Hirdetés
Hirdetés

Szelíd gitárosoknak: A Tökmag borsóburgerét teszteltük

2018. november 23.
Gitáros burgereknek nevezik azokat a buja építményeket, amik után sem kéz, sem szem nem marad szárazon. Ha szeretjük a jóféle burgereket, de nem ragaszkodunk a véráldozathoz, egyelőre még mindig nem sok hely van a városban, ahonnan igazán jó vegán burgert tudnánk ajánlani. De egy-kettő azért már teljesen biztos választásnak mondható.
Hirdetés

Végigkóstolva a vegán Budapestet, burger ügyben eddig csak a Vegan Love-ot mertük biztosan ajánlani. Meggyőződésem, hogy az ő esetükben a húsos burgeres (Magic Burger) múlt tette meg a hatását. Komplexen kidolgozott, a húsos verziókra nagyban emlékeztető darabok kerülnek ki a pultjukból, mindenféle fiányérzet nélküli. (Legújabban ezzel a pirossal vadítanak.)

Persze nem könnyű vállalkozás szaftos burgereket megkomponálni úgy, hogy vegánként nem csak hogy hús, de sajt, kecskesajt, tojás és hagyományos majonéz sem kerülhet a bucik közé.

A Tökmag burgerei nem azt a 'juicy' vonalat képviselik, mint a Vegan Love-éi: az itteni burgerek kicsit szelídebbek, viszont ízben olyan arányosak és jól kitaláltak, hogy immár másodszor is ajánljuk őket.

A Tökmag egy tökmag méretű hely, mindössze néhány ülőhellyel. A pultos srác kedves és informatív, rezzenéstelen arccal sorolja a gluténmentes buci tucatnyi összetevőjét a kölesliszttől a tápióka-keményítőig, az útifűmaghéjtól a bambuszrostlisztig.

Naponta két leves készül, mi a sütőtököset választjuk. A gazdag krémlevesből nem spórolták ki a sütőtököt és a fűszereket sem, de a papírpoharas szervírozás miatt nehezen hűl, ezért inkább félretesszük. Végül csak órákkal később, otthon ettük meg, mégpedig hidegen. Ekkor okozza a zöldségleves a kellemes meglepetést: hidegen még finomabb, mint melegen. A (mézeskalácsba illő) fűszerek így kevésbé intenzívek és kevésbé édes is.

@Tökmag Vegan Street Food Facebook.

A tavaly ajánlott Tökös burger még mindig az étlapon van, a hely másik slágere pedig a Céklaburger. Hozzá kell tenni, hogy túl sok konkurense nincsen: a csiperkeburger a harmadik állandó hamburgerük, ezenkívül szendvicseket és lunch boxokat kínálnak (rizstészta és zöldségalapon, sok zölddel).

Sütőtökkrémleves

A szezonális burger pedig így hangzik:

teljes kiőrlésű buci, édesburgonyás borsópogácsa, zöldborsókrém, spenótlevelek, ropogós sárgarépahalom, mentás-újhagymás kesudiószósz.

Mindig érdekel, hogyan sikerül megoldani a gluténmentes opciót, ezért így kérem, még ha minden bizonnyal ez a kevésbé ízletes változat is. A nagy gluténmentes helyzet jelenleg az, hogy a jobbára kukoricalisztes, különféle keményítőkben tobzódó pékáruk általában kellemetlen élményt okoznak, és el sem fogynak. A Tökmag bucija ismerős ízű, és ez nem véletlen. Mint kiderül, nem kísérleteznek így-úgy sikerülő gluténmentes mixekkel: a Szafi Free világos kenyérliszt-keverékét használják.

Komfortmegoldás, mert bár nem saját munka eredménye, az biztos, hogy Burján Szafi keze alatt egy igazán ehető gluténmentes kenyértészta született. Komoly előnye ezeknek a termékeknek, hogy nem csupán glutén-, hanem egyúttal szója-, kukorica- és cukormentesek is. A kommersz gluténmentes lisztkeverékekben ugyanis ezek rendre megtalálhatók, és könnyen előáll az a szituáció, hogy a glutént bár kikerüljük, de ettől még nem étkeztünk egészségesen, mert a háromféle glükóz és a kukoricaliszt egy hízlaló, puffasztó és nem utolsósorban nem jó ízű elegyet alkot.

A buciról tehát elmondható, hogy ugyanezt akár otthon is meg tudnánk csinálni (hiszen a Szafik igazi kényelmi termékek lévén erre vannak kitalálva, gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni őket), ugyanakkor egy teljesen vállalható verzió a gluténmentes pékárura. Az egyszer biztos, hogy a Tökmagban nem csináltak presztízskérdést abból, hogy saját receptet dolgozzanak ki.

Az őszi ajánlat, vagyis a borsóburger kiegyensúlyozott darab. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a borsó egy kicsit unalmas zöldség lesz főszereplőként, de működik a dolog: a zöldségpogácsában az édesburgonya ad egy kis ízlöketet a zöldborsónak; dinamikát ízben a kellemesen hűvös mentás-újhagymás kesudiószósz ad neki, textúrában pedig a gyufaszálakra gyalult, ropogós, de nem olajos, sült sárgarépa. A pogácsának lágy ízű zöldborsókrém ágyaz meg, illetve spenótlevelek. Ez utóbbi íze sajnos nemigen érvényesül, a borsókrém viszont jó ötlet a zöldborsó még egyszeri felbukkanására.

Számomra a vastagra szelt nyers kígyóuborka egy kicsit kilógott az összhangzattanból – de ez nevezhető akár nettó kötözködésnek is, mert összességében egy jól megkomponált, könnyű és finom burgeren vagyunk túl.

Aki nyitott egy csupazöldség burger adta örömökre – fojtó és unalmas tofurétegek nélkül –, és Újlipótváros felé vezet az útja, a Tökmaggal érdemes tenni egy próbát.

További pozitívumok: A Tökmag azon helyek közé tartozik, ahol a Facebookon közölt szexi burgerfotók után a helyszínen nem egy roggyant szendvicset kap az ember. Nyilván nem ilyen festői kompozícióban érkezik, mint például ez a nyári cukkiniburger, de nem csak maga a hely kis csinos a maga natúr mivoltában, hanem az ételek is tetszetősek.

Cukkiniburger @Tökmag Vegan Street Food Facebook

Az igényességre való törekvést mindig csekkolhatjuk az alapján, hogy milyen termékeket, márkákat látunk egy helyen. Az utóbbi időben (szó szerint) felhígult juice piacról például a Juiceline italait tartják, amik bár kétségtelenül drágák, top kategóriát képviselnek.

Negatívum: beülni, netán itt beszélgetni nem igazán alkalmas. Kis, büfészerű helyiség, funkcionális, ne ide beszéljünk meg randevút. (Nyáron viszont jó kiülni a Hollán Ernő utcára kitett asztalokhoz.)

Árak:
Zöldborsóburger 1790 Ft (az állandóan kapható burgerek 1490-1590 Ft)
Napi leves 590 Ft

Tökmag Vegan Street Food
XIII. Budapest, Hollán Ernő utca 5.
Nyitva: minden nap 9-20 óráig (burgereket csak délelőtt 11-től kérhetünk!)
Weboldal
Facebook-oldal

Tavalyi tesztünk

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram