Szarvaspörkölt (Hozzávalók 10 adaghoz)
- szarvasnyak 1800 g
- sóoldat 10%-os 3 l
- kacsazsír 150 g
- vöröshagyma 400 g
- zeller 150 g lereszelve
- fokhagyma 50 g
- egész kömény 10 g
- alaplé 4 l
- hegyes erős paprika 1 db kierezve, apró kockára vágva
- tv paprika 2 db apró kockára vágva
- paradicsom 3 db leforrázva és a héja lehúzva, apró kockára vágva
- fajszi fűszerpaprika 80 g
- füstölt fajszi fűszerpaprika 30 g
- só, kakukkfű 5-6 ág, friss babérlevél 1 db
Elkészítés
A szarvasnyakat letisztítjuk, majd szorosan megkötözzük és a sóoldatba tesszük 3 órára. A leeső részeket félretesszük mert a pörkölt alapba belepirítjuk. Ha letelt a 3 óra akkor a szárazra töröljük és kacsazsíron erős lángon körbe pirítjuk és abban a zsírban a finomra vágott vöröshagymát, a lereszelt zellert és az egész köményt lepirítjuk. Ha ez megvan, akkor hozzáadjuk a fokhagymát a tv paprikát, a hegyes erőst és a paradicsomot is, és ezekkel is átpirítjuk, majd kevés alaplével felöntjük és visszapirítjuk. Ezt többször is megismételjük, majd hozzátesszük a fűszerpaprikákat és a szarvasnyakat majd puhára készítjük. A szaftot leszűrjük, a nyakat szeleteljük és kevés kacsazsíron fokhagymával és kakukkfűvel felpirítjuk és utána adjuk rá a szaftot.
Erdei gombás dödölle (Hozzávalók 10 adaghoz)
- burgonya 1300 g
- kacsazsír 200 g
- vargánya gomba 300 g
- vöröshagyma finomra vágva 200 g
- fokhagyma finomra vágva 30 g
- kakukkfű 5 ág
- kukoricaliszt 150 g
- kukoricadara 50 g
- só, friss bors
Elkészítés
A burgonyát apró kockára vágjuk és sós vízben feltesszük főni, de épp annyi legyen a víz, hogy ellepje. A finomra vágott vöröshagymát a kacsazsíron fokhagymával együtt pirítjuk nagyon lassan, hogy végül krémes legyen a hagyma. A vargányát tisztítjuk, majd kakukkfűvel lepirítjuk és a kész hagymához adjuk. Ha a burgonya megfőtt, a fele vizet leöntjük róla és áttörjük majd hozzáadjuk a kukoricalisztet, a darát és a hagymás gombát is és kis lángon addig keverjük míg elválik az edény falától. Majd egy tepsire borítjuk és érintő fóliát teszünk rá kb.20 percig pihentetjük. Két kanál segítségével egyforma galuskákat formázunk belőle, tálalás előtt kacsazsíron lepirítjuk.
Házi savanyúság (Hozzávalók 10 adaghoz)
- fehérborecet 200 ml
- cukor 200 g
- víz 800 ml
- mustármag 1 evőkanál
- koriander mag 1 evőkanál
- fokhagyma 2 gerezd szeletelve
- kakukkfű 6 ág, rozmaring 1 ág, babérlevél 2 db
- egész bors kb.10 szem
- kaporszár 2 db ha nincs akkor kapormag egy kiskanálnyi
- friss torma 100 g négybe vágva
Zöldségek
- salott hagyma egészben 300 g
- kígyó uborka hámozva és a magháza kiszedve 500 g
- sült cékla 400 g
- gyöngyhagyma 300 g
- karfiol leforrázva, rózsáira szedve 300 g
Elkészítés
Mindent kimérünk, felfőzünk, majd a hűtőben tároljuk. A zöldségeket vákuum zacskóba tesszük, legalább kétszer átvákumozzuk a savanyú levünkkel, és így adjuk a pörkölt mellé.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.