették Nagy Imrét, én meg délután megnyitottam Budapest talán ötödik magánéttermét. (...) és én minden héten Bécsben voltam a piacon. Friss halak, rákok, kagylók, olykor zöldség is fért a csomagtartóba, hiszen ezek itthon nem voltak beszerezhetőek. Ma már ez teljesen érthetetlen annak, aki mondjuk húsz éve nyitott éttermet. Ekkoriban hiány volt még mindenből. A söröshordót is úgy kellett magamnak gurítva cipelni, aztán persze a piac lassan felvette a versenyt (velem), áru- és étterembőség lett Budapesten."

Fotó: Robinson Restaurant Facebook

A pandémia ragyogó állapotában találta meg a Robinson konyháját, kiváló ízeket és igazán magabiztos teljesítményt felmutatva – 2021-ben pedig csakis egy virágzó folytatást kívánhatunk ennek a vonalnak: klasszikus magyar ételek jóízűen, nem túlgondolva. Nemzetközi sztenderdek erős steak elhajlással, a Dario Cecchini olasz sztárhentes-mesterrel való emlékezetes együttműködés jegyében.

Egy étterem a Városligetben, ahol a turista nem a hagyományos magyar konyha megcsúfolását kapja az asztalra, mi sem jelzi ezt jobban, mint a nagy számú magyar vendég, akik nem csak a híres steakekért és Josperben sült egyéb húsokért járnak vissza, hanem az Újházy tyúkhúslevesért, vagy az előételként készített, krumplis kenyérrel és savanyított zöldségekkel kínált préselt csülökért.

Elegancia árad a falakból, bútorokból, a látvány pedig minden szögből lenyűgöző, de nem kell eltartott kisujjal enni-inni a Robinsonban, nem véletlenül mutatkoznak be családbarát étteremként is. Jó itt (l)enni.

Hortobágyi húsos palacsinta / Fotó: Robinson Restaurant
Borjú bécsi, hagymás burgonyasalátával / Fotó: Robinson Restaurant
Közönségkedvenc ételek: "Jó magyar marhagulyás", hortobágyi palacsinta, borjúpaprikás galuskával, Josperben sült húsok, Dario burger

Robinson Étterem

Budapest, XIV. kerület, Városligeti-tó
Az étterem weboldala, Facebook-oldala, Instagramja

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram