Hirdetés
Hirdetés

Szalonna sziruppal: miért (nem) bizarr a baconös palacsinta juharsziruppal?

2021. július 3.
Első látásra-hallásra mindenképpen meglepő reggeli kvartett a palacsinta, juharszirup, bacon és tojás négyese, de valóban olyan távol áll a magyar ízléstől?
Hirdetés

Az amerikaiak nemzeti villásreggelije még egy fokkal szokatlanabb számunkra, mint a britek paradicsomos babbal kísért brunch-a, ami angol reggeli néven is szerepel az étlapokon. Az angolok nagyreggelije ellen leginkább annak kalóriatartalma szól, ízvilágában egységesen sós-fűszeres elemeket tartalmaz: a tükörtojás, paradicsomos bab, grillezett gomba, friss paradicsom és pirítós mellé kerül még sült kolbász, sőt gyakran véres hurka is, a britek black puddingja.

Az amerikai brunch-kedvenc ezzel szemben az ízek teljes skáláját hozza: az édes tésztájú palacsintahalom tetején olvadó vajkocka, ropogósra sütött baconnel, leöntve juharsziruppal, mellette tükörtojás. 100%-os narancslevet kínálnak hozzá, így a sós és édes mellett az édes-savanykás ízvilág is felkéredzkedik az amerikaiak reggeliasztalaira.

Zsír, só és cukor a tengeren innen és túl

Valójában nem kell messzire mennünk a sokak számára elsőre bizarrnak tűnő ízkombinációért. Ha nem is szalonnával, sziruppal és palacsintával, de a zsíros-cukros-sós-tésztás összeállítás itthon is ismert és sokak által kedvelt.

Anyáink, nagyanyáink gyerekkorukban nagy karéj cukros-sertészsíros fehérkenyeret kaptak a kezükbe tízóraira-uzsonnára, Erdélyben mind a mai napig készítenek cukros tepertős pogácsát,

de a túrós csuszát épp úgy sokan szeretik kristálycukorral és szalonnapörccel (együtt), mint a juhtúrós sztrapacskát.

Baconbe tekert, nagy cukortartalmú gyümölcsök kisütve

Imádni vagy utálni: a baconbe tekert anaszásztól a Hawaii pizzán át a sós-karamellás popcornig

Valójában világszerte van keletje az édes-sós ízbombáknak: a baconbe tekert, kisütött ananász, a sonkás-ananászos Hawaii pizza és az almaszeletekkel grillezett sonkás-sajtos melegszendvicsek is erre az ellentétpárra épülnek. Akárcsak a sós karamella számos variációja a hagyományos cukorkáktól a fagylaltokon és cupcake-en át a Snickers szeletig, de széles körben kedvenc a sós mogyorós vagy pisztáciás csoki is. A sós-karamellás popcorn népszerű nassolnivaló a tengerentúlon, és nagy sószemekkel megszórt csokis perecek is kaphatók.

Csokis-karamellás sós popcorn

Angliában évszázadok óta sütnek cheddar sajtos almás pitét, mediterrán vidékeken klasszikus páros az érlelt kéksajtokat édes körteszeletekkel kínálni, forró égövön létező szokás a minél édesebb, friss gyümölcsöket nagyszemű sóval meghintve fogyasztani.

A magyarázat egyszerű: a só és a cukor is természetes ízfokozók, ezek találkozása intenzív, kontrasztos ízérzetet nyújt. Mindehhez a zsíros bacon és a cukor karamellizálódása igazi ízbomba.

Palacsintakérdésben mi hagyományosan elválasztjuk az édeset és sóst, és nem szoktunk palacsintát reggelizni. A kapros túrós palacsinta készülhet szalonnával is, de ez az ízvilág nem keveredik az édes töltelékű palacsintákkal. Az amerikai palacsinta pufi, sütőport és/vagy szódabikarbónát is tesznek a tésztájába. A magyarral összehasonlítva kisebb átmérőjű, és nem feltekerik, hanem leöntik lekvárral, mézzel vagy juharsziruppal.

Miért esznek bacont, palacsintát és tojást reggelire?

A gasztrotörténelmi magyarázat az ipari forradalom előtti időkre nyúlik vissza, amikor az emberek nagy része kemény fizikai munkát végzett, a háztáji állatok tartása pedig teljesen természetes volt. A legtöbb háznál tartottak tyúkot, így a friss tojás elérhető volt, a liszt alapélelmiszernek számított, és a szerencsésebbek asztalára tehéntej is jutott.

A hűtőszekrény feltalálása azonban csak évszázadokkal későbbre datálható, így nagy szerepe volt a háztartásokban a hűvös pincéknek, kamráknak, ahol a zöldségeken, gyümölcsökön kívül a tartósított húsok is elálltak. A hagyományosan füstöléssel tartósított, lógatva szárított szalonna hosszú időn át eltartható volt (a mai felvágottak legtöbbjével ellentétben). Így álltak össze a klasszikus angolszász reggeli hozzávalói, egy korábbi életmód és társadalmi berendezkedés lenyomataként.

Palacsinta és steak reggelire

A munkába, iskolába sietős reggeleken az Egyesült Államokban is inkább gabonapelyhek, egy gyors zabkása vagy pirítós kerül az asztalokra. A palacsinta-, bacon-, tojássütés marad a hétvégékre; valamint az útmenti dinerek és a szállodai brunch-ok étlapjaira. Zsír-, cukor- és szénhidrátbevitelben nem szerénykednek ezek a reggelik. A tükörtojás, palacsinta, sült bacon mellé sült kolbász, steak  (leginkább rostélyos vagy sirloin), sült krumpli (fench fries) vagy rösztiburgonya (hash browns) is kerül. És persze juharszirup.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram