Vitathatatlan, hogy a hal a kínai holdújévi vacsoraasztalok kötelező fogása. Aki ebben a 16 napon át tartó ünnepi időszakban halat fogyaszt, az jólétet és bőséget remél az élettől. Ennek egyszerű oka van: kínaiul ugyanis maga a “hal” szó vagyis a 鱼 Yú pont úgy hangzik, mint a “többlet” szó.
Bár a mókushal egy valóban létező halfajta - főleg a korallzátonyok éke ez a nagy szemű, élénk vöröses-narancssárgás, tüskés hátuszonnyal rendelkező faj - a következő recept csupán nevében azonos az említett ócenlakóval. Wang Mester receptjének főszereplője az amur nevű, Kelet-Ázsiában őshonos folyami hal, a recept elnevezése pedig az étel formájából ered. Fogyasztása leginkább a kelet-kínai Csiangszu tartomány konyhájára jellemző. Ez az étel rendkívül izgalmas, édes-savanyú ízvilággal rendelkezik, amely kívül ropogós, belül pedig isteni puha.

Hozzávalók:
- 1 kg amur
- keményítő
- 1 tojás
- 4 evőkanál paradicsomszósz
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál fehér ecet
- 1 evőkanál szójaszósz
- só
- 1 evőkanál bor
- 100 ml víz
Lépések:
1. Vágjuk fel a halat a hátán ügyelve arra, hogy a hasi terület húsa és bőre tartja majd össze a halat. Távolítsuk el a csontokat és szálkákat, igyekezzünk sértetlenül megőrizni a hal formáját. Ejtsünk kereszt vágásokat a hal mindkét oldalán, ügyelve arra, hogy ne vágjuk le a hal bőrét. Szórjuk meg sóval és locsoljuk meg borral, majd 15 percig pácoljuk.
2. Készítsük el a hal bundáját!
Verjük fel a tojást. Majd borítsuk be egy réteg száraz keményítővel a halat és mártsuk bele a tojásba úgy, hogy a hal mindenhol legyen egyenletesen tojásos kívülről, de különösen a keresztben vágott részek.
3. Öntsünk annyi olajat a serpenyőbe, hogy az egész halat ellepje és körülbelül 180 fokon süssük meg. Fogjuk meg a halat a farkánál és lassan csúsztassuk le a halfejet a serpenyőbe. Ügyeljünk a mókus alakjára a vágásnál. Az egész halat aranybarnára és ropogósra sütjük majd kivesszük az olajból.
4. Készítsük el a szószt!
Hagyjunk egy kevés olajat a serpenyőben, adjuk hozzá a paradicsomszószt és lassú tűzön addig süssük, amíg az olaj megpirul. Adjuk hozzá a cukrot, fehér ecetet, szójaszószt és vizet, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a keményítőt is és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Majd kapcsoljuk le a tüzet.
5. Tálaljuk és öntsük rá a szószt!
A sült halat a tányérra helyezzük és egy kanál segítségével egyenletesen öntsük a halra az édes-savanyú szószt.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.