Hirdetés
Hirdetés

Szentségtörés a krumplipürét mikróban készíteni? A Netflix sztárséfe így ajánlja!

SZERZŐ: DiningGuide
2021. december 21.
Egy kis krumplipüré-beavatás következik David Chang álláspontja. Kísérletezni a fazék és a mikrohullámú sütő adta püréélmény között pedig ér!
Hirdetés

A „gyors" burgonyapürék megszületése

A 20. század elején a háztartásokban megjelent a krumplinyomó. Az a bizonyos fém tárgy, amely hasonlít egy túlméretezett fokhagymapréshez. Ha a főtt burgonyát a prés alján lévő apró lyukakon keresztül nyomjuk át, finomabb, rizs méretű darabokat kapunk. Azonban ez sokaknak fárasztó és hosszadalmas módszernek tűnt. Valami egyszerűbbre vágytak.

Már az ókori inkák idejétől kezdve dolgoztak fel emberi fogyasztásra szárított burgonyát, az 1700-as évek végén pedig már kísérleteket végeztek az ipari szárítással. Az 1950-es években az Egyesült Államok kutatói kifejlesztettek egy új módszert a burgonya dehidratálására, amelynek eredményeként olyan burgonyapelyhek keletkeztek, amelyek otthon gyorsan rehidratálhatók. Az egyik legfontosabb fejlemény az volt, hogy megtalálták a módját, miként lehet a főtt burgonyát sokkal gyorsabban kiszárítani. Ezek a burgonyapehelyek tökéletesen illeszkedtek az úgynevezett kényelmi termékek akkoriban berobbanó piacához, és hozzájárultak a burgonyafogyasztás fellendüléséhez az 1960-as években. Az instant krumplipüré az élelmiszer-tudomány csodája, de az élelmiszermérnököknek nem sikerült a legfantasztikusabb ízminőséget megalkotniuk.

Gyorsmegoldás Amerikából

A tökéletes krumplipüré neve Joël Robuchonéval forrt össze

A tökéletes krumplipüré elkészítésének metódusa mindaddig vita tárgyát fogja képezni, amíg szakácsok és háziasszonyok (no és otthon főző férfiak) lesznek. Habár a recept pofonegyszerűnek tűnik, az elkészítési módok sokszínűen változhatnak a felhasznált burgonya típusa és a technika függvényében, nem beszélve a hőmérsékletkezelésről és a fűszerezésről.

A legendás séf, Joël Robuchon nevéhez fűződik a tökéletesen krémes burgonyapüré előállításának technikája, amelynek során áttörjük a főtt krumplit egy szitán, majd jóval több vajat adunk hozzá, mint amennyi valójában ésszerűnek tűnne.


Gyorsított eljárás David Changgal

David Chang séf, a Netflix Ugly Delicious című kulináris sorozatának sztárja és sikeres étteremtulajdonos Amerikában, ezzel szemben egy igencsak ellentmondásos burgonyapüré-recepttel lepte meg közönségét egy minimális erőfeszítéssel elkészíthető változattal.

Chang régóta kiáll a mikrohullámú sütő kulináris előnyei mellett,

nemrég egy tál krumplipürét készített el mikrohullámú sütőben. Először egy tál megmosott, egész burgonyát 12 percen át mikrózott, de ha kisebb darabokra vágta volna őket, akkor valószínűleg elég lett volna hét-nyolc perc is a „főzésre”. A gyorsított procedúrát a vaj, tejszín és fűszerek hozzáadásával fejezi be.

Leendő vendégei megnyugtatása kedvéért még megjegyzi, hogy azért az éttermeiben nem ezt a módszert alkalmazza, ha krumplipüré-készítésről van szó.

Sokaknak azonban ez már otthon sem fér bele. Sőt, hiába vallja Chang, hogy a mikró minden idők legjobb gőzsütője, és hihetetlenül egyszerű módja az ételkészítésnek, az emberek egy része egy ideje gyanakvóvá vált a mikrohullámokat illetően, és igyekeznek ezt a konyhai eszközt minél kevesebbet, vagy ha lehetséges, egyáltalán nem használni. Arról nem is beszélve, hogy a friss, a tűzhelyen vagy a sütőben újramelegített ételeknek teljesen más állaguk és ízük van, mint azoknak, amelyeket megmikrózunk.

Ne hagyja ki Joël Robuchon receptjét sem!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram