Akinek volt alkalma már kóstolni Szabadfi Szabolcs kenyereit és péksüteményeit, tudja, hogy soha nem hiányzik belőlük az "anyag". Szabi, a pék ezzel az univerzális buci recepttel is a tőle megszokott iskolát képviseli, tojással, tejjel, joghurttal, olajjal készül, és megéri beletenni a többórás munkát, mert a saját sütésű házi péksüteménynek nem csak az íze és illata isteni, hanem a tudat is, hogy képesek vagyunk e "pékteljesítményre". A több óra pedig nem nettó munkát jelent, hanem pihentetéssel együtt jön ki ez az időtartam.
Azért is érdemes megtanulni ezt a receptet, mert az édeskés tésztából formázhatunk hagyományos molnárkát éppúgy, mint hamburgerbucit. Ízlésünk szerint szezámmaggal vagy éppen nagyszemű sóval is meghinthetjük. Kezdjük is!

Hozzávalók a bucikhoz:
- 600 g finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 1 db tojás + 1 db tojás a felületkezeléshez
- 18 g só
- 30 g kristálycukor
- 50 g natúr joghurt
- 20 g élesztő
- 1 dl olaj (olívaolajjal és napraforgóolajjal is működik a recpt!

Elkészítési idő: kb. 3óra
A bucik elkészítése:
- A tejet, 1 darab tojást, a joghurtot és az élesztőt dagasztótálba tesszük, és elkeverjük.
- Rászitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót.
- Dagasztani kezdjük, majd egy perc után hozzáadjuk az olajat is.
- Készre dagasztjuk, és letakart tálban pihentetjük egy órát.
- A pihentetési idő letelte után a tésztát 12 részre osztjuk, és felgömbölyítjük.
- Ha valaki nyusziformát készít akkor 6 nagyobb és 6 kisebb gombócot készítsen!
- 15 perc pihentetés után hosszúkás veknit vagy gombócot formázunk.
- Sütőpapírra tesszük egymástól megfelelő távolságra, és felvert tojással lekenjük.
- A nyuszihoz a nagyobb tésztadarabokat gombócoljuk, a kisebbekből pedig csepp formát készítünk.
- A csepp forma elkeskenyedő csúcsától indulva a tészta feléig bevágjuk, ez lesz a nyuszi füle. Ezt a nagyobbik gombócra ültetjük. Egész borsból vagy szegfűszegből szemeket teszünk bele. Felvert tojással lekenjük.
- 45-60 percig huzatmentes helyen kelesztjük.
- A sütőt alsó-felső sütési módon 195 C fokra melegítjük.
- A megkelt tésztánkat másodszor is átkenjük a felvert tojással, és késsel megvágva vagy magokkal megszórva dekorálhatjuk is.
- A felfűtött sütőbe tesszük és a 195 C fokon kb. 18 perc alatt készre sütjük.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.