Hirdetés
Hirdetés

Fűszer, amihez vér tapad: a szerecsendió története

SZERZŐ: DiningGuide
2019. október 4.
A szerecsendió évezredeken át a világ egyik legritkább fűszerének számított. Amikor ritkaságról beszélünk, nem túlzunk: egészen az 1700-as évekig kizárólag egy aprócska kelet-indonéz szigetcsoport, a Banda-szigetek látta el a világot szerecsendióval. A sáfrányhoz és a vaníliához hasonlóan rengeteg vér folyt érte a történelem során, és sokáig a világgazdaság egyik motorjának számított. Ismerjük meg a történetét!
Hirdetés

A "világ első multicége" tette rá a kezét

Az angolok később a hollandok szerecsendió-egyeduralmát megelégelve ott keserítették meg a hódítók életét, ahol csak tudták.

A szerecsendió-monopólium vége – kis francia leleménnyel

Az 1700-as években egy jó üzleti vénával megáldott,

leleményes francia kertésznek, Pierre Poivre-nek sikerült néhány facsemetét kicsempésznie a szigetekről.

A franciáknak így hamarosan saját ültetvényük lehetett Mauritiuson, amivel véget vethettek az évszázados holland monopóliumnak. A hollandoknak a kegyelemdöfést végül egy néhány évig tartó angol fennhatóság jelentette, ami lehetőséget teremtett a briteknek, hogy saját gyarmataikon kezdjék el termeszteni a kincset érő fűszert. Így válhatott a Karibi-térségben található Grenada szigete – amit szó szerint egy fél világ választ el az eredeti termőhelytől – a világ második legnagyobb szerecsendió-termesztőjévé.

Mi a szerecsendió titka?

„egy dél-amerikai sámán szerecsendiót fogyasztva extatikus állapotba került és próféciákat mormolt maga elé.”

"Vállalkozó kedvű" drogfogyasztók mind a mai napig használnak szerecsendiót, habár beszámolóik szerint fogyasztását nem csak hallucinációk és lebegésérzet, hanem hányás, majd súlyos másnaposság kíséri.

Szerecsendió a konyhában: mibe reszeljük?

forrásunk volt. Képek forrása.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram