Hirdetés
Hirdetés

Szelíd bestia - Első benyomás: Bestia

2015. június 30.
Kevés jó after-work hely van Budapesten, pedig a műfaj adja magát; az aktuális sales targeteket közölték velünk, ettől idegesek lettünk és miután dühünk egy részét kitöltöttük a klaviatúrán és rosszabb esetben a beosztottakon, fogyasztanánk valamit a közelben, de most rögtön.
Hirdetés

[tw-toggle title="Ha nem akar hosszan olvasni, itt a tömör és velős Bestia"]
A Bestia nem harap, hanem kellemesen dorombol, szelíd jószág ez, egyszerű de átgondolt főfogásokkal, izgalmas szendvicsekkel, friss feltétekkel megpakolt flatbread-ekkel, rotisserie-ben izzasztott cajun csirkével, josperben sült húsokkal és kolbásszal, meggyőző csapon futó sörkínálattal. Csodálatos helyszín, szépen zongorázott dizájn és minden este puhán pergő élőzene; a Bestia úgy tűnik mindent tud, amit egy munka utáni bár tudhat.
[/tw-toggle]
Nem teljesen értjük a nevet; nézzük a dizájnt, ízlelgetjük a figyelemreméltó sörlap tételeit, hallgatjuk a minden este 9-kor induló neutrális és éppen ezért kiváló háttérzenét, de nem értjük a nevet. A Bestia névről nekünk az elkenődött smink, az összehamuzott asztal, a bőr alá hatoló blues és szakadt, lecsúszó vállpántok jutnak eszünkbe, nem a milliméterre megtervezett enteriőr, a mesterségesen beállított fények és példásan berendezett nyitott konyha. Nem zavaró ez a disszonancia, csak a Bestia egy kocsma neve, ez a Bestia azonban jelenleg a város egyik leghangulatosabb munka utáni bárja, üdítő módon nem a szűk értelemben vett bulinegyedben.
bestia2A kiszolgálás ismét csak nem kocsmai; nem törölgetik unottan a poharakat és néznek ránk, hogy mégis min kell gondolkozni egy kocsmában, hanem egy pillanat alatt osztják az étlap-alátétet, mesélnek a csapon lévő 11 kézműves sörről, büszkén integetnek a josper és rotisserie felé, illetve kedvesen hallgatják kérdéseinket. Újonnan nyitott helyeknél ez a lelkesedés a minimum, mi azért balkáni szocializációnk folyományként mégis örülünk ennek.
Az előételek picit remegő lábakon nyitják a menüsort, nyilván nem ezekről lesz a Bestia híres, de a szállodai szobaszerviz étlap egy-két kötelező tételét el lehetne engedni; nem úgy a főételek, ahol grillezett cajun csirke, kolbász és a masszívabb tételek, rib-eye, karaj és borda, valamint a séf szendvics interpretációja, a Bestrami szerepel. A cajun fűszerekkel altatott csirke kívül ropog, belül omlik és szaftos, pár rózsa chilis brokkoli bőven elég kísérő, különösen egy korsó keserű IPÁ-val adva a ritmust. Talán csak a nyitás utáni biztonsági játék, de bátrabb fűszerezést is elviselne az a szárnyas, főleg egy Bestiában.
A Bestrami szendvics három hússal, csirke, marha, bárány töltelékkel rendelhető, mi ezúttal a csirke mellett döntöttünk, de látva a környező asztalok szemérmes, majd egyre kéjesebb harapásait a többi változat is jónak tűnik. A szálaira bomló sült csirkét a hagyma és ancienne mustár nem hagyja kiszáradni, folyós és picit erőtlen sajt tartja egyben. A sós-ecetes uborkát a nagyvonalú adaghoz mérten kiadósabb mennyiségben is el tudnánk képzelni, de jó irány ez, bestiálisabb mint bármi eddig a helyen.
bestia3
A mély, komlós sörök melankolikus másnap délelőttöket okoznak, fanyar, összetett ízük nehezen is fér meg az édességekkel, láthatólag ezért nem is erőltetik a műfajt. A csokis brownie karamellel addig marad emlékeinkben, amíg le nem kerülnek az asztalról, érdekes lenne pár felháborítóbb amerikai édességet látni, pekándióval, olvadt csokoládéval, mályvacukorral, mogyoróvajjal, áradjon a Mississippi.
A Bestia ráérzett a város komoly hiányosságára; a burger-őrület és klasszikusabb éttermek között bőven megférnek a munka utáni helyek, jó sörökkel, sistergős húsokkal, állandó élő zenével és kifogástalan kiszolgálással; a comfort food az új street food. Erős nyitás minden értelemben, mi azért drukkolunk annak, hogy a minőség megtartása - és javulása - mellett gomboljanak ki egy gombot, törjenek el néha egy poharat, szólaljon meg egy bátrabb gitárszóló és cseppenjen le az asztalra egy kis jus, csak hogy tényleg otthon érezzük magunkat.
 
 
 
 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram