Hirdetés
Hirdetés

Szerencsehozó „mókushal” Wang mester receptje alapján 

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2025. január 30.
A kínai holdújév, a kígyó éve január 29-én vette kezdetét – azonban az ünnepi mulatságok a hagyomány szerint egészen február 8-ig tartanak. Bár ezt a fogást a haladó szakácsoknak ajánljuk, az esetleges kudarc esetén sem érdemes elkeseredni, hiszen Wang mester éttermében, az Eastwinben is megkóstolható.
Hirdetés

Vitathatatlan, hogy a hal a kínai holdújévi vacsoraasztalok kötelező fogása. Aki ebben a 16 napon át tartó ünnepi időszakban halat fogyaszt, az jólétet és bőséget remél az élettől. Ennek egyszerű oka van: kínaiul ugyanis maga a “hal” szó vagyis a 鱼 Yú pont úgy hangzik, mint a “többlet” szó. 

Bár a mókushal egy valóban létező halfajta - főleg a korallzátonyok éke ez a nagy szemű, élénk vöröses-narancssárgás, tüskés hátuszonnyal rendelkező faj - a következő recept csupán nevében azonos az említett ócenlakóval. Wang Mester receptjének főszereplője az amur nevű, Kelet-Ázsiában őshonos folyami  hal, a recept elnevezése pedig az étel formájából ered. Fogyasztása leginkább a kelet-kínai Csiangszu tartomány konyhájára jellemző. Ez az étel rendkívül izgalmas, édes-savanyú ízvilággal rendelkezik, amely kívül ropogós, belül pedig isteni puha. 

Hozzávalók: 

  • 1 kg amur
  • keményítő
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál paradicsomszósz
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál fehér ecet
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál bor
  • 100 ml víz

Lépések:

1. Vágjuk fel a halat a hátán ügyelve arra, hogy a hasi terület húsa és bőre tartja majd össze a halat. Távolítsuk el a csontokat és szálkákat, igyekezzünk sértetlenül megőrizni a hal formáját. Ejtsünk kereszt vágásokat a hal mindkét oldalán, ügyelve arra, hogy ne vágjuk le a hal bőrét. Szórjuk meg sóval és locsoljuk meg borral, majd 15 percig pácoljuk. 

2. Készítsük el a hal bundáját!

Verjük fel a tojást. Majd borítsuk be egy réteg száraz keményítővel a halat és mártsuk bele a tojásba úgy, hogy a hal mindenhol legyen egyenletesen tojásos kívülről, de különösen a keresztben vágott részek. 

3. Öntsünk annyi olajat a serpenyőbe, hogy az egész halat ellepje és körülbelül 180 fokon süssük meg. Fogjuk meg a halat a farkánál és lassan csúsztassuk le a halfejet a serpenyőbe. Ügyeljünk a mókus alakjára a vágásnál. Az egész halat aranybarnára és ropogósra sütjük majd kivesszük az olajból. 

4. Készítsük el a szószt!

Hagyjunk egy kevés olajat a serpenyőben, adjuk hozzá a paradicsomszószt és lassú tűzön addig süssük, amíg az olaj megpirul. Adjuk hozzá a cukrot, fehér ecetet, szójaszószt és vizet, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a keményítőt is és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Majd kapcsoljuk le a tüzet.

5. Tálaljuk és öntsük rá a szószt!

A sült halat a tányérra helyezzük és egy kanál segítségével egyenletesen öntsük a halra az édes-savanyú szószt.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram