Hirdetés
Hirdetés

Szabad-e 2021-ben hortobágyi palacsintát rendelni egy étteremben?

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. november 5.
Imádott előétel vagy a legszomorúbb maradékmentő fogás? Az ambivalens érzelmeket előidéző szaftos-húsos palacsinta minőségbeli újjáéledése nem csupán nemzeti érdek, hanem becsületbeli kérdés is. A hortobágyi palacsinta erkölcsének helyreállításáról a debreceni IKON étterem séfjét is megkérdeztük, ugyanis Thür Ádám étlapjának is jeles szereplője a hányattatott sorsú étel.
Hirdetés

A nyitóképen a Robinson Étterem hortobágyi palacsintája szerepel

A hortobágyi palacsintát sokáig körüllengte a rossz híre az éttermekben, hiszen olyan részeket tettek – daráltak, turmixoltak... – bele, amiket jobb esetben maradéknak kellett volna minősíteni. Korrekt alapanyagokból, frissen elkészítve, gyanús felütések nélkül márpedig ez egy olyan fogás, ami miatt nem véletlenül vált ünnepi étellé sokak fejében. Mi viszont azt mondjuk, hogy nem kell kivételes alkalmakra tartogatni a hortobágyit, hiszen egyáltalán nem bonyolult, és nem is túl hosszadalmas az elkészítése – írtuk tavaly az ételről.

Bár a hortobágyi húsos palacsinta neve hallatán évszázadokra visszanyúló hagyományokra asszociálnánk, az étel valójában csak a huszadik században bukkant fel először. A laktató és praktikus ételek forradalmának korában a palacsinta és a pörkölt házasítása teljesen racionális döntésnek tűnt.

Hortobágyi palacsinta az amerikai Ohio állambeli Clevelandben működő Balaton Restaurantban / Kép forrása: balaton-restaurant.com

Több forrás is említ paprikás csirkével töltött sós palacsintákat, de az első borjúból készített változatról egy 1939-es szakácskönyvben olvashatunk. A 2. világháború alatt megjelent, Dr. Kolmanné Lemhényi Dávid Andrea A gyakorlati főzés tankönyve száz ebéd keretében című munkájának 150. oldalán az alábbi receptet olvashatjuk:

“Borjúpörköltet készítünk, palacsintákat sütünk. A finoman elkészített pörköltet nagy késsel apróra vagdalva tűzálló-tálba soronként lerakjuk a kisütött palacsintákkal. Tetejére öntsük a tejfellel elkevert pörkölt levét. Öt percig előmelegített sütőben, középső bordán, alsó takaréklángon sütjük tizenöt percig."

Hortobágyi húsos palacsinta @Náncsi néni vendéglője Facebook

Ma ismert, némileg finomodott verziója az 1958-as brüsszeli világkiállításra született, ahova a szakácsok olyan hasonlóan hangzatos fogásokkal készültek, mint a Budapest bélszín vagy a somlói galuska. Ahogy manapság az aktuális országtortának nyár végén minden cukrászdában helye van, úgy a világkiállításon való debütálás miatt elhíresült fogás minden étlap kötelező darabja lett. A megnövekedett érdeklődésnek viszont nem mindig tudott kellő minőségben eleget tenni a vendéglátóipar, így palacsintába bújtatott trójai falóként észrevétlenül kerülhettek felszolgálásra az étterem vágódeszkájának húsos maradékai.

Hortobágyi palacsinta szürkeharcsából / Fotó: Sulyom Tájétterem

A séfek kreativitása éppen abban áll, hogy a különböző finoman zsíros húsok inspirálják őket a hortobágyi-variációk elkészítésére, és hatvan éves receptek ide vagy oda, a legtöbb helyen csirkecomb csontról lefejtett húsával töltik a palacsintát, és csak ritka alkalommal kerül borjú  bele. A fenti képen pedig egy édesvízt halas megoldás szerepel, a szürkeharcsa húsa ugyanis szintén elég kellemesen omlós és szaftosra készíthető a paprikás alaphoz.

A budapesti Börze étterem hortobágyi palacsintája

A magyar gasztronómia fokozatos felvirágzásának egyik áldásos hatása a hortobágyi rehabilitációja is. A debreceni IKON csapata a Hagyomány másként menüjükben mutatja be, hogyan kell hozzáállni egy ilyen balsorsú étel megmentéséhez.

“A magyar ember szereti a pörköltet és a palacsintát is. Ez a fogás annak idején valóban mindenhol megtalálható volt, így a gyermekkori élmények miatt a negatív tapasztalatok ellenére sokan még a mai napig is ragaszkodnak hozzá. Bár a név semmire sem kötelez, az Alföldön a hortobágyi azért mégiscsak jól mutat az étlapon: főleg ha kiváló minőségben van elkészítve!

Hortobágyi húsos palacsinta / IKON, Debrecen

Az IKON hortobágyi palacsintája két napon át szuvidált, tépett borjúpofából készül, ami egy nagyon különleges, ízletes tölteléket eredményez. A vita elkerülése érdekében két palacsintát tálalunk. Az egyiket csupaszon, tejföl, paprikás hab és kápiasaláta társaságában, a másikat pedig pankómorzsában rántva, tartármártással tetején. A környéken sokan ismerik ezt az utóbbi verziót, ami a közelben lévő nagy múltú Aranybika Hotelhez köthető ” – meséli Thür Ádám, az IKON séfje a húsos palacsintáról.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram