Hirdetés

Gitáros burgereknek nevezik azokat a buja építményeket, amik után sem kéz, sem szem nem marad szárazon. Ha szeretjük a jóféle burgereket, de nem ragaszkodunk a véráldozathoz, egyelőre még mindig nem sok hely van a városban, ahonnan igazán jó vegán burgert tudnánk ajánlani. De egy-kettő azért már teljesen biztos választásnak mondható.

Hirdetés

Végigkóstolva a vegán Budapestet, burger ügyben eddig csak a Vegan Love-ot mertük biztosan ajánlani. Meggyőződésem, hogy az ő esetükben a húsos burgeres (Magic Burger) múlt tette meg a hatását. Komplexen kidolgozott, a húsos verziókra nagyban emlékeztető darabok kerülnek ki a pultjukból, mindenféle fiányérzet nélküli. (Legújabban ezzel a pirossal vadítanak.)

Persze nem könnyű vállalkozás szaftos burgereket megkomponálni úgy, hogy vegánként nem csak hogy hús, de sajt, kecskesajt, tojás és hagyományos majonéz sem kerülhet a bucik közé.

A Tökmag burgerei nem azt a ‘juicy’ vonalat képviselik, mint a Vegan Love-éi: az itteni burgerek kicsit szelídebbek, viszont ízben olyan arányosak és jól kitaláltak, hogy immár másodszor is ajánljuk őket.

A Tökmag egy tökmag méretű hely, mindössze néhány ülőhellyel. A pultos srác kedves és informatív, rezzenéstelen arccal sorolja a gluténmentes buci tucatnyi összetevőjét a kölesliszttől a tápióka-keményítőig, az útifűmaghéjtól a bambuszrostlisztig.

Naponta két leves készül, mi a sütőtököset választjuk. A gazdag krémlevesből nem spórolták ki a sütőtököt és a fűszereket sem, de a papírpoharas szervírozás miatt nehezen hűl, ezért inkább félretesszük. Végül csak órákkal később, otthon ettük meg, mégpedig hidegen. Ekkor okozza a zöldségleves a kellemes meglepetést: hidegen még finomabb, mint melegen. A (mézeskalácsba illő) fűszerek így kevésbé intenzívek és kevésbé édes is.

Hirdetés

Persze nem könnyű vállalkozás szaftos burgereket megkomponálni úgy, hogy vegánként nem csak hogy hús, de sajt, kecskesajt, tojás és hagyományos majonéz sem kerülhet a bucik közé.

A Tökmag burgerei nem azt a ‘juicy’ vonalat képviselik, mint a Vegan Love-éi: az itteni burgerek kicsit szelídebbek, viszont ízben olyan arányosak és jól kitaláltak, hogy immár másodszor is ajánljuk őket.

A Tökmag egy tökmag méretű hely, mindössze néhány ülőhellyel. A pultos srác kedves és informatív, rezzenéstelen arccal sorolja a gluténmentes buci tucatnyi összetevőjét a kölesliszttől a tápióka-keményítőig, az útifűmaghéjtól a bambuszrostlisztig.

Naponta két leves készül, mi a sütőtököset választjuk. A gazdag krémlevesből nem spórolták ki a sütőtököt és a fűszereket sem, de a papírpoharas szervírozás miatt nehezen hűl, ezért inkább félretesszük. Végül csak órákkal később, otthon ettük meg, mégpedig hidegen. Ekkor okozza a zöldségleves a kellemes meglepetést: hidegen még finomabb, mint melegen. A (mézeskalácsba illő) fűszerek így kevésbé intenzívek és kevésbé édes is.

@Tökmag Vegan Street Food Facebook.

A tavaly ajánlott Tökös burger még mindig az étlapon van, a hely másik slágere pedig a Céklaburger. Hozzá kell tenni, hogy túl sok konkurense nincsen: a csiperkeburger a harmadik állandó hamburgerük, ezenkívül szendvicseket és lunch boxokat kínálnak (rizstészta és zöldségalapon, sok zölddel).

Sütőtökkrémleves

A szezonális burger pedig így hangzik:

teljes kiőrlésű buci, édesburgonyás borsópogácsa, zöldborsókrém, spenótlevelek, ropogós sárgarépahalom, mentás-újhagymás kesudiószósz.

Mindig érdekel, hogyan sikerül megoldani a gluténmentes opciót, ezért így kérem, még ha minden bizonnyal ez a kevésbé ízletes változat is. A nagy gluténmentes helyzet jelenleg az, hogy a jobbára kukoricalisztes, különféle keményítőkben tobzódó pékáruk általában kellemetlen élményt okoznak, és el sem fogynak. A Tökmag bucija ismerős ízű, és ez nem véletlen. Mint kiderül, nem kísérleteznek így-úgy sikerülő gluténmentes mixekkel: a Szafi Free világos kenyérliszt-keverékét használják.

Komfortmegoldás, mert bár nem saját munka eredménye, az biztos, hogy Burján Szafi keze alatt egy igazán ehető gluténmentes kenyértészta született. Komoly előnye ezeknek a termékeknek, hogy nem csupán glutén-, hanem egyúttal szója-, kukorica- és cukormentesek is. A kommersz gluténmentes lisztkeverékekben ugyanis ezek rendre megtalálhatók, és könnyen előáll az a szituáció, hogy a glutént bár kikerüljük, de ettől még nem étkeztünk egészségesen, mert a háromféle glükóz és a kukoricaliszt egy hízlaló, puffasztó és nem utolsósorban nem jó ízű elegyet alkot.

A buciról tehát elmondható, hogy ugyanezt akár otthon is meg tudnánk csinálni (hiszen a Szafik igazi kényelmi termékek lévén erre vannak kitalálva, gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni őket), ugyanakkor egy teljesen vállalható verzió a gluténmentes pékárura. Az egyszer biztos, hogy a Tökmagban nem csináltak presztízskérdést abból, hogy saját receptet dolgozzanak ki.

Az őszi ajánlat, vagyis a borsóburger kiegyensúlyozott darab. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a borsó egy kicsit unalmas zöldség lesz főszereplőként, de működik a dolog: a zöldségpogácsában az édesburgonya ad egy kis ízlöketet a zöldborsónak; dinamikát ízben a kellemesen hűvös mentás-újhagymás kesudiószósz ad neki, textúrában pedig a gyufaszálakra gyalult, ropogós, de nem olajos, sült sárgarépa. A pogácsának lágy ízű zöldborsókrém ágyaz meg, illetve spenótlevelek. Ez utóbbi íze sajnos nemigen érvényesül, a borsókrém viszont jó ötlet a zöldborsó még egyszeri felbukkanására.

Számomra a vastagra szelt nyers kígyóuborka egy kicsit kilógott az összhangzattanból – de ez nevezhető akár nettó kötözködésnek is, mert összességében egy jól megkomponált, könnyű és finom burgeren vagyunk túl.

Aki nyitott egy csupazöldség burger adta örömökre – fojtó és unalmas tofurétegek nélkül –, és Újlipótváros felé vezet az útja, a Tökmaggal érdemes tenni egy próbát.

További pozitívumok: A Tökmag azon helyek közé tartozik, ahol a Facebookon közölt szexi burgerfotók után a helyszínen nem egy roggyant szendvicset kap az ember. Nyilván nem ilyen festői kompozícióban érkezik, mint például ez a nyári cukkiniburger, de nem csak maga a hely kis csinos a maga natúr mivoltában, hanem az ételek is tetszetősek.

Cukkiniburger @Tökmag Vegan Street Food Facebook

Az igényességre való törekvést mindig csekkolhatjuk az alapján, hogy milyen termékeket, márkákat látunk egy helyen. Az utóbbi időben (szó szerint) felhígult juice piacról például a Juiceline italait tartják, amik bár kétségtelenül drágák, top kategóriát képviselnek.

Negatívum: beülni, netán itt beszélgetni nem igazán alkalmas. Kis, büfészerű helyiség, funkcionális, ne ide beszéljünk meg randevút. (Nyáron viszont jó kiülni a Hollán Ernő utcára kitett asztalokhoz.)

Árak:
Zöldborsóburger 1790 Ft (az állandóan kapható burgerek 1490-1590 Ft)
Napi leves 590 Ft

Tökmag Vegan Street Food
XIII. Budapest, Hollán Ernő utca 5.
Nyitva: minden nap 9-20 óráig (burgereket csak délelőtt 11-től kérhetünk!)
Weboldal
Facebook-oldal

Tavalyi tesztünk

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS