Hirdetés
Hirdetés

Szabadfi Szabi édes bucija szinte kívánja a tormát és sonkát! Szabi, a pék receptje

SZERZŐ: DiningGuide
2020. április 12.
Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék receptje alapján akár nyuszit formázunk a tésztából, akár klasszikus bucit, az eredmény egy tartalmas tésztájú, mázas felszínű, édeskés buci lesz, amibe mehet most a húsvéti sonka, az év többi részében pedig tökéletes házi hamburgerhez is!
Hirdetés

Akinek volt alkalma már kóstolni Szabadfi Szabolcs kenyereit és péksüteményeit, tudja, hogy soha nem hiányzik belőlük az "anyag". Szabi, a pék ezzel az univerzális buci recepttel is a tőle megszokott iskolát képviseli, tojással, tejjel, joghurttal, olajjal készül, és megéri beletenni a többórás munkát, mert a saját sütésű házi péksüteménynek nem csak az íze és illata isteni, hanem a tudat is, hogy képesek vagyunk e "pékteljesítményre". A több óra pedig nem nettó munkát jelent, hanem pihentetéssel együtt jön ki ez az időtartam.

Azért is érdemes megtanulni ezt a receptet, mert az édeskés tésztából formázhatunk hagyományos molnárkát éppúgy, mint hamburgerbucit. Ízlésünk szerint szezámmaggal vagy éppen nagyszemű sóval is meghinthetjük. Kezdjük is!

Szabadfi Szabolcs 2020 húsvétján

Hozzávalók a bucikhoz:

  • 600 g finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás + 1 db tojás a felületkezeléshez
  • 18 g só
  • 30 g kristálycukor
  • 50 g natúr joghurt
  • 20 g élesztő
  • 1 dl olaj (olívaolajjal és napraforgóolajjal is működik a recpt!
Ha a nyusziforma mellett döntenénk

Elkészítési idő: kb. 3óra

A bucik elkészítése:

  • A tejet, 1 darab tojást, a joghurtot és az élesztőt dagasztótálba tesszük, és elkeverjük.
  • Rászitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót.
  • Dagasztani kezdjük, majd egy perc után hozzáadjuk az olajat is.
  • Készre dagasztjuk, és letakart tálban pihentetjük egy órát.
  • A pihentetési idő letelte után a tésztát 12 részre osztjuk, és felgömbölyítjük.
  • Ha valaki nyusziformát készít akkor 6 nagyobb és 6 kisebb gombócot készítsen!
  • 15 perc pihentetés után hosszúkás veknit vagy gombócot formázunk.
  • Sütőpapírra tesszük egymástól megfelelő távolságra, és felvert tojással lekenjük.
  • A nyuszihoz a nagyobb tésztadarabokat gombócoljuk, a kisebbekből pedig csepp formát készítünk.
  • A csepp forma elkeskenyedő csúcsától indulva a tészta feléig bevágjuk, ez lesz a nyuszi füle. Ezt a nagyobbik gombócra ültetjük. Egész borsból vagy szegfűszegből szemeket teszünk bele. Felvert tojással lekenjük.
  • 45-60 percig huzatmentes helyen kelesztjük.
  • A sütőt alsó-felső sütési módon 195 C fokra melegítjük.
  • A megkelt tésztánkat másodszor is átkenjük a felvert tojással, és késsel megvágva vagy magokkal megszórva dekorálhatjuk is.
  • A felfűtött sütőbe tesszük és a 195 C fokon kb. 18 perc alatt készre sütjük.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram