Hirdetés

Szerethető éttermek (1. rész): Skatulyákon kívül – Rosenstein Vendéglő

SZERZŐ: DiningGuide
2019. július 11.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Látszólag könnyű megfogni a Rosenstein Vendéglő szerethető mivoltát. Viszont ahogy jobban belegondol az ember, annál nagyobb elismeréssel adózik Magyarország minden bizonnyal legnívósabb vendéglője iránt.
Hirdetés

Nagy hangsúly van a vendéglő szón – talán különösebben magyarázni sem kell a jelentőségét a tengernyi étterem, bisztró bár, gasztrobár körében. Valami, ami a miénk.

A vendéglő alapítója és séfje Rosenstein Tibor, akit egykor a szintúgy legendás Kispipa Vendéglő konyhájáról ismerhetett Budapest étterembe járó közönsége. Amilyen sokszínű kínálattal és óriási forgalmat bonyolítva működött anno a Kispipa, ezt a szellemiséget vitte tovább a séf a Mosonyi utcába, igazítva az idők szavához. És míg a Kispipa híresen mintegy 300 tételes étlapot vitt, Rosenstein már rövidített az ételsoron, habár a mai trendek ismeretében még mindig igen bőséges a kínálatuk. E tekintetben a régi iskola képviselői.

Tibor és Mira, az egyik unoka

A Keleti pályudvar mögötti utcában nemhogy hosszú-, de rövidtávú sikert sem jósoltak az étteremnek. Rosenstein Tiborék nem hallgattak a szirénhangokra. Az 1996 óta töretlen nyitvatartás márpedig őket igazolja.

A 2016-os Dining Guide Gálán apa és fia, Tibor és Róbert

Ők hittek a tézisben: ha jót csinálsz, az kevésbé ideális – vagy annak tartott – helyen is megtalálja a közönségét (helló, Olimpia Vendéglő, Anyukám Mondta és Pizza, Kávé, Világbéke!). Idősebb Rosenstein szerencsére hallgatott a sugallatra, és a finoman szólva sem úri és frekeventált környéken is megalapította vendéglőjét. Érdekes egyébként belegondolni, hogy mennyi szupernek tartott lokációjú vagy éppen menő budai helyen gründolt étterem megy csődbe ilyen-olyan okokból.

Robert de Niro és Andy Vajna a Rosensteinben

Lelket költöztetni valahová, az teljesítmény. Szó sincs persze tündérmeséről. Attól, hogy ott a lélek, az odaadás egy helyen, még lesz sikeres vállalkozás. Amilyen csupamosoly és kedvesség jellemzi a Rosenstein család minden tagját, úgy a legjobb értelemben vett szigorúság is. Rosenstein Tibor, ahogy meséli, mielőtt kimennek a tányérok az asztalokra, mintha nem is a szemével nézné őket. Mintha két kamera lenne a helyükön: árgus szemekkel vizsgálja az ételeket, különleges képessége pedig, hogy akár kóstolás nélkül, ránézésre kiszúrja a hibákat.

Töltött paprika, sült petrezselyemmel, Rosenstein Vendéglő

Rosensteinéknél már akkor comfort foodok szerepeltek az étlapon, amikor a magukat a jobbak közé soroló éttermek bonyolult fine dining fogásokkal igyekeztek megtalálni a maguk közönségét. Ma már talán kevésbé érezzük ennek a súlyát, de az ország legjobb éttermeinek körében sokáig elképzelhetetlenek lettek volna azok az ételek, amik náluk az idén 23 éves nyitvatartás óta egészen magától értődőek. Soha nem volt ciki számukra a borjúpaprikás tojásos galuskával, a rántott hús, sőt az olyan, leginkább házias ételek, mint a kocsonya, a sólet vagy a szalontüdő.

Rosenstein-féle Szalontüdő

Hozzá kell persze tenni, hogy az étterem házias jegyei – ha úgy vesszük – megtévesztők. A Rosenstein közel sem a kockásabroszos kisvendéglők világát idézi a tányérokon.

Egyszersmind bizonyítják, hogy a gourmet konyha nem egyenlő a határtalan vitt kísérletezőkedvvel.

Nekik éppen az áll jól, hogy ismerik a határokat: ha őhozzájuk beül a vendég egy jó borjúlábszárat enni, biztosan nem arra lesz kíváncsi, hogy milyen módon lesz nehezen felismerhető, sőt. Ugyanazt azonos módon is színvonalon készíteni igenis dicsőség.

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram