Hirdetés
Hirdetés

Szenzáció Firenzében! Szepsy István a Golden Vines Hall of Fame legújabb tagja, a Szepsy Pincészet pedig Európa legjobb borászata

SZERZŐ: Király Márton
2022. október 16.
Hatalmas örömmel számolhatunk be arról, hogy vasárnap este a II. Golden Vines Awards díjazottjai között magyar név is szerepelt.
Hirdetés

Ahogyan arról korábban a Dining Guide is beszámolt, a hétvégén rendezték meg a bor világának egyik legfontosabb eseményét. Október 14. és 16. között tartották ugyanis a fine wine Oscar-gálájaként is emlegetett Golden Vines Awards díjkiosztó ünnepségét.

A háromnapos rendezvénysorozaton festői helyszíneken egymást érték az exkluzív vacsorák, borkóstolók, jótékonysági árverések, különleges italok, és a fine wine világának állócsillagai által bemutatott mesterkurzusok. Az utóbbiak közül talán a legfontosabbat Ifjabb Szepsy István tartotta szombaton, aki elhozta a Palazzo Tornabuoni tükörtermébe Tokajt és Mádot, a világszínvonalú Szent Tamás, Urbán és Úrágya dűlők furmintjait. Természetesen a Szepsy névvel fémjelzett szamorodnit és hat puttonyos aszút is volt lehetősége a közönségnek megkóstolni.

A Szent Tamás dűlő Fotó: facebook.com

Ezzel a Szepsy név és a Tokaji bor méltó környezetbe került, olyan nevek mellé, mint a Krug Champagne, Hennessy, vagy éppen Dom Pérignon. Erről a Magyarországot és Tokajt a világ bortérképére felhelyező eseményről a Dining Guide már hírt adott, azonban a meglepetéseknek és történelmi jelentőségű elismeréseknek ezzel korántsincs vége!

Hatalmas örömmel számolhatunk be ugyanis arról, hogy vasárnap este a II. Golden Vines Awards díjazottjai között magyar név is szerepelt.

Mára legendássá vált életművét elismerendő Idősebb Szepsy István elnyerte a 2022 Golden Vines® Hall of Fame Award díjat, azaz bekerült a Hírességek Csarnokába, a Szepsy Pincészet pedig megkapta a 2022 Golden Vines® Best Fine Wine Producer in Europe díjat, azaz Európa legjobb pincészetének választották.

A 2022-ben kiosztásra kerülő Golden Vines® díjak teljes listája a következő:

  • A Golden Vines® Európa legjobb borászatának járó díjat a Szepsy Pincészet kapta.
  • Amerika legjobb borászatának a Santa Cruzban, Kaliforniában található Ridge birtokot választották.
  • Az Amerikán és Európán kívüli legjobb borkészítő díját az ausztráliai Penfolds vihette haza.
  • A Gucci Golden Vines® Fenntarthatósági Díjat a Louis Roederer Champagne – ház nyerte el.
  • A Casa Ferreirinha Golden Vines® Innovációs díjat a Wine-Searcher, új-zélandi székhelyű borkereskedéssel foglalkozó vállalat kapta.
  • A VistaJet Golden Vines® Az év új felfedezettjének járó díját egy dél-afrikai borászat, a Sadie Family Wines vitte magával swartlandi, otthonába.
  • A Robb Report Golden Vines® A világ legjobb borászatának járó díj is méltó helyre került, Burgundia legendás birtoka, a Domaine de la Romanée-Conti nyerte meg.
  • A Macallan Golden Vines® Hírességek csarnokának legújabb tagjává Idősebb Szepsy Istvánt választották.
  • Az SGC Golden Vines® Posztumusz Díjjal Becky Wasserman, a „néhai burgundiai pionír” munkásságát ismerték el.
  • A Liquid Icons borkultúráért és vendéglátásért tett kiemelkedő munkát elismerő díjának pedig Grant Ashton, a legendás klub, a 67 Pall Mall alapítója és ügyvezető igazgatója örülhetett.

 

Minden győztes különleges trófeát kapott, amelyet a Golden Vines® szponzora, a Gucci tervezett, és egy erre az alkalomra készített, díszes ládikóban helyeztek el. A díjak jelentőségét tovább növeli, hogy a hihetetlenül impozáns lista világhírű nevei között a Szepsy az egyetlen név, mely kétszer is szerepel!

Könnyező tőke a Szent Tamás dűlőben Fotó: facebook.com

Megkeresésünkre a díjakat átvevő Ifjabb Szepsy István mesélt nekünk arról, hogy mit jelent számukra ez az elismerés.

Mit jelent ez a díj szakmai szempontból?

Ifjabb Szepsy István: Ez egy olyan díj, amit azoknak osztanak ki, akik 2022-ben is képesek valami újat, valami meglepőt mutatni, megújulni a borvilágban. A díjakat szavazás útján osztják ki, ez úgy megy, hogy öt hónapon keresztül, januártól május végéig minden szakmai platformon megjelenítik a szavazás lehetőségét, nem kötelező persze, de lehet szavazni. Aki például WSET-iskolába, vagy Sommelier-képzésre jár, borkereskedő, vagy valahogyan igazoltan kapcsolódik ehhez a szakmához, az egy adott adatbázisból szavazhat a választottjára. Erre a listára felkerülni pedig csak korábbi, nemzetközi sikerek alapján lehetséges. Ezt a listát titkosan állítják össze, amit én leszűrtem, az az volt, hogy ide a Szepsy Pince olyan borokkal került be, amik Londonban voltak nagyon sikeresek. A londoni piacon 22 éve vagyunk jelen, emiatt figyelhettek fel ránk. A szavazatokat a beérkezés után persze nagyon átnézik, hónapokig vizsgálják a hitelességüket, úgyhogy egy nagyon jelentős, az egész szakmát érintő, az egész szakmát bevonó díjról besszélünk.

Tokaji látkép a Szent Tamás dűlő tetejéről Fotó: facebook.com

Egészen pontosan 106 ország 943 vezető borszakértője állította össze a díjazásra felterjesztett borászok és borászatok listáját, majd szavazott a Golden Vines® Awards későbbi győzteseire. A szavazók között 56 Master of Wine, 32 Master Sommelier, 72 Advanced Sommelier és 250 WSET diplomás volt. A szavazást a Deloitte LLP független bizottsága bírálta el, a szervező Liquid Icons szavazási szabályainak megfelelően. A Master of Wine, Master Sommelier és Advanced Sommelier képesítéssel rendelkezők felterjesztést megelőző kutatómunkáját és későbbi szavazatát az Institute of Masters of Wine, valamint a Court of Master Sommeliers (európai és amerikai tagozata is) külön ellenőrizte. – Dining Guide

És mit jelentenek ezek a díjak a Szepsy név számára, személyesen?

Tulajdonképpen nem nagyon tudok másik olyan díjat mondani a világon, ami ennyire fontos lenne a márkaépítés szempontjából. Itt ez most azért kulcsfontosságú, mert a Hall of Fame díj az az egész esemény legnagyobb díja. És azért, mert most először került magyar márka a csúcs nemzetközi márkákkal közös rendezvényre. Ez egy abszolút első alkalom, ilyenre nem volt még példa. És egy ilyen díjat akkor ítélnek oda valakinek, amikor a szervezőkben már nem maradt kérdés. Az lehetséges, hogy abból a kétszázötven emberből, aki itt volt az ünnepségen, százötven még soha nem hallott a Szepsyről, itt gazdag vendégek vannak, nem a szakma. De rólunk egy nagyon komoly szakmai stáb hosszú munkával állapította meg, hogy beférünk ide, és beillünk közéjük.

Milyen érzés most célba érni?

Mi arra készülünk nagyon régóta, hogy ide megérkezzünk. És most, hogy itt vagyunk, kicsit azt érezhetjük, hogy persze jó megérkezni, de az ide vezető hosszú út volt az, ami igazán izgalmas volt, ami számított. Nagyon-nagyon jó érzés, de tudom azt is, hogy számunkra most egy másik világ kezdődik, vannak dolgok, amiket máshogyan fogunk innentől csinálni.

Szent Tamás dűlő / Fotó: Szepsy

Milyen változástatásokra lehet számítani?

Egy ilyen díjjal együtt jár sok olyan dolog, ami nem a hétköznapjaink, a megszokott életformánk része. Általában nem járunk szmokingban Firenze belvárosába szórakozni minden hétköznap, és tudom azt, hogy ezek után sok mindenre kell majd figyelnünk, amelyekre eddig nem figyeltünk a hétköznapok során. Persze a szőlőt ugyanúgy művelni kell, a pincében a munkát el kell végezni, nem erre gondolok. De vannak dolgok, amiket innentől, azért hogy a stílus, a minőség megmaradjon, és hogy tovább tudjunk menni ezen az úton, másképpen kell kezelnünk. Mert készen még nem vagyunk, csak az út legelején járunk. Ide megérkeztünk, ez egy fontos mérföldkő. Azt jelzi számunkra, hogy a munkánkban körülbelül hol tartunk, és hogy mi következik. Itt van a következő évjárat, rengeteg ötlet, kísérlet, munka, fejlesztés, amit még ki szeretnénk próbálni, ami éppen csak elindult. És nincs bennem kétség, hogy ezt az utat végig fogjuk járni.

Tovább olvasok:

 

 

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram