Hirdetés
Hirdetés

Szaftos, csavart és nem csak csokis: babka beszerzőhelyek Budapesten

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. április 13.
Babka, avagy a jeruzsálemi csavart kalács. Csokoládés ízesítéssel kínálják leggyakrabban, de diós, illetve mákos töltelék is képezheti szépséges márványosságát. Ha pedig elrugaszkodnánk a megszokottól, sós tekert kalácsokkal is találkozhatunk.
Hirdetés

A babka-forradalom 2016-ban kezdődött itthon, és azóta sem hagyott alább a lelkesedés a jeruzsálemi édességet illetően. Lengyelországi zsidó felmenőkkel bír e kelttésztás finomság, míg korunkban Yotam Ottolenghi izraeli séfnek köszönheti újrafelfedezését. Ha nem szívesen szánjuk rá a kelesztéssel együtt több mint egy nap készítési időt, és bizonytalanok vagyunk abban is, hogy sikerül-e úgy formázni a süteményt, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, rábízhatjuk magunkat a profikra is. Babkalelőhelyek Budapesten 2022 húsvétján.

Hasonló mondható el a babkáról, mint a húsvéti kalácsról vagy bejgliről. A tésztakedvelők a nap bármely pontját szívesen kijelölik a fogyasztására, legyen az reggeli tejjel, kakaóval, tízórai vagy uzsonna, desszert vagy édes vacsora. Emelni lehet a minőségén a tészta kellő idejű pihentetésével (érésével) a hűtőben, a csokoládé megválasztásával és azzal, hogy megadjuk a módját a fogyasztásának. Babkát a húsvéti asztalokra!

Babkát a Babkából!

A Közel-Kelet ízeit Újlipótvárosba importáló kulthely biztos lelőhely. A név kötelez. A Pozsonyi úti étterem ma már egy delivel is jelen van az utcában, ahol szintén kapható autentikus babka. Ünnepi alkalmakkor – mint a karácsony vagy a húsvét – előfordul, hogy Nemesvölgyi Attila és csapata emel a téten, ésolyan különlegességekkel is előállnak, mint a flódnis vagy medvehagymapesztós változat.

Az ajánlat itt elérhető.

Ár: 1.600 Ft

Fotó: Babka Budapest

Alain Ducasse briós receptjének felhasználásával: Zsebi

A Zsebi egy igazi love brand. Habár a Dérynétől független márka, Kovács Kristóf és csapata felel az üzemeltetéséért. A lifestyle kávézó és bread-boutique láncocska kis mennyiségben, gondosan készített pékáruval bukkan fel a város meghatározó pontjain, így a Bartókon és a Pozsonyin találkozhatunk velük állandó jelleggel. A Pozsonyi úton többen is fejükbe vették, hogy megcsinálják a város legjobb babkáját és a Zsebi csapatáé is az élmezőnyben van. A péksüteményhez Alain Ducasse briós receptjét kombinálták belgacsokis töltelékkel. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a mézes-almás változatukról sem, ami legalább annyira ínycsiklandóan hangzik.

Az ajánlat itt megtekinthető.

Ár: 3.980 Ft

Fetával és medvehagymával: Három Tarka Macska

Még mindig a Pozsonyi úton járunk, a város egyik jó nevű kovász pékségében. Mintegy tízféle francia liszttel dolgoznak a prémium kategóriájú Moulins Bourgeois-tól, és időközben a nagykörúton is nyitottak egy üzletet. Húsvétra a sós kalácsok kedvelőinek egy intenzív ízű, ragyogó zöld színű babkával készülnek. A babka vajas tésztájába fetával és medvehagymapesztóval készült tölteléket csavartak.

Rendelés a pékségtől.

Ár: 2.600 Ft

Fotó: Három Tarka Macska

Csokis, málnás, narancsos a Megszegett Ígéret Pékműhelyből

Az újbudai Csonka János tér mellett található csöpp kis pékműhely egy kézműves pékség, a szó legnemesebb értelmében. Makkai Balázs és felesége, Réka alapították az üzletet két éve. Azóta a lisztporos kis bolt az egyre fejlődő környék kovászos pékáruk iránt lelkes lakossága a törzshelyévé vált. Babka fronton is megbolondították a csokis változatot csokis-málnás, -narancsos, -mogyorós és fahéjas fajtát kínálnak.

Az ajánlat itt elérhető.

Ár: (fajtától függően) 2.900-3.500Ft

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely

Csakis a csokis: nor/ma

A nor/mát ajánlottuk már a húsvéti kalács válogatásunkban is. A nor/mák pultjaiban kovászos kenyereket, péksüteményeket és kávét is kapni. A slágertermékek a nordic pékségek technológiájának köszönhetik népszerűségüket, habár a magyar klasszikusok is az állandó kínálat részei. Mind a két üzlet elég hangulatos ahhoz, hogy elidőzzünk ott és így akár még a sütési munkafolyamatokba is bepillantást nyerhessünk a látványkonyhának hála. A nor/ma természetesen készül a húsvétra is. Érdemes időben megrendelni az ígéretes csokis babkájukat.

Az ajánlat itt elérhető.

Ár: 3.150 Ft

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram