Sok horgász barátom van, aki szeptemberben nagy örömmel ír, hogy már megfogta a karácsonyi süllőt, bent pihen a mélyhűtőben. Ha vannak horgász ambícióink, akkor decemberben a csukát, süllőt bátran meg lehet fogni, ekkor foghatóak igazán, szezonjuk van! Nem szeretem a hal fagyasztását, de ha mégis így tudjuk megoldani, (ez a gyakoribb) az a legszerencsésebb, ha hűtőben olvasztjuk ki. Szépen, türelmesen, akár 3-4 nap alatt. Ne tegyük ki szobamelegbe, semmiképp ne dobjuk a fagyos halat hideg, pláne ne melegvízbe! Tervezést igényel ez, mert szükség van a 3-4 napos olvadásra.

A halhúst 10%-os hideg sóoldattal tudjuk hatékonyan rehidratálni. Egészben, vagy filében belehelyezzük, és vastagságtól függően tíz percet-fél órát áztatjuk az oldatban. A puha szerkezetű, zsíros fajtáknak (pl: lazac, pisztráng) ez nagyon jól áll. Szinte elérhetjük azt az állapotot, mintha nem is lett volna lefagyasztva az alapanyag. A vastagabb húsú halak egyébként is szeretik a sóoldatot, mert az utánsózáskor annyira nem tud a szerkezetbe épülni a sókristály. Az oldattal elindítod a fehérjéket és nagyon szaftos lesz a fogás.

Fontosnak tartom, hogy csontján és bőrén süssük. A bőrös hal esetében egy kicsit beolajozzuk a felületét. A vájtfülűbbek otthon bejáratott, már filmréteges serpenyőben is készíthetik, de a teflon serpenyő is megfelel és sikerélményt okoz.

Felforrósítjuk és szigorúan bőrén kezdjük meg a sütést. Le kell nyomni picit, mert elkezd pattogni a bőre — ha lenyomjuk, ki fog simulni. Aranysárgára, aranybarnára sütjük, de közben nem forgatjuk, nem piszkáljuk. Levesszük a serpenyőt a tűzről és közepes lángra állítjuk a tüzet. Jöhet egy nagy adag vaj, egy kövér citromhéj, egy gerezd fokhagyma is. A hal nagyon jó hordozó, hálás ezért az aromatizálásért. A habzó vajjal addig sütögetjük, folyamatosan locsolgatjuk egy evőkanál segítségével, amíg el nem készül. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy hegyes kiskéssel a legvastagabb pontjába beszúrunk. Ha szépen besiklik, nincsen gumis ellenállás, elkészült a hal. Se előbb, se később ne vegyük le a tűzről!

Imádom az egészben sült pisztrángot, tizenezrekért lehet a horgászboltokban kapni melegen füstölőt, amiben 25 perc (télen 40) alatt akár 6 db pisztráng is elkészülhet akár szabad ég alatt. A hasüregbe változatos zöldfűszereket, citromot, fokhagymát teszünk. Hazai angolnát is szoktam füstölni benne, ez valamivel macerásabb és hosszabb folyamat, de megéri a fáradozást!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.