Hirdetés
Hirdetés

Szeptember 29. a kávé világnapja

SZERZŐ: DiningGuide
2016. szeptember 30.
A kávé napját eredetileg Japánban kezdték ünnepelni, majd Amerikában is népszerű lett, és most már 11 éve minden évben ünneplik a jeles napot. Mivel a kávé a víz után a leggyakrabban fogyasztott ital, nyilvánvalóan megérdemel egy saját napot. Ami a világ kávéfogyasztását illeti, az Egyesült Államokban fogy a legtöbb kávé, egy főre leosztva azonban a […]
Hirdetés

A kávé napját eredetileg Japánban kezdték ünnepelni, majd Amerikában is népszerű lett, és most már 11 éve minden évben ünneplik a jeles napot. Mivel a kávé a víz után a leggyakrabban fogyasztott ital, nyilvánvalóan megérdemel egy saját napot. Ami a világ kávéfogyasztását illeti, az Egyesült Államokban fogy a legtöbb kávé, egy főre leosztva azonban a finnek viszik a prímet, akik akár napi 5 csészével is elfogyasztanak.
Magyarországon 10 emberből 8 kávéfogyasztó, és a tej a legnépszerűbb kiegészítő. Itthon a markánsabb ízű, erős kávék hódítanak. Az elmúlt 5 évben a specialty kávézók nyitása lehetőséget kínál a fogyasztóknak különböző eredetű és típusú italok fogyasztására. A specialty mint fogalom a különleges minőségű kávékat fémjelzi, egy-egy adott termőterületről származó különlegességeket, egyedi, kifinomult ízvilággal. Ma már természetes, hogy a 'mainstream' kávék mellett az itthoni kínálatban is szerepelnek helyi pörkölésű kávék.
Tények a kávéról:

  • Népszerűsége a serkentő hatásában rejlik, mára már azonban a gasztronómia fontos eleme és fogyasztása kulináris élménynek is tekinthető. Több, mint 900 illékony aromája rendkívül változatos felfedezésekre ad lehetőséget.
  • A termelőtől a fogyasztóig rendkívül hosszú és összetett út vezet, mely legalább 10 lépést és több mint 10 ezer km távolságot jelent.
  • Legalább 125 millió embernek ad munkát a világon.
  • Leggyakrabban készített változatai: espresso, lungo, americano, és persze a tejes változatok, a cappuccino és a latte macchiato.

kave-napja-nespresso-infografika
 
 
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram