Májusban rendhagyó programsorozatot hirdetett az egykori Onyx étterem újjászületett csapata, az Onyx Alkotói Közösség. Az éttermi élményeink során ahhoz vagyunk szokva, hogy egy asztalnál ülve odalép hozzánk a sommelier, a felszolgáló, kivételes esetekben a séf is, és kapunk egy kis szellemi muníciót is a poharakba töltött és tányérokon érkező finomságok mellé.
Az Onyxosok a METROPOLISZ események alkalmával kiviszik a négy fal közül ezt az élményt, és más perspektívából mutatnak meg olyan jól (vagy csak hallomásból) ismert helyszíneket, mint a legutóbbi alkalommal a budafoki Sauska Pezsgőpincészet, vagy ez alkalommal a VI. kerület egy olyan gasztropontja, ami a hétköznapok része, nem különösebben sztárolt és nem is kiemelt turistacélpont. Ez a Hunyadi téri piac, amit nem mellesleg egyaránt nagyra becsülnek a helyi családosok, az itt élő külföldiek és a gasztronómiával szenvedélyesen foglalkozók is.
Pontosan az ilyen piacok, kisboltok és szaküzletek, őstermelők és árusok adják meg egy város természetes lüktetését.
Ebbe a kicsit eldugott – bár el nem rejtett, az orrunk előtt lévő – világba nyújt egy másfajta belépést most az Onyx, akik Budapest kulináris és gasztrokulturális felfedezését tűzték ki célul. (Később a városhatárokon túl is.)
Nem akarjuk lelőni a poénokat, az Onyx csapata egyébként is erős a gondolataik, inspirációik és vízióik megfogalmazásában. Ők maguk visznek végig majd az állomásokon, amely során azt sem mondhatjuk majd, hogy még a fasorban sem vagyunk…
A Műhely, az Onyx előszobája mindeközben a város egyik legkülönlegesebb fine dining élményét nyújtja heti négy napon át, szerdától szombatig, a META és META / MORFÓZIS konceptuális menükkel.
Az értő közönség mindeközben izgatottan várja a “nagy Onyx” visszatérését a budapesti éttermi élet vérkeringésébe. Addig is itt a METROPOLISZ 2.
2020-2022 Az előzmények
Az Onyx teljes újjászületése 2020 november végén kezdődött, félévnyi bezárás után. A meghökkentő, sőt polgárpukkasztó Utolsó vacsora után egy eseménysorozat vette kezdetét, melynek további állomásai a Sitt, a Dekonstrukció, majd a Relikvia voltak. Egy év alatt felállt az Onyx Alkotói Közössége is, 13 szakember a gasztronómiából és annak társterületeiről. (Íme, az Onyx Alkotói Közösség tagjai.) Az Onyx étteremként való visszatérése az Onyx Műhely megnyitásával valósult meg, melyet azért neveznek az Onyx Előszobájának, mert ez a lazább stílusú, nyitott térre és interakciókra épülő fine dining koncepció csak az átalakulás első része. Az Onyx „nagyétterem" megnyitása későbbre várható. A debütáló menüsor két formában, a 8 lépéses Meta és a 12 lépéses Meta/morfózisként elérhető.
Az eseményre 2022. augusztus 27-én kerül sor 3 turnusban, 3-szor 20 érdeklődő részvételével. A limitált számú jegyek ára: 24 500 Ft.
A 2. tanulmányút állomásai:
- ONYX
malátás kenyér, kecskesajtos céklakrém, bodzakapri
/bodzalikőrös bodzaszörp/
- Műhely
budai szarvasgombás és pálpusztais-tejfölös lángosok
/Bussay tramini Pét-Nat, 2021 /
- Kisföldalatti
védőital
- Pincerendszer - Hunyadi téri piac
Közösségi sabrage
- Tumpek Tamás húsboltja - Hunyadi téri piac
Közösségi tesztebéd
MEGÉRKEZÉS
almás hagymalekvár, savanyított hagymahéj, feketefokhagymás krém, rózsás hagymahab, bundázott mandula, hagyma granita
/ Sauska x ONYX nyerspezsgő, 2021 vagy dzsúz)
FASOR
erjesztett rozskenyeres gombaleves, szárított laska, csomborral savanyított csiperke, pirított shitake, füstölt gesztenye, borókás dióparfüm
/Szijjártó Előd x ONYX etyeki Sauvignon Blanc, 2021 vagy dzsúz)
RAKPART
almás-sós tahitótfalui pisztráng, szőlőlében marinált jégcsapretek, savanyított szőlőlevél, zsályás-paradicsomvizes pisztrángjus
/Szijjártó Előd x ONYX etyeki Sauvignon Blanc, 2021 vagy dzsúz)
„Gourmet flashback”
melaszos-diós piskóta, citrusos zacclikőr, fehér kávéfagylalt
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.