Hirdetés
Hirdetés

Számszerűsítve mit is jelent, ha tömeges étterembezárásokról beszélünk?

SZERZŐ: DiningGuide
2020. szeptember 17.
Tömeges étterembezárásokról beszél az idei évben mindenki világszerte. A megváltozott összkép a vendéglátásban elkerülhetetlen, de vajon milyen mértékű a valós lemorzsolódás és átrendeződés?
Hirdetés

Hazai forrásból származó megbízható adattal továbbra sem szolgálhatunk az étterembezárások kapcsán, egy külföldi szakmai felmérés viszont jelezheti a várható arányszámokat.

Hatból egy

Az Egyesült Államok-beli Nemzeti Éttermi Szövetség (National Restaurant Association) friss kimutatása szerint az országban mintegy százezer étterem biztosan bezár. Ez az ő mértékeikkel annyit tesz, hogy hat étteremből egy vagy végleg elbúcsúzik, vagy pedig hosszú távra lehúzza a rolót, bizonytalan újranyitással.

Csak az Egyesült Államokban a csökkentett működés és a bezárások miatt

idén 2,5 millió ember veszítette el a munkáját.

A prognózisoknak megfelelően a téli időszakban ez a szám tovább nőhet, hiszen a jó időben alternatívát nyújtó szabadtéri étkezések lehetősége megszűnik, ezzel együtt pedig beköszönt az influenza-megbetegedések időszaka. A vendéglátás szektorban év végére 250 milliárd dolláros veszteséggel kalkulálnak az USA-ban.

Az amerikai adathoz hozzá kell tenni azt is, hogy országonként – nagyobb országokban pedig régiónként, tartományonként – változó a fertőzöttség mértéke. A statisztikák pedig akkor tudnak reális képet nyújtani, ha a lakosság vírustesztelése és a betegek regisztrálása is hasonlóan átfogó a világ különböző helyein (amiről tudjuk, hogy nincsen így). A szigorúbb közösségi szabályozásokat bevezető országokban értelemszerűen nehezebb helyzetbe kerülnek a vendéglátóhelyek is, mindehhez pedig hozzájárul az adott ország/régió gazdasági környezete; a jelentkező recesszió mértéke; valamint az állami beavatkozás, illetve annak hiánya is.

A 330 milliós lakosságú Amerikai Egyesült Államokban azonosították be a legnagyobb számú koronavírus-beteget, mára meghaladta a 6 millió 800 ezret a (gyógyult és aktív) fertőzöttek száma, és több mint 200 ezer ember hunyt el az ország által kibocsátott egészségügyi adatok szerint.

Magyarországon más statisztikák, gazdasági mutatók, étterembe járási szokások (stb.) játszanak szerepet a vendéglátás helyzetének jelenleg is tartó átformálódásában.

Olvassa el kapcsolódó írásunkat is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram