Szabi, a pék Debrecenben nyit látványpékséget, Szentendrén pedig szintet lép a pék workshopokkal, jön a Szabadfi-féle pékakadémia!
A karantén sztárpékje lett egy évvel ezelőtt Szabadfi Szabolcs. Miközben otthonok sokaságában lett jóbarát a kovász, vele együtt Szabi is, a mindig jókedélyű, energikus pék, aki igazán akkor érzi elemében magát, ha lisztes a keze és a köténye, és kenyerekről, tésztákról beszélhet.
Míg évekkel ezelőtt a bulinegyedbeli Panificio il Basilico pékség és étterem jelentette a bázist a Király utcában, most már Szentendrén folyik a nagy élet, már amennyire a jelen állapotok engedik. Szabolcs mindig is gondolkodott vidéki üzletekben, a Zip’s-esek működtetnek egy Szabadfi-féle virágfánkost, avagy Bomboloni franchise-t Miskolcon, és most újabb megyeszékhelyen bukkannak fel a pékárui.

Panificio il Basilico a debreceni Piac utcában
Debrecen főtere és a Piac utca ismerős lehet a cívisváros legjobbnak tartott étterme, az IKON révén. Idén nyáron itt nyitja meg Szabolcs új pékségét. A városmajori, a szentendrei és a Bem téri (Buda, I. kerület) üzletek után Debrecenben nyit méretes pékséget egy 5 emeletes, színfekete látványkemencével.
Szabit kár is arról kérdezni, hogy mire specializálódik majd a pékség? Aki ismeri a pék lendületét, tudja, hogy jön, ötletel, süt – ösztönösen, amit az adott szezon, a rendelkezésre álló friss termények, az aktuális hónap és nap diktál.

Jellemző rá, hogy gondol a körülötte lévőkre is. Nem fog rálicitálni a környék kínálatára, csinálja, ami még nincsen. A hely még épül-szépül, ő a pékáruk mellett foccaccia-alapú szendvicseket tervez fejben, étkezést a nap minden szakában, és nem utolsósorban egy olyan pékséget, amit már a Király utcai nagy Panificio il Basilicóba is anno eltervezett.
Egy pékség stációi a liszttől a friss, ropogós pékárukig
A látványkemence mellett látható lesz minden nemes alapanyag, amelyekkel a debreceni pékségben dolgoznak majd.
Mindeközben a szentendrei Panificiót is fejleszti Szabolcs. Tavaly bebizonyosodott, hogy az internetes kovászoktatás nem merül ki az online érdeklődésben. Rengetegen jelentkeztek a workshopokra is, többhónapos várakozási idővel kellett számolniuk a leendő hobbipékeknek. Közbeszólt persze a járványhelyzet, aminek következtében
jelenleg 500 fő várakozik arra, hogy személyesen tanulhasson Szabolcsnál.
Emeltek hát a téten Szentendrén, és az eddigi oktatási helyszínt kibővítik Pékakadémiává, ahol a kézműves kenyérkészítés, a kovászos és élesztős péksütemények sütésének csínját-bínját sajátíthatja el majd a nagyérdemű.