Hirdetés
Hirdetés

Széll Tamás mesél rozé kacsáról, combról, házi rilette-ről

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2020. december 27.
Kiskori sparheltes ízemlékei még mai napig elkísérik Széll Tamást, aki most kacsasütési praktikáiról mesél nekünk. Egészben sült szárnyasról, mellről, combról, májról és kedvenc, unortodox rilette receptjét is megosztotta.
Hirdetés

Kiskoromban sokat jártunk a rokonokhoz disznóvágásra. Vendégvárónak a háztáji baromfik közül sütöttek egészben kacsát vagy libát, minden extra fűszerezés nélkül, csupán sóval készítve. Betették a régi sparheltbe, a legegyszerűbb módon sült meg, mégis a mai napig emlékszem az ízére. Nagyon jó minőségű volt maga a hús, hiszen tanyán nevelkedett: szaftos volt, de ropogott is, tényleg élénkek az ízemlékeim. Ég és föld a különbség a szabadon kószáló és kukoricázó kacsa és liba íze közt, a zárt tartásúakhoz képest.

Egész kacsa

Én továbbra is a só-bors kettősénél maradok, de ha egészben sütünk, akkor a hasüreget meg lehet tölteni például almával, hagymával, kakukkfűvel, zsályával, fokhagymával, megszurkált egész naranccsal.  Egy ujjnyi vizet öntök alá, alufóliával szorosan letakarom, 140-150 fokon sütöm puhára. Ha kész, a szaftjából kiemelem, rácsra teszem és 200-230 fokon egy kis pírt sütök rá, hogy roppanós legyen a bőr. Semmiképp nem hagyom a tálban, mert az alulról szigetel, ázik a pecsenyelében, ezért használom inkább a rácsot. Locsolgatni nem szoktam, vastag a zsír, ami bőségesen keni magát sütés közben.

A Tüskevárban van egy jelenet: Tutajos lelövi a vadlibát és a parázs fölött megsütik. Az öreg megkéri, hogy szúrja meg a combját, mondván, ha az már jó, akkor a mell is elkészült. Ez nem igaz, mert, ha a comb már jó, a mell már rég kiszáradt. Ezzel nincs mit tenni, az egészben sült szárnyasok tulajdonsága. Amondó vagyok, hogy a mellet fogyasszák a zsírszegényebben étkezők, így jut is, marad is. 

Ha a nagy francia éttermek szárnyassütési technikáját vizsgáljuk, akkor az a magyar közízlésnek és nekem sem feltétlenül felelne meg, mert, ha a mellre koncentrál, bizony a comb kicsit alulkészült. Én úgy szeretem, ha a combból is kifordul a csont. Természetesen kiváló sütési technológiák léteznek, ahol a mell és a comb is együtt készül tökéletesre, de otthon aligha van kedve bűvészkednie bárkinek. Pláne több napos hűtős száraz érleléssel, több órás sütéssel-pihentetéssel.

Kacsacomb

Ha csak liba/kacsacombot készítünk, ugyanez az eljárás. Hagymacikkeken, fokhagymán, kicsi vízzel sütöm, itt viszont nem teszem rácsra a végén, maradhat az edényben. Jó ha alul nem kap pírt, szaftosabb marad.

Kacsamell 

A kacsamell legkedveltebb formája a rozéra sütés. Fontosnak tartom, hogy precízen körbefaragjam a zsírdarabkákat és utána úgy irdalok, hogy semmiképp ne karistoljam a húst. Ehhez rutin és egy éles kés kell, meg persze kézügyesség. 

Első lépésként száraz serpenyőben, bőrén sütöm meg a mellet. Ha felpúposodik a közepe, ezt is nyugodtan nyomjuk le, akár a halakat. Ha sok zsír olvad ki a mellről, olyankor le szoktam kanalazni, hogy minél sültebbre készülhessen. Sokan keresik a nagyon ropogós bőrt, de ez sosem lesz olyan roppanás, mint a combnál. Ez egy más élmény, mindig lesz egy kis gumissága. A húsos oldalának is adok egy kis pörzsanyagot. Ezután sütőbe teszem, kedvtől függően 120 fokon, amíg rózsaszínre nem sül, ennek maghője 54-56fok körül kell legyen — körülbelül 10-15 perc elég lesz hozzá. Ha 180 fokra állítjuk a sütőt, akkor 3-6 perc is elég hozzá. Tehetünk mellé kakukkfüvet, fokhagymát, narancshéjat is, ehhez egy nagyon kevés zsiradéknak kell lennie a serpenyőben, mint vivőanyag. Ha van maghőmérőnk használjuk bátran! De otthon is a drágább, nagyon vékony, szinte tű vékonyságú, szondával ellátott modelleket kedvelem. Egyszer kell csak beruházni!

Nagyon sok függ a hús minőségétől, fajtájától is. Vannak azok a fajták, amelyek inkább fehérednek, nem lesznek rózsaszínek. Ugyanez a helyzet egyébként a bárányhússal is. Ezeknek sem biztos, hogy jól áll a rozé, inkább átsütős fajtáknak ajánlanám őket. Ne feledkezzünk meg a pihentetésről sem! Makacsabb a rostozat, így kicsit többet kell pihennie a kacsahúsnak, mint például egy steaknek. Pihenés után természetesen újra forró serpenyőben temperáljuk röviden. kb. 2mm-es szeletelekre vágva az igazi az élmény, szigorúan rostra merőlegesen, az az a mell hosszukás formájához képest keresztben!

Sokszor látom, hogy egészben, esteleg félbe, vagy darabokra vágva adják ki a mellet, amivel semmi baj nincs. De, ha a vendég vág magának egy kövér darabot, és rágósnak ítéli meg, az szinte biztos, hogy nem a húsminőség miatt, hanem a nem megfelelő falat forma miatt van!

Kacsa rilette 

Szoktam rilette-t is készíteni, pláne az ünnepek alatt. Reggelire, vacsorára tökéletes. Nem is biztos, hogy szabad rilette-nek nevezni az én fajtámat: egyszer vidéken hallottam egy nagyon hasonlóra, hogy a készítője „vágott zsírnak” hívta. Sok hagymát és fokhagymát teszek a comb köré. Szembe szoktam menni a francia receptúrával és le szoktam fejteni a ropogós bőrt, és apróra vágom, mint a petrezselymet… ez egy rögtönzött töpörtyű, nagyon jó ízzel. Hosszú szálakra csipkedem a húst és hozzáadom a bőrt is. Ha úgy van, májat is sütök mellé, és a sült hagymákat is beledobom a tálba, amiben készítem. A kisült pecsenyelevet azonnal hozzákeverem, és kiteszem a teraszra. Figyelem és amikor elkezdi a hideg behúzni, akkor hozzáemulgálom a többi zsiradékot, amíg szépen ki nem fehéredik és kenhető, krémes állagú nem lesz. Míg lehűl, többször átkeverem, hogy a hús-pecsenyelé-zsír emulgálódjon a hidegtől. Végül csatos üvegbe teszem és addig eszem, míg el nem fogy.

Egészben sült kacsamáj, zsírjában

Felhevítem a kacsazsírt, teszek bele paradicsomot, hegyes erős paprikát, vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, egész borsot — ahogy sütöm a zöldségeket, át fog váltani aranybarnára a zsír. A zöldségeket kiteszem egy jénai tál aljába és a májat olyan 8 perc alatt kisütöm. Kiemelem, hagyom, hogy a szaft kicsöpögjön belőle. Ezután ráhelyezem a jénaiban lévő zöldségekre, és nyakonöntöm annyi zsírral, hogy ellepje. Hidegben tároljuk, és, ha nem vagyunk falánkok, akkor akár fabontásig is csemegézhetünk belőle. 

Otthoni konfitálás

A konfitálás áldásos hatása akkor érezhető igazán csontos kacsa vagy libacombnál, ha stabilan és precízen 68-75fok körül készül el a comb több óra alatt. Otthoni körülmények közt rengeteg a buktató. Ezerszer hallottam már, hogy sosem készült el a konfitálandó étel, mert hiába állítjuk például 70 fokra az otthoni sütőnket, akár 15 fokkal is hidegebb lehet, ahol igazából sosem készül el a csontos-bőrös comb. A 70 fok úgy 70 fok, hogy mikor a sütőbe rakjuk a combokat a zsírral, annak a zsírnak a combokkal együtt már 70 foknak kell lennie. Nem hűlhet lejebb! Sokan éppen kiolvasztják a zsírt, amit a hűtőhideg combra öntenek és úgy kerül a sütőbe. Így tényleg sosem fog elkészülni.

A konfitálás precíziós hőkezelés, ha magasabb hőfokon végezzük, a rostok pont ugyanolyan állagúak lesznek, mintha sütöttük volna, nem lesz semmi különbség. Viszont egy csomó időt és zsírt pazaroltunk feleslegesen. A konfitálást hagyjuk meg az éttermeknek, ahol egyszerre 100 darab, vagy még több combot lehet így fantasztikusan elkészíteni és tartósítani. Ha azt hisszük, hogy sercegő zsírban készítjük a combot és konfitálunk, tévedünk! Az valójában bő zsírban való sütés. Minek 2 kiló zsírral vacakolni otthon 8 darab comb miatt?

Ez persze csak az én álláspontom. Vájtfülű megrögzött konyhaördögök, meg az Anger-félék, nyugodtan konfitáljanak otthon, hajrá!

Egy remek köret, mellhez, combhoz

Gyerekkorom nagy kedvence volt a káposztás burgonya, a Stand25-ben is szerepeltetni szoktuk az étlapon. Egyszerű elkészíteni: egy nagyobb serpenyőben kockára vágott 1:1 arányú fehérkáposztát és burgonyát kacsazsíron, só-bors-kömény-fokhagyma négyesével szotírozom. Lényegében egy pirított hagymás törtburgonya lesz belőle, remek állagú káposztával hagyma helyett. Nem csak kacsa mellé, de például hurka körítésének is szuper. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram