Hirdetés
Hirdetés

„Nem kell 25 fokban rövidgatyában karácsonyozni” – Szabi, a pékkel beszélgettünk

2022. október 15.
Amikor az ország kedvenc kovászos pékje, Szabadfi Szabolcs bejelentette az új üzletnyitását, az egyrészről a világ legtermészetesebb dolga, hiszen a Panificio il Basilico pékségekkel az a legjobb dolog, ami történhet, ha minél több van belőle. Ezekben a vészterhes időkben azonban minden új üzletnyitás megéri a kérdést: hogyan küzdötök meg az elszállt költségekkel, különösen ti, pékek és cukrászok, ahol folyamatosan megy a sütő és a többi gép? Szabit, a péket kérdeztük.
Hirdetés

Bátor dolog a felrobbant energiaárak idején új pékséget nyitni, de új Panificio il Basilico bukkant fel Dunaharasztin is. A pandémia után azonban egy nagy kapacitású, új üzemet nyitottatok Pesten. Itt zajlik tulajdonképpen a termelés?

Szabadfi Szabolcs: Most használjuk ki csak igazán a kemencéink kapacitását. A termelés nagyobbik része Pesten zalik, igen. Az előkészítés, illetve több budapesti egységet és a beszállításokat is innen látjuk el. Egy nagy kemence egyszeri felfűtése rengeteg energiát fogyaszt. Úgy tudjuk igazán fedezni az emelkedett energiaköltséget, hogy nagyobb mennyiségben termelünk. Így már 18-20 órán keresztül megállás nélkül megy a kemence 250-260 Celsius fokon, és a rövidebb leállási idő miatt csak 100-120 fokról kell minden nap visszafűtenünk. Még mindig nem vagyunk a maximum kapacitásunkon, de fent is kell tartanunk egy szabad sávot. Ha most maximumon járatnánk a rendszerünket, a terheltebb időszakokban, karácsony, húsvét, rendezvények idején nagy bajban lennénk. Persze mindemellett helyben is sütünk. Dunaharasztin éppen az a helyzet állt elő, hogy nem elég, hogy drága az áram, de még csak nem is kapsz. 12 hónapokat mondanak most az áramellátás-bővítési kérelmekre.

Szabadfi Szabolcs és kovásza / Fotó: Panificio il Basilico

Érzékeltetnéd ezt egy példával?

Amit korábban két darab kétméteres asztalon csináltunk, azt most hat négyméteres asztalon.

A pandémia időszaka alatt szinte dühösen beszéltél a fiatal munkavállaló generáció hozzáállásáról. Azóta folyamatosan nőttök. Most hogy álltok emberrel?

Most is fájdalmam ez a jelenség. A létszámot illetően billegünk, néha megvagyunk, néha nem. Hamarosan megközelítőleg megint százan leszünk a cégben. Nem is az emberszám a legfőbb problémánk, hanem a munkaerő minősége. Azt gondolom, emiatt folyamatosan fájhat a feje a munkaadóknak, és most, ha valóban elkezdenek tömegesen bezárni a helyek, és rengeteg ember felszabadul, az is egy elbillent helyzetet fog okozni. Én folyamatosan képzem a saját embereimet is, és próbálok humánusan gondolkodni. Járunk kiállításokra, rendezvényekre, fesztiválokra. Ezekkel a mindig élménydús utazásokkal szeretnék kicsit hozzátenni kvázi béren kívüli juttatásként is ahhoz, hogy az embereimet érjék új ingerek.

Dunaharaszti pizzakilátások / Fotó: Panificio il Basilico

Spórolás tipp Szabadi Szabolcstól?

Most nincs olyan, hogy a folyosón nem kapcsolom le a villanyt, ezt a srácoknak is meg kell érteniük. Végre észhez kell, hogy térjünk, itthon és globálisan egyaránt. Nem, nem kell 25 fokban rövidgatyában karácsonyozni otthon, és nem baj, ha nem lesz többé divatban az a fajta pazarlás, amit az elmúlt években megszoktunk. Igenis előre kell menni, építkezni, de most majd mindenki átgondolja, hogy az, amit tesz, milyen energiát kíván meg. Ha mindannyiunk csak egy fokkal lejjebb tekeri a fűtést, az nagy számokban igenis megmutatkozik.

Fotó: Panificio il Basilico

Nagy erőkkel kertészkedtek ti is Szentendrén. Hogy áll a termés az idei nagy aszály után?

Évek óta dolgozunk ezen, de mostanra olyan látványosak kezdenek lenni az eredmények, ami még több erőt ad a folytatáshoz, hogy minél inkább térjünk át a környezetünkben előállítható termékekre. Ínséges időben kell igazán szorgos hangya üzemmódba kapcsolnunk, a természet pedig velünk van. Annyi almát és szilvát takarítottunk be, mint még egyik évben sem, óriási mennyiségben szárítottuk le a fűszerkertünkből a fűszereket, most pedig itt vagyunk október közepén, és a bazsalikom és rozmaring még mindig érik. Ez csodálatos. Nekem mindig is a szívem csücske lesz Olaszország és az olasz csúcsélelmiszerek. Olasz különlegességek nálunk mindig lesznek, legyen az vaddisznómortadella vagy szarvasgombás balzsamecetgyöngy, de most rajtunk a sor. Amit csak az általam elvárt minőségben tudok, igyekszem magam és a szakmabeli barátainkkal megtermeltetni. Nem kell mindenért 1000 kilométereket utazni.

Fotó: Panificio il Basilico

Még mindig lehet tőled ingyen kovászt kérni?

Hát, hogyne! Mi nem egy arctalan pékség vagyunk, nekünk személyes viszonyunk van a vendégeinkkel. Ha megjelenünk egy új városban, azt érzékelni fogják a minőségi árukat készítő helyi termelők is. Mi nem csak egy-egy üzletet szeretnénk nyitni. Azért szervezzük a bolt előtti sütögetéseket, azért van a kovászosztogatás, és azért is piacozunk, mert szeretnénk vinni a jó kenyér, a jó étel hírét. Tőlem és a kollégáimtól mindig lehet kérdezni, és meg is lehet kritizálni minket. Mindig nyitva áll a kérdés, hogy min változtassunk, min javítsunk? Erről szól a vállalkozásunk, hogy minél szebbet, minél jobbat adjunk azoknak, akik minket választanak. Gyertek csak kovászért.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram