Hirdetés

A kaviár a luxus és a kiváltságosság jelképe. Az igazi a tokhal ikrája, de ilyet valljuk be, csak igazán kivételes alkalmakkor kóstolhatunk.

Hirdetés

A tokhal ikráihoz nehéz hozzájutni, egy fajtáinak ritkasága miatt kilónkénti ára elérheti a 12 ezer dollárt (3 420 000 forintot) is, ami elég meredek összeg. Ehhez már különleges kanál is jár, ami gyöngyházból vagy márványból készül, és nem mozdít a kaviár eredeti ízén. Hacsak nem orosz olajmágnások vagyunk, valószínűleg nem ezt reggelizünk minden nap.

Mindig a legkülönlegesebb és legnehezebben hozzáférhető a legértékesebb, azonban ikrája a többi halnak is van. Japánban a lazac, a hering és a tőkehal, de még a tengeri sün ikráit is sokfélekképpen képesek elkészíteni. Iránban fűszerként is használják, Görögországban egyenesen a közönséges, egyszerű ételek közt találjuk a pontyikrából álló taramosalátát, amit az egyszerű, vidéki kifőzdékben is puha kenyér társaságában tesznek elénk, ha épp arra járunk.

Lazackaviár

Az üzletekben kapható, színezett-sózott, olcsó halikrának nem sok köze van az eredeti kaviárhoz, de térjünk vissza a földre, és nézzük meg, mit lehet kihozni házi buherával egy adag halikrából.

Csináld magad!

Ha magunk tisztítjuk a halat, és felbontva a petezsákja tele van ikrával, egy kis munkával elkészíthetjük a magunk kaviárját.

  • Tisztítsuk meg a hártyától, és áztassuk sós vízbe az ikrát: négy csésze hideg vízhez egynegyed csészényi sót adva.
  • A hűtőben pár óra pihenés után leszűrjük, majd némi sós vizet visszatartva pihentetjük.
  • Leszedjük a tetején megjelenő, hártyás anyagot, újra leszűrjük, és egy teáskanál olívaolajat belekeverve megakadályozzuk, hogy összetapadjanak a gömböcskék.
  • Megint szükség lesz a szűrőre, hogy a felesleges olajat lecsepegtessük, és épp csak az ikrák felületén maradjon belőle.
  • Sokan ebben a szakaszban fűszerezik is a szegény ember kaviárját, én azonban jobban szeretem a naturális ízeket élvezni.

Kovászos rozskenyérrel, krémsajttal vagy tejföllel kiváló csemege.

A „ha ló nincs, jó a szamár is” a gasztronómiában nem túl áldásos hozzáállás, és most nem kalandoznék el a vendéglátás sötét bugyraiba, a marhahúsból készített őzpörköltre és egyéb alapanyaghelyettesítő trükkökre gondolva, de ha úgy alakul, hogy halikrához jutunk, legyen egy verziónk az elkészítésére!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS