Hirdetés
Hirdetés

Szelíd kávéalkímia: cold brew

SZERZŐ: DiningGuide
2017. július 13.
Tombol a hidegen fogyasztható kávék szezonja. A frappéról és a jegeskávéról még lesz szó, de ezt a témát muszáj a cold brew-val, a hidegen „főzött” kávéval indítanunk. A legelhivatottabbak pedig az otthoni elkészítéssel is próbálkozhatnak. A cold brew eljárás lényege, hogy a kávéőrleményt 10-12 órán át hideg vagy szobahőmérsékletű vízben áztatják, majd fogyasztás előtt leszűrik. Ez […]
Hirdetés

Tombol a hidegen fogyasztható kávék szezonja. A frappéról és a jegeskávéról még lesz szó, de ezt a témát muszáj a cold brew-val, a hidegen „főzött” kávéval indítanunk. A legelhivatottabbak pedig az otthoni elkészítéssel is próbálkozhatnak.
A cold brew eljárás lényege, hogy a kávéőrleményt 10-12 órán át hideg vagy szobahőmérsékletű vízben áztatják, majd fogyasztás előtt leszűrik. Ez rendkívül hosszú időnek tűnik, de ha belegondolunk, hogy egy espresso készítése során a kávégép nyomás alatt préseli át a 90-96 Celsius-fokos vizet a kávéőrleményen, máris érthetővé válik a különbség. Egy kávégép egyébként körülbelül 20-30 másodperc alatt készít el egy espressót.

Ehhez az eljáráshoz feltétlenül frissen őrölt kávé szükséges, mivel a kávéőrlemény a levegőn oxidálódik, veszít íz- és illatanyagaiból (igaz, már eljárásokhoz is a frissen őrölt ajánlott). Sokan próbálkoznak otthoni megoldásokkal, de számos, speciálisan cold brew-hoz kifejlesztett „kávéfőző” is elérhető már, amelyek megkönnyítik az elkészítést, a kész kávé leszűrését és a tárolást is.
Az eredmény a hagyományos kávénál sokkal kevésbé savas, lágyabb, édesebb ital. Felmelegítve is fogyasztható, de a legtöbb cold brew rajongó inkább hidegen, jégkockákkal szereti, szerintük sokkal frissítőbb így, mint a hagyományos eljárással készült, majd lehűtött kávé.

Hogy mitől lesz lágyabb a kávé?

A kávé savasságát alapvetően a pörkölés határozza meg, de a kávékészítés során természetesen minden részlet szerepet játszik. Mivel a hidegvizes eljárás során soha nem érintkezik forró vízzel a kávéőrlemény, ezért itt más kémiai folyamatok zajlanak le, mint a hagyományos megoldásoknál, amely sokkal lágyabb ízélményt eredményez.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram